BEOGRAD

IMG_1831

IMG_1838

IMG_1823 IMG_1716

På sommerens turnè var siste stopp på reisen en av Europas eldste byer, Beograd. Kanskje ikke et sted man automatisk tenker å legge sommerferien til, men en realtivt uoppdaget perle blant storbyene i Europa.

Ikke akkurat slående vakker, men med sin helt særegne sjarm overbeviste denne byen. Det er en egen ærlighet over Beograd, et genuint preg over stedet. Den gjør ikke noe mer ut av seg enn det den er. På en måte så minner det meg litt om en kryssning av Oslo og Budapest. Som i Oslo, så har byen sjarmerende områder og steder, som man gjerne må vite om for å finne, og jo lenger tid man tilbringer der, jo bedre liker byen. Den minner meg også om Budapest med alle sine hippe utesteder og koselige cafeer.

Mange av stedene vi besøkte på vår Europatur i sommer var veldig pene og polerte, tilpasset turismens krav om visuell tilfredstillelse. Når steder blir i overkant pittoreske forsvinner noe av ærligheten, byens nerve drukner i turister og pene fasader. Vi følte det slik både med Ljubljana og Kroatia. Beograd er annerledes. Den viser oss alle sidene sine. På de to andre stedene så vi ingen tiggere eller uteliggere. Og det er ikke fordi de ikke eksisterer, for det gjør de, men fordi de har blitt ryddet vekk fra gatene. Det er enda skumlere.

I Beograd møter man samfunnets skyggesider stadig vekk og man får en påminnelse om virkelighetens ærlighet. Det første som møtte oss når vi gikk av bussen fra Kroatia var en hel park full av syriske flykninger. Familier med barn som satt motløse å ventet i skyggen. Parken så ut som en slags transittplass, et midlertidig stoppested på vei mot en fremtid. Det skjærer innvendig å se slike tilstander, men det er også en viktig påminnelse om hva som skjer i Europa for tiden. Mennesker i nød, som ikke lenger har noe hjem eller land. Folk som desperat trenger hjelp, ikke der de er, men dit de skal. Slike ting skal ikke gjemmes bort, de skal man konfronteres med og synliggjøres, slik at det kan bli gjort noe.

IMG_1805IMG_1784 IMG_1782IMG_1797

Beograd har blitt bombet hele 44 ganger, sist for ti år siden av Nato. Dette har ført til at det finnes utrolig mange ulike byggestiler, og byen er et mylder av arkitektoniske stilarter. Beograd betyr, ironisk nok den hvite byen, men det er ikke særlig mye hvitt å spore. Byen er relativt grå med unntak av de graffitimalte fasadene.

Byen er kjent utenfor landegrensene for sin graffiti og sitt pulserende uteliv. På en av byens elver Sava, ligger det tett i tett med party-husbåter som spiller tung bass til soloppgang. I den kreative bydelen, Savamala, finnes det også flust at barer og utesteder å velge i. Vi hadde reservert tirsdag kveld som vår clubing-dag og var klare for å smake på den berømte feststemningen.

 Forventningsfulle startet vi i Savamala, men ble litt overrasket når stedene stengte kl 12 og all musikk ble skrudd av. Vi tok oss en runde  i området for å finne et nytt sted, men det så ut til at alt var stengt. Etterhvert møtte vi på noen hyggelige serbere som kunne forklare oss denne besynderlige hendelsen. De fortalte at vi av årets 365 dager ikke kunne valgt en dårligere dag å gå ut på. Serberne markerer ” day of mourning” fra 05.08 kl 00 og til midnatt neste dag. Da stenges alle utesteder og all musikk i byen slås av. Det eneste som er lov å spille er klassisk musikk. Det forklarte jo en hel del. I taxier, på kafeèr og i butikker gikk det i Pavaroti og sakral stemnig, ganske annerledes fra det vi hadde hørt om Beograd.

Den nasjonale sørgedagen blir holdt til minne om serberne som ble drept i et kroatisk angrep på midten en 90-tallet. Det var ganske interressant å få med seg denne delen av   Beograd også, og se hva slags preg den satt på byen og folkene. Når klokken var 00:01  06.08 så brøt det ut et inferno av lyd og lys over hele byen, utrolig gøy å bevitne. Så, et lite tips der altså, ikke legg festdagen til 05.08 i Serbia, det kan bli litt amputert.

