SWINOUJSCIE

IMG_0276 IMG_0275IMG_0268 IMG_0252

På min nylige vistitt til Polen stod et besøk til grensebyen Swinjoujsce på agendaen, og jeg må ærlig innrømme at jeg ikke akkurat hoppet i taket av begeistring. En gang tilbake i tiden så tok jeg båten fra Ystad i Sverige, til nettopp Swinoujscie og det lille jeg erindrer fra den turen var ikke særlig minneverdig. Men igjen så overrasket Polen og synet av milelange sandstrender ut mot det Baltiske havet, rettet opp i det noe skjeve bildet jeg hadde fra før.

IMG_0244IMG_0256 IMG_0255IMG_0241IMG_0237IMG_0290

Swinoujscie er på størrelse med min hjemby Sandefjord og ligger helt Nord-Vest i Polen, rett ved grensa til Tyskland. Hvis man fortsetter videre vestover langs stranda vil man etter en kort stund ende opp i den lille tyske byen Ahlbek. Swinoujscie er en sentral havneby og det er lett å forstår at dette har vært et strategisk knutepunkt opp i gjennom historien.  Byen byr ikke bare på sandstrender og hav, men har også en militær fortid, som er interessant å utforske. Vi tok en tur innom Gerharda fortet som ligger et lite stykke utenfor byen.

IMG_0123IMG_0122IMG_0155IMG_0126IMG_0115IMG_0111IMG_0113 IMG_0124

Fort Gerharda ble bygget i 1856 og har siden den tid både vært under tysk, russisk og polsk kommando, før den i 2001 ble gjennåpnet som museum. Museumet har valgt en original variant av omvisningsrunder og guider, for å gjøre det hele litt morsommere for besøkende. Guidene er kledd opp i gamle militære uniformer og inntar rollen som kommandant over gjestene. Vi måtte pent følge ordre hele veien og ble beordret til å marsjere, stå på rekke, synge og svare på spørsmål. Det var en original og artig måte å sprite opp en ellers potensiell kjedelig museumstur på og vi lo godt og mye underveis. Dette hadde nok vært et helt ypperlig sted å ta med barn til, siden man selv deltar aktivt underveis og lærer historie på en kreativ og minneverdig måte.

Et par minutter lengre borte i skogholtet fra Fort Gerharda, finner man det polakkene omtaler som “den hemmelige byen”. Dypt inne i skogen, under trær og mose gjemmer det seg en bunkers på størrelse med en liten by. Den er veldig godt bevart og ovenifra har man ikke mulighet til å gjette at det rett under skoene dine befinner seg en hemmelig verden.

Bunkersen ble åpnet for turister i fjor og var inntil da en godt bevoktet hemmelighet. Nå er den restaurert og gjort om til museum og guiden vår viste oss ivrig rundt, full av entusiasme og innlevelse. Jeg er ikke i utgangspunktet veldig interessert i militærhistorie, men jeg må innrømme at å luske rundt i de fuktige og mørke gangene, utstyrt med et fortidens gevær, var ganske spennende. Det var lett å forstille seg hvordan det militære livet i bunkersen hadde vært for folk som oppholdt seg der og hva slags planer og strategier som ble klekket ut i jordas indre.

IMG_0164 IMG_0204IMG_0162 IMG_0160IMG_0141 IMG_0133

Kun et par minutters gange fra Fortet ligger fyret Latarina med sine 68 meter, og ruver over området. Hvis du klatrer alle de 300 trappetrinnene til toppen får du en fin oversikt over byen og kan se helt til Tyskland.

Swinoujscie har mange spennende aktiviteter å by på og det er absolutt verdt å stoppe innom den lille grensebyen. Kommer man med båten fra Ystad kan det være en fin anledning til å legge inn en dagstur med både bading og bunkersvandring, gøy for både små og store.

IMG_0096 IMG_0098IMG_0208 IMG_0220

Turen til Polen var gjennomført i sammarbeid med Polske statens turistbyrå, det er imidlertid ikke lagt noen føringer på hva jeg skriver. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.