CHABLIS

IMG_2566IMG_2490IMG_2549

Jeg må innrømme det, jeg er frankofil. Har alltid vært det. Min første reise utenfor Norge gikk nettop til Frankrike. Foreldrene mine pakket meg (6 mnd) inn i den lille røde golfen og vi rulla i retning Paris. Jeg tror nok at jeg ble bitt av reisebasillen allerede da, selvom jeg kanskje ikke forstod det. Siden den gang har jeg reist både titt og ofte til landet med baguetter og vin. Og det er nettopp sistnevnte som var reisens formål denne gangen, og grunnen til at vi endte opp i hvitvinens vugge, Chablis.

IMG_2486IMG_2498IMG_2512 IMG_2496

Chablis står for den største hvitvins produksjon i området Burgund og går for å være noe av den beste hvitvinen i verden. Vinen lages utelukkende på Chardonney-druen og produseres i områdene rundt den lille byen Chablis. Området hvor vinmarkedene befinner seg består av 20 mindre landsbyer og utgjør totalt 6800 hektar land.  Det som gjør at Chablisvinen får en helt unik karakter er på grunn av at jordsmonnet består av kalkstein som er sammensatt av fossiler fra havet. Det, og de kjørlige temperaturene om våren gjør at vinen  har et friskt preg over seg. 

Chablisvinene er inndelt i fire forskjellige hovedkategorier, ut i fra hvilke vinmarker de er produsert på. De fire er Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru og Chablis Grand Cru, de to sistnevnte som de mest eksklusive og velsmakende.

Jeg er veldig fan av fransk vin og selvom rødvin egentlig er min favoritt så må jeg si at jeg setter veldig pris på en god Chablis, hvem gjør ikke det? Chablis er ofte tørr i smaken, men samtidig lettere og friskere enn andre Chardonneyviner, som gjerne får mer sol. Den passer veldig godt til sjømat, og spesielt skalldyr. Grand Cru og Premier Cru vinene er ofte lagret for en kort tid på eikefat, noe som gir dem en mer fyldig smak.

IMG_2533IMG_2553 IMG_2557

Vi dro på ekskursjon til druemarkene og som de vinnerdene vi er, tok vi bilde av de eksklusive Grand Cru druerankene. Bildet under viser åsen hvor Grand Cru druene dyrkes.

Grand Cru består av 7 forskjellige vintager, Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouilles, Valmur, Les Clos and Blanchot. For å få status som Grand Cru er kriteriene høye og vinen er produsert under strenge reguleringer. En Grand Cru vin kan gjerne lagres i 10-15 år før den drikkes.

IMG_2564IMG_2525 IMG_2537IMG_2519 IMG_2506

I Chablis kan du vandre fra vingård til vingård og smake deg gjennom utvalget deres. De fleste av dem er lokalisert sentralt i byen eller i kort gåavstand rett utenfor sentrum. Hos noen av de største produsentene er det nødvendig å booke en avtale for å få seg en smaking, men de fleste er åpne for alle og gratis.

IMG_2467 IMG_2477

Som i alle andre franske byer har også Chablis et sjarmerende søndagsmarked, med fantastisk utvalg av mat og drikke. Jeg ønsker meg et slikt søndagsmarked på Torshov, hvor jeg kan få kjøpt ferske patèer og vellagrede oster, sukk. Jeg tror nok jeg bruker minst like mye penger på mat som en gjennomsnitts franskmann. De har virkelig skjønt dette med ferske råvarer og de prioriterer alltid sine oster, patèer, skinker og tapenader. Hver minste lille dagligvarebutikk med respekt for seg selv har en ferskvaredisk, der vi har noe å lære.

Markedet finner sted hver søndag fra kl 08:00 til 12:00.  Chablis er en liten, men veldig sjarmerende Fransk landsby. Utvalget av vingårder og vinbutikker er mange, mens utvalget av hoteller og restauranter er ganske begrenset. De fleste som besøker Chablis er middelaldrene par med relativt grei økonomi, som ønsker å fylle opp vinkjelleren sin med velsmakende Grand Cru. De fleste hoteller og leiligheter i byen er ganske dyre, men kvaliteten er til gjengeld høy. På restaurantfronten holder dessverre ikke utvalget like høy standard som vinen, men det finnes et par virkelig bra:

IMG_2461 IMG_2458 IMG_2456IMG_2446 IMG_2493

Les Bistrot de Grand Cru: Her endte jeg opp med å spise hele tre ganger, siden alt annet i byen var stengt eller for dyrt. Ellegant mat lagd på tradisjonelle franske råvarer, til en hyggelig pris. Hvis du er ekstra modig, så kan du begi deg ut på den lokale pølsa, Andouillette. Den er lagd av svineinnvoller og smaker deretter. Prisnivå fra 9-25 euro.

S.Chablis: Lokalisert midt i hovedgata er dette et perfekt sted å stoppe for en snack og et par glass vin. De har et enormt utvalg av hvitvin og serverer skinke, pølse og oster som supplement. Prisnivå: høyt.

Hostellerie des Clos: Hotellrestauranten tilbyr en 6 retters gourmetmeny i klassisk fransk stil. Prisnivå: Fra 30-90 euro.

Mine subjektive vingård anbefalinger:

Christian Moreau: Familiedrevet vingård eid av en eksepsjonelt hyggelig fyr. Christian er raus med smakingen og han setter seg mer enn gjerne ned med deg og nyter de edle dråper. Er et av de største navnene i Chablis , som også eksporterer vin til Norge. Nødvendig å gjøre en avtale for å komme på smaking.

Jean Jacquin & Fils : Enda en sympatisk franskmann med sans for god vin. Jean og hans sønner driver den lille vingården som ligger rett utenfor Chablis sentrum. De er foreløpig en liten produsent, med kun 4 viner på markedet. Her var det faktisk Petit Chablis som var den store favoritten! Åpent for alle.

Pascal Bouchard: Med en av de fineste vinkjellerene i Chablis, matcher vinen stedet godt. Stort utvalg av alle sorter, her finner man garantert noe man liker.

Julien Baillard : Dette er også en liten vinprodusent med nøye utvalgte viner på markedet. Har en egen vinkatt som liker å spankulere mellom glassene.

3 thoughts

  1. Steike, hva er det du jobber som? ;D Dette virker jo som en drømmetur for alle oss ost- og vininteresserte. Flotte bilder også! Kjenner bare at det rumler i magen nå…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.