THE HOSTEL LIFE

IMG_8347

Opp i gjennom årene som backpacker har jeg bodd på en hel del forskjellige hosteller, av varierende kvalitet. Å bo på hostell er en ypperlig overnattingsform når man er ute å reiser, man kommer lett i kontakt med folk og det er billig. Enkelte av hostellene jeg har bodd på har vært utrolig bra mens andre har vært forferdelig dårlig.

Noe av det beste med hosteller er at det er lett å komme i kontakt med andre reisende, ofte er det folk som reiser alene og er åpne og imøtekommende. Er det et velfungerende hostell så tilbyr de som regel også utflukter og arrangerer aktiviteter for gjestene. På de beste hostellene jeg har bodd på har betjeningen vært så inkluderende og hyggelig at de har tatt oss med på alt fra pub crawl til sambakurs. Hostellene fungerer som sosiale samlingsplasser for selskapssyke globetrottere, men denne overnattingsformen passer nok ikke for alle. For det er imidlertid også enkelte ulemper ved å bo på hostell, man bor trangt, standarden er ofte lav og man kan være ordentlig uheldig med romkameratene. Man kan ikke være spesielt kresen eller kravstor på hverken kvalitet eller privatliv.

Det jeg syntes kjennetegner et bra hostell er følgende kriterier:

renslighet, rene lakener og rent bad er et absolutt must.

pris, at prisen stemmer overens med kvaliteten på stedet. Deler man rom med mange ukjente mennesker er det forventet at man betaler mindre enn man ville gjort på et billig hotell.

beliggenhet, er ofte viktig hvis man er på storbyferie og i enkelte byer viktigere enn andre. Det kan ha mye å si om man bor i et trygt strøk for at opplevelsen skal bli bra. Ofte er det smart å ikke velge hosteller som ligger down-town, men heller gå for et sentralt strøk som er litt roligere.

komfort og romfølelse, at dormene ikke er for trange med for mange senger i hvert rom. Det skaper en klaustrofobisk følelse som kan være slitsomt hvis man bor mange på rommet. Sengene burde dessuten også være av grei kvalitet hvis man skal få seg en god natt søvn.

sikkerhet, at det er skap man kan låse inn verdisakene sine i og at det er vakthold på natta.

service, at de ansatte er hjelpsomme og serviceinnstilte. Et ekstra pluss hvis hostellet tilbyr turer og tips om steder å se og besøke.

Irriterende typer på hostell:

snorkere! Det er de verste. Selvom jeg alltid har med meg ørepropper så er det enkelte snorkere som har hold meg våken i flere netter. Hvis man er en storsnorker så burde man ta hensyn til sine medreisende og spandere på seg et enkeltrom.

elskerne, å ha sex på dorm er ikke lov! Og nei, det hjelper ikke å henge et håndkle på siden av senga, man hører fremdeles hva du driver med. Hvis det absolutt kniper, så gå på badet.

rotehuene, de som føler de har rett til å vrenge sekken ut over hele gulvet så man må hoppe over tingene deres på vei til ut.

festløven, de som glemmer at kanskje ikke alle er i festhumør samtidig som dem. Det er artig med allsang og drikkeleker, men ta det på fellesarealene, så kan folk velge selv om de vil delta eller ikke.

innflytteren, de som permanent har flyttet inn på hostellet og oppfører seg som om du er en inntrenger i deres hjem. Tar seg vel mye tilrette, på alle mulige måter.

Når det er sagt så tenkte jeg å presentere de beste hostellene jeg har bodd på de siste årene:

IMG_8284

Stayinn Barefoot Hostel, Mexico City

Dette sjarmerende hosteller ligger i den hyggelige bydelen Condesa i Mexico City, der gatene er brede og kafèene mange. Hostellet er gjennomført designet med fargerike fliser og stilfulle arkitektoniske løsninger. Rommene er store, badene mange og betjeningen hjelpsom. Bortsett fra en gjest som oppførte seg som om hostellet var hans private resistens og farlig høye køyesenger, så er Barefoot Hostel et sted jeg lett ville valgt igjen.

IMG_8285  IMG_8283

Galeria 13, Salvador-Brasil

I byer som Salvador er valget av område vesentlig. Galeria ligger midt i gamlebyen og er et sjarmerende lite hostell. De ansatte er som spyttet ut av en Almodovar film og lager de sterkeste og beste caipirinaene i by`n. Sikkerheten er godt ivaretatt, til tross for at en i reisefølge ble frastjålet undertøyet sitt gjennom gittervinduene i 4. etage. Et sosialt sted å oppholde seg og et bra utgangspunkt for en kveld på byen.

