Pakkeliste for backpacking

Etter mange år på reisefot er pakkelisten min nøye utarbeidet og det er ganske enkelt noen ting jeg ikke kan være foruten når jeg er på tur. Når du skal på langtur er det begrenset plass i sekken, det lønner seg derfor å tenke seg godt om hva du pakker med. Under presenterer jeg en liste over det jeg ser på som mest nødvendig å ha med på en tur som varer mer enn to uker. 

Det er stor forskjell å pakke til en komfortabel weekendtur i Europa enn å pakke til en backpackertur som varer over flere måneder. Du må ta hensyn til at sekken skal bæres, ofte langt, og du må tenke nøye gjennom hva du putter i den. Mitt beste tips er å pakke så lett som mulig, gjerne klær du kan kaste eller gi bort underveis, slik frigjør du plass underveis. Du burde også tenke på at du ikke skal fylle sekken helt full, for du kommer garantert til å finne ting du vil kjøpe underveis. Ta derfor med det mest nødvendige og kutt alt annet. Ideelt sett er det fint å ha en bagasje ved avreise som veier mellom 10-12 kg, dermed har du en del kilo å gå på til hjemturen.

Her er mine tips over ting som jeg synes er essensielt å ha med seg på en langtur: 

Klær: 
 • 4 t-skjorter
 • 2 gensere, en cardigan og tynn ulltrøye.
 • 1 bukse
 • 4 shortser eller skjørt
 • 2 par sko, ett par sandaler og ett par joggesko
 • 10 truser
 • 2 bikinier eller badedrakt
 • 1 fin kjole
 • 2 par sokker

fullsizeoutput_8618

Øvrig: 

jbl-flip-4-speaker-

 • Mikrofiberhåndkle – Tørker fort og tar liten plass. Det er helt genialt for reiser til varmere strøk. Det fyller seg ikke opp med sand og veier lite.
 • Eksternt batteri – Det er ikke alltid like enkelt å få ladet telefonen eller kamera, da er det utrolig praktisk med et lite eksternt batteri, som du for eksempel kan ha i veska.
 • Minihøytaler – Med nedlastede spotifylister på telefon og en minihøytaler kan du
  lage stemning både på stranda og på de mest utrivelige hosteldormene. Musikk binder folk sammen og er alltid en stemningsskaper når man er på tur. Selv bruker jeg JBL Flip 4, den har utrolig god lyd og bra bass.
 • Vanntett pose – vannvittig kjekt å holde pass og billetter tørre til en hver tid.
 • Sammenleggbar kopp – utrolig praktisk hvis du vil dele en flaske rom med en ny venn eller hvis du opplever en do-oversvømmelse og har behov for en øse. 
 • Yttertrekk til sekken – den stakkars sekken får som regel gjennomgå, inn i fly, ut av fly, opp på taket på en bil, ned på et skittent hostellgulv, inn i et fullt tog, under en annen sekk, over i en våt båt osv. Lista er eviglang over steder hvor sekken har vært og den bærer som regel preg av det. Det er derfor veldig praktisk med et yttertrekk som kan ta den verste støyten, og som det går an å ta av og vaske.
 • Doseringsposer med vaskemiddel – det er ikke alltid det er et vaskeri i nærheten, men vaske må man uansett. Doseringsposer med vaskemiddel gjør det mulig å gjennomføre en truserengjøring i hotellvasken.
 • Tøyposer – til sko, skittentøy, undertøy osv. Gjør det enklere å systematiskere sekken og du finner lettere frem til ting.
 • Minipakker med lommetørkler – jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært på et toalett utenlands og stått der uten dopapir. Ha alltid med en liten pakke med tørrservietter og redningen er nær.
 • Liten pute – du vet, en sånn liten en som du får på flyet. Enten kan du stjele en derifra eller kjøpe en billig på Ikea. Er redningen på lange bussturer.
 • En tynn turjakke som er sammenbrettbar – det finnes mange tynne turjakke som tar minimalt med plass. Den jeg bruker heter Bergans Microlight Softshelljakke.
 • Mini sovepose/lakenpose – er helt uvurderlig i mange situasjoner. God brukt på nattbusser som misbruker aircondition eller på et luftig hostel.
 • Sarong/stort skjerf – kan brukes som både teppe, kjole, håndkle eller hodeplagg. Tar minimalt med plass og tørker fort.
 • Universaladapter – I mange land har de andre strømuttak enn i Norge og for å få ladet må du ha riktig støpsel.
 • 216309_10150162937231561_2501939_nLite førstehjelpsskrin – plutselig er ulykken ute og du trenger å bli lappet sammen. Burde også inneholde immodium, kulltabletter og paracette.
 • Hodelykt – dette er min favorittdings når jeg er ute å reiser! Det har hendt, relativ mange ganger, at strømmen er gått til litt ubeleilige tider. Da er det kjekt å få spist opp desserten med hjelp av hodelykten eller finne hjem langs en mørk vei.
 • Tørrshampoo – det er ikke sikkert at du alltid har tilgang på dusj, og da er tørrshampoo redningen for å føle seg hakket freshere.
 • Våtservietter/antibak – akkurat som tilgang på dusj, kan tilgang på vask eller vann også til tider være begrenset. Dette kan være særlig problematisk i feks. India hvor man spiser med hendene, med litt håndsprit tar du kanskje knekken på noen av bakteriene.
 • Tamponger – det er ikke selvsagt at du får tak i tamponger hvor som helst, vær forberedt og ta med et par esker. På Cuba for eksempel har handelsblokaden ført til mangel på varer og tamponger kan være vanskelig å oppdrive.
 • Velg en god sekk – invester i en sekk som ikke veier så mye og som sitter godt på ryggen. Er du på backpacking skal den ofte bæres rundt en del og da er det viktig at den sitter godt. Det er også en fordel hvis sekken kan åpnes på siden, det gjør det mer oversiktlig å finne fram i den. Osprey sine modeller er lette i vekt, har god passform og lekkert design. Jeg har skrevet litt om de her og her. De siste årene så har jeg brukt Osprey sin Kyte 66, Fairview 55(til kortere turer) og kombinasjonssekken Sojourn 60. I tillegg har jeg alltid med meg min lille sammenbrettbare dagsekk Ulralight Stuff Pack, som bare veier 90 gram.

 

4 thoughts

 1. Bra liste! Det kan virkelig være en utfordring å finne ut av hva man skal ha med seg. For min del føler jeg alltid at jeg trenger både ditt og datt med meg som jeg aldri ender opp med å bruke. Mye bortkastet plass med andre ord i sekken/kofferten. Det virker derimot som jeg blir flinkere etter hvert da.. :p Det er jo et slit å skulle drasse med seg for mye.

  Hodelykt, silkelaken og våtservietter/dopapir er alltid must når man reiser med sekk for min del!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.