PORT

IMG_6727IMG_6771

Vinmessen “Vinho e Sabores” arrangeres i november hvert år i Lisboa og det er andre gangen vi besøker denne fantastiske bevigenheten. Over 400 bidragsytere fra hele Portugal har funnet veien til Lisboa denne helgen og deler sine edle dråper med allmennheten. Du betaler 10 euro for inngangen og 3 euro for et glass, deretter kan du smake gratis på hva du vil inne på messens område, det eneste du må huske på er å skylle glasset mellom slagene.

På messen kan man velge mellom å smake på enten rødvin, hvitvin, musserende, portvin, hetvin eller sprit, utvalget er enormt. Første året vi var der gikk vi for rødvin, men denne gangen valgte vi å legge fokuset på portvin, siden det er en sjelden vare hjemme i Norge og vi faktisk befant oss i portvinens hjemland. Det var absolutt ikke et dårlig valg. Mange forbinder nok portvin med gamle tanter over 70 år, men portvinens rykte er ufortjent dårlig og sterkt undervurdert. Det er så mange utgaver, årganger og varianter, at uten litt veiledning kan man raskt gå seg vill. Veiledning fikk vi heldigvis, folkene på standene var både hyggelige, kunnskapsrike og svarte utfyllende på alle våre dumme spøsmål. De ga oss en lidenskapelig innføring i portvinens univers og alle dens muligheter. Vi nikket, drakk og prøvde å skjule at vi var relativt ubevandret i portvinverden.

IMG_6736IMG_6738IMG_6701IMG_6744IMG_6702IMG_6704 Portvin blir hovedsakelig produsert i Douro-regionen nord i Portugal. Den er søtlig i smaken og brukes ofte som dessertvin eller aperitif. Det finnes flere ulike varianter av portvin, som for eksempel hvit, ruby, tawny, colheita, late bottled vintage og vintage, med den sistnevte som den mest eksklusive og velsmakende. En portvin holder seg stort sett en god stund etter at den er åpnet, mens en fin vintage kan man lagre i mange år før man drikker den. Tawny er den vanligste varianten og kommer ofte i utgaver på 10, 20 og 30 år, jo eldre jo bedre. Vi smakte en Colheita fra 1961 og det var som noen sa, en opplevelse. Portvin er noe som før har gått meg litt hus forbi, men fra nå av er det fast inventar i barskapet.

IMG_6720IMG_6722IMG_6765IMG_6709                        Etter et par timer på vinmesse blir man litt skakk i blikket og alt smaker etterhvert godt. Det kan derfor være lurt å be om små smaksprøver og eventuelt spytte ut, for de som vil beholde både smaksløkene og balansen. Likevel oppdaget vi at etter 3 timer med vin i glasset så satt latteren løst og det var mange fine årganger ut å gikk. På veien ut får man også tilbudet om en promilletest, for de som tør å prøve det.

IMG_6729 IMG_6731 IMG_6733   IMG_6739  De selger også mat på vinmessen, heldigvis, ellers kunne det fort blitt fatalt med tanke på all den vinen folk har innabords. Deilig var den også, denne maten. Modne oster, lagrede skinker og helstekt gris, akkurat slikt tilbehør man trenger til portvin.

IMG_6746 IMG_6747 IMG_6748 IMG_6753 IMG_6755

SAÙDE!

Info: Arrangeres første helgen i november på Centro de Congresso de Lisboa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.