SZCZECIN

IMG_9993IMG_9982IMG_0037IMG_0018IMG_0016IMG_9989IMG_0019IMG_0001IMG_0002IMG_0003IMG_0008

Når jeg fikk tilbudet om å reise til nevnte by i Polen, var jeg ikke en gang  i stand til å uttale navnet på den. Det polske språket har en relativt komplisert uttale, men den tyske versjonen av byens navn er enklere å forholde seg til, Stettin.

Polen har et ufortjent dårlig rykte. De fleste forbinder landet med sovjetiske boligblokker, grått og trist landskap og kjip mat, ikke et sted man nødvendigvis vil legge ferien til. Men Polen er så mye mer. Det har både nyskapende arkitektur, spennende cuisine, nydelige sandstrender, og sist men ikke minst så er prisene veldig hyggelige. De er virkelig på vei opp og fram, og utpeker seg som et attraktivt reisemål. Jeg må si at Polen overrasker meg mer og mer, og det er alltid gøy å bli positivt overrasket over steder man ikke har spesielt høye forventninger til.

IMG_0025 IMG_0033IMG_0034IMG_0039IMG_0041

Szczecin er en av Polens eldst byer og er lokalisert i den Vest-Pommerske regionen nord-vest i landet. Elven Oder deler byen i to og det er ikke like enkelt å forstå nøyaktig hvor bysentrum er, fordi det er spredt over forskjellige deler av byen. Byen er relativt stor, med sine 450 000 innbyggere, men den sliter dessverre med høy arbeidsledighet, særlig blant unge. På grunn av sin strategiske plassering nær grensen til Tyskland, reiser mange av innbyggerne over til nabolandet for å jobbe, mens andre reiser videre ut til Skandinavia og  Norge.

Omfanget var stort av skadene Szczecin bådro seg under andre verdenskrig. Hele gammlebyen ble bombet i stykker og  65 % av resten av byen ble ødelagt. Gjenoppbyggingen av byen har skjedd gradvis over tid og for et år siden fikk de et nytt praktbygg å være stolte av, Filharmonien. Det er et hypermodernistisk arkitekturbygg som helt klart skiller seg fra resten av den Øst-Europeiske stilen, med sine hvite og strenge konturer. Utenifra ser det ut som om det hele er laget i papp, mens innvendig ser det ut som om det er hentet inspirasjon fra Guggenheim museumet. De cleane linjene og de hvite formene er visuelt tilfredstillende og det katalanske artiketurfirmaet Barozzi/Veiga imponerer med sitt moderne design. Konserthallen er blitt veldig populær blant innbyggerne og spesielt tyskere kommer i hopetall for å få med seg konsertene som holdes. Den største konsertsalen som rommer 1200 mennesker er innredet i gull og glitrer med sin eleganse.

IMG_0067IMG_0050

Szczecin er et av fødestedene for Solidaritetsbevegelsen, som vokste fram i Polen på 1970- og 80 tallet. På Solidaritetsplassen, rett utenfor Filharmonien fant det sted en stor demonstrasjon mot myndighetene som endte med at 16 arbeidere ble skutt og drept. I dag er det en høy englestatue som ruver over plassen, som et minnesmerke over de falne arbeiderene. Plassen er åpen og brukes aktivt av byens skatere, en fin kombinasjon av det høytidelige og folkelige samtidig.

IMG_0060IMG_0045IMG_0076IMG_0084IMG_0091IMG_0092

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.