CUBADet er noen steder man faller ekstra hardt for, akkurat som med mennesker. Enkelte steder får man ikke ut av hodet og lysten til å reise tilbake, eller til og med flytte dit vokser seg bare større. Cuba er et slikt sted for meg, som en avstandskjærlighet som aldri går over. Kjære, snart kommer jeg tilbake. 

Jeg har vært på Cuba to ganger og jeg må vel ærlig innrømme at jeg er farlig svak for det landet. Første gang jeg dro dit var jeg 17 år, revlusjonær og følte at jeg hadde kommet hjem. Andre gangen jeg dro dit hadde jeg et litt mer nyansert syn på stedet, men likte det ikke noe mindre av den grunn. Inntil vi møtes igjen så vil jeg dele min kubanske kjærlighet med dere. Cuba er ikke som alle andre steder, av mange ulike årsaker. Derfor kan det være greit å ta med seg noen tips, hvis man en gang skal besøke den karibiske smaragden.

SOSIALT: 
-Heng på Malecònen, hele tiden, hver dag. Kjøp med deg en flaske Havana Club-rom til 20 kr og få deg et par kubanske venner på kjøpet. Malecònen er den lange muren som strekker seg langs hele strandlinja i Havana. Den er møteplass nr 1. for både lokale og turister. Slår du deg ned her tar det ikke mange minuttene før det er både salsadansing og gitarspilling i søt harmoni. 
-Heng med de lokale. Enkelte språkbarrierer kan forekomme, pga mangelfull engelskundervisning, men hva gjør vel det når man kan drikke, danse og synge sammen?
TRANSPORT:
-Stol aldri på en kubansk bil, men stol alltid på at en kubaner kan reparer den. De utfører mekanisk magi med sine kreative løsninger. Utfordringene er mange i mangelen på bildeler og nye biler, siden mesteparten av bilene på Cuba er fra 1950-tallet, før revolusjonen. De humper avgårde og man må være forberedt på at bilen kan havarere når som helst, men man ser hvertfall kul ut når det skjer, i de stilfulle gamle amrikanerne. 
 DRIKK:
-Alltid en av disse. Både Cuba libre (rom og cola) og Mojito er uslåelige favoritter. Uunværlig hvis man skal holde ut varmen.

SPIS

Ikke spis. Hvis du absolutt må, så spis privat. Cuba er på ingen måte noe kulinarisk høydepunkt, alt er ihjelbanket og serveres med bønner og ris. Handelsblokaden har gjort at mangelen på matvarer til tider er stor og det man stort sett får tak i er svin eller kylling. Det dummeste du gjør er å spise på restaurant, da blir du garantert skuffet. Spis hjemme hos folk, i en Casa Particular. Staten har gjort det mulig for folk drive mini-restauranter hjemme hos seg selv, hvor du kan ha inntil 4 bord. De lokale kjenner svartemarkedet og kan diske opp med alt fra hummer til pannekaker. (Det er en grunn til at det ikke er et bilde til denne posten).

LYTT:
 -Man trenger ikke lete lenge etter et salsaband som disker opp med Buena Vista klassikere og taktfaste rytmeinstrumenter. Stem i på svisker som Guantanamera og dans merengue med kubanske hoftebevegelser. Cubas gater, kafèer, stuer og barer er alle fylt med live-musikk til en hver tid, her er det sjeldent stille. Nyt og syng med.

POLITIKK:
-Kritiser aldri åpenlyst denne mannen eller broren hans, da blir det bråk. Snakk alltid varmt om Fidèl, Raul og kommunistpartiet, hvertfall offentlig. 
 
-Si «Viva Cuba Libre» (leve det frie Cuba) så ofte du har sjansen. Rop det gjerne,  mens du slår ut med armene eller skåler. Slenger du på et par fraser om det amerikanske tyranniet, er du dagens helt. 

SE:
-Det fantastiske Jurassic park-lignenede landskapet i delstaten Pinar del Rio, vest på Cuba.  