IMG_1765 IMG_1763

Savamala består også av et par nyopprettede konseptbutikker som fokuserer på design, work-shops, utsalg, mat og drinker. Vi besøkte både Mikser House og KC Grad, for en titt og noe leskende. Den mest kjente av dem alle, Supermarked, ligger mer sentralt til i bysentrum.

IMG_1792IMG_1759

Vi bodde på Arkabarka Hostel, som er en flytende husbåt på elven Donau. Det ligger ikke nøyaktig midt i sentrum, men i gåavstand til byen og med mulighet for å låne sykler.

IMG_1711IMG_1713

Serbia er et kjøttland, og det fikk vi merke. Vi hadde med en vegetarianer i reisefølget, så vi bestemte oss for å oppsøke et par vegetarrestauranter mens vi var der. Det skulle vise seg at det kun eksisterte to, så da ble valget enkelt, vi prøvde begge.

I følge en serber vi møtte, så er det å åpne en vegetarrestaurant i Serbia som å åpne en abortklinikk i Vatikanet. Men vi hadde flaks, begge de eksisterende restaurantene var veldig bra og etter kjøttmayhemet på Gucafestivalen så trengte vi alle en detoxing når vi kom tilbake til Beograd.IMG_1727

Vi tok også en liten utflukt til Zemun, Beograds andre gamleby. Det er et sjarmerende nabolag som skiller seg ganske mye ut fra Beograds sentrum. Zemun var tidligere under Østerrisk kontroll og ble ikke innlemmet under Beograd før i 1934. De små gamle husene er Zemuns attraksjon og det er et fint sted å spaserer rundt i og nyte den rolige stemningen.

IMG_1740IMG_1751 IMG_1745IMG_1747 IMG_1738

De dagene vi tilbringte i Beograd var utrolig varme, temperaturen hold godt over 30 grader og svetten rant konstant. Det var ikke veldig fristende å ta en dukkert i hverken Sava elven eller Donau, som er veldig skitne, men vi hadde heldigvis et alternativ. Det er demmet opp en del av Sava elven og konstruert en innsjø som det går an å  avkjøle seg i. Ada (innsjøen) er et perfekt sted for avslapping og vannaktiviteter på varme dager, og det var ikke bare oss som hadde tatt turen ut dit den brennheite ettermiddagen.

IMG_1856 IMG_1852

Etter det mislykkede forsøket på å dra ut 05.08 prøvde vi oss igjen på lørdagen. Dagene i Guca med trompetbonanza gjorde at vi hadde behov for noe litt roligere. Vi ramlet over en jazzkonsert på et av Beograds sjarmerende utesteder. Der ble vi sittende som en gjeng sofistikerte tilreisende å høre på smooth jazz, noe som føltes som en renselse av ørekanalene etter Guca.

IMG_2314 IMG_2282

IMG_2297 IMG_2315

IMG_2276 IMG_2263

IMG_2255 IMG_2272

Mini guide:

Oppleve: Kalemegdan fortet, fin utsikt over byen.  Zemun, Beograds andre gamleby. Utsikten fra det gamle tårnet gir deg en god oversikt over hele Beograd.  Ada, den konstruerte innsjøen. Savamala, det kreative distriktet. “Bohem” distriktet, Skadarlija er en overpriset turistmagnet, men det finnes unntak også der. Visstnok skal restauranten Tre hatter være nokså bra.

Spise: Restauranten (?), Beograds eldste, serverer en veldig god gulasj. Radost Fina Kuhinjica, godt bortgjemt vegetarrestaurant med fantastisk lasagne. Gnezdo Organic, restaurant med økologisk mat.

Uteliv: Barene i Savamala, et utvalg av de ligger i gaten Braće Krsmanović. Den mest bortgjemte av dem Bar Dvoristance ligger så tett opp til togskinnene at man nesten blir påkjørt og har en fin uteplass under trærne.  Basta, ligger i en avstikker til en trappeoppgang. Her servere de tapas og arrangerer konserter. På Husbåtene langs Sava elven er det party hele natten, men vær obs på at enkelte av dem krever gjesteliste. 

5 thoughts

  1. Fint indlæg du her har skrevet med gode billeder. Vi var i Beograd sidste år og blev overrasket over hvor god stemning der er i byen og det store ude liv. Det som var mest overraskende var at der ikke var så mange turister, dejligt 🙂 Enig bestemt en uopdaget perle i Europa.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.