Hanoi Hostel, Vietnam

Ikke akkurat det største hostellet i by’n, men latterlig billig og med en veldig bra beliggenhet. De har også en fin takterrasse med happy-hour hver dag. Veldig hjelpsom betjening som gir deg gode råd om både Vietnam og Hanoi.

 

403184_10151158021665587_804671409_n

The loft hostel, Budapest

På loftet i en gammel ærverdig bygård i Budapest finner man dette hjemmekoselig hostellet. The Loft ligger på Pest siden av byen og er et rimelig alternativ med en særdeles bra beliggenhet. Her vanker det både filmkvelder og fellesmiddager, og heldigvis har de heis.

1936987_268156765586_2428746_n 1936987_268156770586_6575178_n

Home Peru, Lima

I en gammel murbygning fra kolonitiden ligger Limas mest sjarmerende hostell. Med stor hage, luftige rom og komfortable senger er dette et hyggelig sted å våkne opp. De har også Limas driftigste resepsjonist som fikser alt du måtte ønske for ditt opphold i Peru. Bare pass deg for hunden, den kan være lunefull.

1

Bonita Ipanema Hostel, Rio de Janeiro-Brasil

Vi bodde her under karnevallet i 2009 og da var det helt nyåpnet. Selvom ikke alt var helt på stell den gangen så så vi et enormt potensiale i det fargerike hostellet. Med svømmebasseng og alle andre ønskelige fasiliteter så er dette en behagelig plass å opphold seg i en ellers til tider masete by.

Screen-Shot-2012-11-21-at-3.57.13-PM

Lisbon Poets Hostel, Lisboa-Portugal

Dette er med hånden på hjertet det reneste hostellet jeg har satt fra meg sekken på, her luktet det alltid vaskemiddel. Hostellet ligger i øverste etage i en bygård midt i Chiado området, kun et par skritt fra utesteder og restauranter. Rimelig, hyggelig og rent!

5943425_12_y  

BA Stop, Buenos Aires-Argentina

Ett av mine første møter med hostell ble også ett av de beste. Rommene er luftige og store, og de ansatte pratsomme og tørste. I restauranten på gateplan finner du dessuten den beste kaningryta i Buenos Aires, anbefales!

Jeg har også vært innom et par hosteller som er minneverdige av alle andre grunner enn de over:

Girl from Ipanema, Rio: Dette hostellet er grusomt! Det var faktisk så ille at vi flyktet i løpet av natta for å sove et annet sted. Kakerlakkbefengt, skittent, dyrt og med utrivelige ansatte er dette et sted man absolutt ikke burde bo. Vi ble plassert på et nedlagt kjøkken, klagde og ble flyttet til et gammelt bad. Det var så møkkete der at vi ikke turte å sette ned sekken på gulvet. Anbefales ikke.

Dirty Mcnasty`s Hostel, Caye Caulker-Belize: Det noe spesielle navnet gjenspeiler til en viss grad hostellet på den lille øya Caye Caulker. Vi trodde vi hadde blitt lurt når vi i tillegg oppdaget adressen til hostellet, Crocodile street, men hostellet eksisterte i beste velgående. Dette er i utgangspunktet ikke et dårlig hostell, men prøv å unngå den 18 manns store dormen uten vinduer og med åpent toalett i samme rom, det var litt ulekkert.

Rossco backpackers Hostel, San Cristobal de las Casas-Mexico: Dette hostellet er egentlig et veldig hyggelig hostell som jeg anbefaler på det varmeste, men ikke hvis du er redd for hunder. Det er fungerer nemlig også som fosterhjem for gatehunder. De hadde rundt 12 hunder av alle mulige slag, noen kosete, andre skeptiske og sky. Jeg syntes det firebeinte selskapet var utrolig hyggelig, men book et annet sted hvis du reagerer på bjeffing eller hundehår.

 

Veldig ofte når jeg er ute å reiser så foretrekker jeg å bo på hostell. Jeg benytter siden Hostelworld når jeg bestiller rom, siden den er enkel å bruke og pålitelig i forhold til anmeldelser. Ratingen på hvert sted stemmer som regel veldig godt overens med kvaliteten på hostellet. Den omfatter også B&B og gjestehus. Dessuten betaler du kun 10 % depositum på forhånd og har kun tapt disse ti hvis du ikke dukker opp.

 

Dette er ikke et sponset innlegg om verken hostelworld eller noen av de andre hostellene, det er bare redelige tips fra en med mye hostellerfaring. 

 

 

2 thoughts

  1. Haha, kjenner igjen mange av de hostel-typene der ja! Det positive er at man blir et mer tålmodig menneske etter å ha bodd på slike steder, pluss at man ofte sover mye bedre i ettertid 😉 Likte forresten den siste setningen din. Synd at sponsing har blitt såpass vanlig i bloggverden at vi må si ifra når linken i innlegget IKKE er sponset.. 😛

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.