-Opplev Santiago, Cubas nest største by og den musikalske hovedstaden. 
-Gå deg vill i Havanas bakgater. Motivene og fargene fyller fort opp minnekortet på kamera. 
-besøk en tobakkplantasje eller en sigarfabrikk. Der vanker det gode tilbud på ellers svindyre sigarer. Bli kompis med en lokal arbeider og sjansen er stor for å gjøre en god sigar-deal. Hver arbeider får et visst antall sigarer i måneden, som de ofte sparer opp i en eske og selger når den er full. De er ekte vare som vanlige kjøpesigarer, men med en mye hyggeligere pris. Bare pass på at de sertifiserte stemplene er på esken ellers mister du den i tollen på vei hjem. Jeg anbefaler min og Che Guevaras favoritt, Esplendidos Cohiba, bare husk å ikke trekke ned.  

 

BO:
-Aldri på All Inclusive. Det er dømt til å bli mislykket i et land som de siste 50 årene har leved under handelsblokaden fra Amerika. Du betaler for fri tilgang på ingenting, de er konstant tomme, for alt. Bo privat, ikke vurder noe annet. Familier kan leie ut inntil to rom hjemme hos seg selv (Casa Paricular). Dette er en fin måte å komme i kontakt med lokalbefolkningen på og støtte lokalmiljøet og enkeltpersoner med en ekstra inntekt. Man får også tilbud om frokost og middag i samme slengen og det kan være lurt å takke ja hvis man vil ha seg et anstendig måltid i løpet av turen. 
 

Generelle tips: 
-Ser du en ATM, ta alltid ut masse penger. De er et sjeldent syn og hvis du er så heldig å finne en, så er sjansen stor for at den er ute av drift. Cuba opererer med to valutaer, en for de lokale (CUP) og en for turister (CUC-cubanske dollar). Hvis du får muligheten, så skaff deg noe CUP, da blir ting fort rimeligere. Men det kan være en vanskelig å få tak i, siden man kun får tatt ut CUC i minibankene. 
 
-Unngå offentlige kontorer. Byråkratiet på Cuba er mindre effektivt enn NAV på en dårlig dag. Spar deg for mye frustrasjon og tid, og hold deg innenfor turistvisumet på 30 dager.

– Ta med deg absolutt alt du trenger i bagasjen, som feks deodorant og tamponger. Det er så godt som umulig å få tak i noe som helst å kjøpe der og man kommer ofte hjem med mindre ting enn når man dro. 
 
-Cuba er veldig trygt, man kan gå hvor som helst når som helst. Men vær oppmerksom på at nesten alle vil prøve å lure på deg på regningen, så regn over om sluttsummen stemmer, det gjør den som regel ikke.

Cuba kan være krevende og passer nok ikke alle, men for meg er det en favoritt. Ikke forvent deg å reise på shoppingtur til Cuba, forvent deg heller en ferie fylt med fargerike møter, musikalske innslag, dampende sigarer og verdens vakreste strender.

 


Buen viaje!

9 kommentarer om “CUBA

 1. Cuba ser virkelig både nydelig og interessant ut! Skjønner godt at du har forelsket deg i det landet =) Å spise hjemme hos folk høres ut som et veldig godt tips. Da får man sikkert mange artige bekjentskaper på kjøpet!

  Liker

 2. Jeg har fått noen delte meninger om Cuba. Enten så forelsker man seg hodestups i landet eller så vil man der i fra. (Satt litt på spissen selvsagt). Jeg akter å dra dit en dag for å gjøre meg opp min egen mening 🙂

  Liker

 3. Helt enig, jeg elsker Cuba!!! Jeg bare Må tilbake dit og det veldig snart. vet ikke hva det er, kan liksom ikke sette fingeren på det, men det er noe med Cuba som bare tok meg helt 🙂 Har vært der bare en gang, i Havana, litt utenfor i Santa Maria del Mar og Varadero, så jeg må tilbake og da vil jeg kjøre rundt helet landet 🙂 masse bra tips du har her 🙂

  Liker

 4. Så bra det er flere av oss! Vi lejde bil første gangen vi var der og kjørte rundt. Det var en veldig fin opplevelse med alle de små sjarmerende stedene på landsbygda. Ellers kan jeg anbefale Trinidad, nydelig gammel by.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..