SILDA

Jeg har det med å reise til utilgjengelige plasser i landet, og denne gangen ble det øya Silda på Vestlandet, som fikk en påskevisitt. Silda ligger i Vågsøy kommune og er siste stopp før Stadt. Vestkapp, rett utenfor Silda, er et fryktet havområde for sjøfarere og det lunefulle havet har krevd mange liv oppgjennom historien.

Silda fungerte tidligere både som loshavn og salteri, og havet har alltid spilt en sentral rolle i Sildaværingene sine liv. Før i tiden var øya et fiskevær med både butikk og skole, nå er det ikke mange fastboende igjen, kun 9 stykker holder fremdeles koken på det lille stedet.

IMG_7786IMG_7791IMG_7952IMG_7772

Silda er et værhardt sted og jeg kan egentlig ikke forestille meg hvor krevende det må være å bo her ute blant fjell og hav på vinterstid. Samtidig så er det så rolig og stille, det eneste du hører er lyden av bølger og måkeskrik, en plass for avspenning og sjelefred. Det er et vanvittig pent sted og jeg kjenner at jeg igjen er nyforelsket i det vakre landet vårt.

IMG_7973IMG_7970  IMG_7957IMG_7961 IMG_7901IMG_7959IMG_7964IMG_7943IMG_7920

På påskeaften gikk vi en tur rundt øya. Det tok ca 1 time, inkludert rast. Her tar vi en kaffe og en kvikk lunsj på Marteræva.

IMG_7945IMG_7936IMG_7917IMG_7910IMG_7913IMG_7914

Siden Silda er ei øy er det ganske problematisk å frakte ting fram og tilbake. Det resulterer naturlig nok i at mange av de gamle tinga i husene blir værende. Det å dra på besøk til en øyboer er litt som å reise i en tidsmaskin tilbake i tid. For en retroentusiast som meg er det godteri for øyet.

IMG_7845IMG_7844IMG_7850IMG_7839IMG_7882IMG_7840IMG_7736IMG_7739IMG_7751

Silda har virkelig prioriteringene sine i orden, den enste bedriften som finnes på øya er pub`n Skjærbuda. Den fungerte tidligere som salteri, men driftes nå som cafè og pub i sesongen. Skjærbuda drives en ung lokal ildsjel fra fastlandet og er et sjarmerende sted å varme seg på en kaffe eller en øl. De gamle garnene henger som gjennomhullede draperier fra taket og stedet minner om en kulisse i en piratfilm. Påskaften var det duket for hattefest og så godt som hele øya var representert. Som i resten av utkantnorge gikk det i sving, jägershots og Hellbillies, og de diffuse åpningstidene tillot festen å vare langt ut i de sene nattetimer.

IMG_7730IMG_7723IMG_7710IMG_7729 IMG_7698IMG_7692IMG_7678

18 thoughts

 1. For et sted! Du har det med å finne fram til flotte, utilgjengelige steder i Norge 😉 Jeg blir også imponert av mennesker som kan bli så isolert som dette stedet sikkert kan bli i vintermånedene. Landet vårt er vakkert, det er i alle fall sikkert og visst 😀

  1. Vi har det flott vi som bor her sommer som vinter…ingen fare får ras eller stengte veier. Rutebåten Øyglimt kjøre kvar dag uansett storm eller stille. Her er ingen problem, men den dagen dei 9 fastboende velger og flytte….Ka då….

   1. Det tviler jeg ikke på, afolket 🙂 Har du bodd der i mange år? Vi får håpe at de ikke flytter og at det heller kommer flere tilflyttere til øya, det fortjener den!

 2. Flotte bilder du har tatt, og god reklame fra øya i havgapet……
  Hvis det skulle friste å komme tilbake og oppleve mer, er resturanten Skjærbuda for salg 🙂
  FINN-kode: 50762333

 3. Min barndoms øy. Her brukte jeg å reise ned rundt St. Hans, og bodde alltid hos onkel til min mor. Han het Iver, men jeg tror alle i min familie kalte han onkel Iver. For en guttonge var det stas å komme til Martha og Iver, og få eget rom, med servering av frokost på sengen. Koselig å se så fine bilder fra Silda.

 4. Silda er mitt barndomsparadis! I 10 år reiste vi 60 mil hver vei for å være der i en uke. Har ufattelige mange gode minner derfra. Vi leide den røde rorbua som ligger ved vannet nesten helt til venstre på bilde nr. 2.

 5. Så koselig å se så mange bilder fra min barndomsøy.Jeg og min familie kom fra Nord Norge i 1957,vi bodde der nede i 8 år.Et fantastisk lite samfunn og vokse opp i,der samholdet var veldig bra. Når jeg er i Nordfjord på besøk,så prøver jeg alltid og reise ned til Silda. 😀Mvh.Helfrid R.

  1. Ja, da er du jo godt kjent på øya;) Kan se for meg at det var en trygg og fin plass å være barn 🙂 Jeg var der en sommer for 15 år siden og alt ser helt likt ut. Like sjarmerende!

 6. wow girl! I am gourd sister so I Can say thu-oyzir body looks amazing! Love the photo with all 3 of you and your faces squashed together. Cute!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.