ALFAMA

IMG_6543  IMG_6509IMG_6973  IMG_6924

Jeg kan ikke tenke meg finere måte å feire bursdagen min på enn i en av Europas mest sjarmerende byer, med en gjeng gode venner og årgangs portvin.

I helgen hadde jeg bursdag og jeg benyttet anledningen til å dra på tur og bruke altfor mye penger. Vi var ti stykker som reiste sammen og bestemte oss for å leie en leilighet i Lisboas koseligste nabolag, Alfama. Alfama er det eldste distriktet i Lisboa, noe området bærer preg av med de gamle skakke husene og smale brosteinsbelagte gater. Alfama er en labyrint av små gater, smale trapper og lokale restauranter. Det er mange grunner til å like Alfama, enten det er den avslappende stemning eller de små overfylte balkongene, men for meg er det fordi det er fadoens hjemsted.

Fado er portugisisk klagesang som synges i barer og restauranter av amatører og lokale. Det er ikke mulig å beskrive fado slik den fremstår, den må ganske enkelt oppleves. Sitter du et sted hvor det synges og spilles fado foregår det ca slik: lysene slukkes og betjeningen begynner forsiktig og hysje på folk i lokalet, fado krever stillhet, oppmerksomhet og respekt av lytterene. Deretter begynner  2 eller 3 menn på strengeinstrumenter og klimpre forsiktig, før en vokalist tilslutt stemmer i med sår og klar røst som fyller hele lokalet. Sangen har den egenskapet at den drar deg inn i et musikalsk univers hvor man mister begrepet om tid og rom, det er altoppslukende på en behagelig og intens måte. Det er også noe av det vakreste jeg vet om, noe som pirker deg i hjerterota og trykker på tårekanalene. Det er ikke rent skjeldent jeg sitter å feller et par tårer i skjul når melankolske damestemmer synger om tapt kjærlighet. Det er helt umulig å forklare, det må oppleves og nytes, derfor har jeg ingen bilder av fenomenet, delvis fordi det er nesten helt mørkt i lokale og delvis fordi ingen bilder kan rettferdiggjøre opplevelsen. Vi har et favoritt sted hvor vi går hver gang vi vil oppleve fado. Det var en lokal fado-artist som en gang viste oss stedet og det ble en umiddelbar favoritt. Det er et sted hvor fadosangere selv går for å drikke vin og synge. Vi innså når vi satt der at alle i lokalet kunne synge fado unntagen oss, inkludert servitøren. Dette stedet er et lite funn og befinner du deg i Alfama og vil høre ekte fado, som ikke er kommersialisert ihjel, så går du hit. Stedet heter Fermentacao Fado og ligger i Largo de Santo E´stevao. Mange av fadostedene i Alfama er dyre turistfeller som tilbyr middelmådig standard, vi har bommet et par ganger, men heldigvis til slutt funnet en liten fadoperle.

IMG_6837

IMG_6841 IMG_6849

Alfama er ikke bare fadoens vugge, men huser også Lisboas eldste loppemarked, Feira da Lada. Det oppstod allerede på 1100-tallet og navnet betyr opprinnelig “tyvenes marked”. Det er et godt gammeldags loppemarked med alt fra billig dritt til sjeldne skatter. Her kan du finne både håndmalte veggfliser, gamle verdenskart, skinnvesker og antikke klokker. Jeg elsker slike loppemarkeder og prøver så ofte jeg kan og oppsøke dem når jeg er i de europeiske storbyene. Personlig ble det ingen kupp, bortsett fra en veldig fin bursdagsgave, men det var andre i gruppa som gjorde gode kjøp på gamle militærjakker til 5 euro. Markedet er åpent på tirsdager og lørdager og finner sted på Campo de Santa Clara, Alfama. Trikk 28 stopper rett nedenfor markedet og er en opplevelse i seg selv.

IMG_6888 IMG_6895 IMG_6884 IMG_6892

Etter to turer til Lisboa er definitivt Alfama stedet jeg fortrekker å bo, det er hjemmekoselig, intimt og renner over av autentisk sjarm. Det er et perfekt utgangspunkt til resten av byen, siden det kun er et par minutters gange ned til sentrum.

IMG_6537 IMG_6532

Julepynten var allerede på plass. Litt mer alternativ og morsom enn hjemme.

IMG_6507IMG_6548

Jeg kan også anbefale å leie leilighet, det gir deg følelsen av at du bor i området, selvom det kun er for noen korte dager. Vi betalte ca 200 kr natta og hadde både utsikt til havet og 3 bad, ikke værst spør du meg.

 IMG_6956IMG_6958IMG_6963

IMG_6903

 

 

 

 

 

2 thoughts

  1. Så fint det er i Lisboa! Er det mildt der hele vinteren tror du? Kunne gjerne tenke meg en tur dit. Å høre fado høres veldig fascinerende ut. Ser ut som du hadde en fin bursdagstur 😀

  2. Det tror jeg det er, hvertfall mildere enn her;) Var rundt 18 grader på dagen når vi var der, tipper at det ikke kryper så langt under 10 på vinteren. Hørte noen rykter om at februar og mars var fine tider å dra på. Både fado og portvin er obligatorisk ved et besøk! 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.