BENIDORM

IMG_2917 IMG_2859IMG_2905

Da jeg fortalte folk at jeg skulle reise på tur til Benidorm var responsen heller litt lunken, og det det er ikke til å stikke under stol at ryktet til den populære badebyen er litt rufsete.

Mange forbinder den spanske byen med horder av britiske chartertruister, høy partyfaktort og restauranter med bilder av maten på menyen. Jeg skal ærlig innrømme at dette eksisterer, men det skal også sies at Benidorm er så mye mer enn det. Det gjelder bare å finne perlene blant solhatter og parasolldrinker.

IMG_2936 IMG_2961

Benidorm er Costa Blancas største turistmagnet og tar årlig i mot opp til 2 millioner besøkende (!). Det er ganske utrolig å tenker på at dette en gang var en liten fiskerlandsby, før myndighetene på 50-tallet startet en omfattende urban utbygging. På 1960-tallet ekspanderte utbyggingen ytterligere, og etter at flyplassen i Alicante og motorveien mellom byene ble åpnet, fikk turismen virkelig et godt fotfeste i Benidorm. Det milde klimaet i regionen gjør dette til et attraktivt reisemål store deler av året og tiltrekker seg solglade turister fra hele det nordlige Europa. Det finnes også en stor andel av spanjoler fra innlandet som disponerer ferieleiligheter i byen. Tanken bak byutviklingen var å bygge i høyden slik at alle leilighetene skulle ha sjøutsikt.

Det er et eller annet merkelig fascinerende over den ekstreme arkitekturen man finner i Benidorm. Ved første øyekast ser det ut som om sandfargende legoklosser som er plassert oppåhverandre og det er litt som å befinne seg i en sci-fi film omringet av skyskrapere på alle kanter. Og selvom  denne type badeparty-by ikke akkurat er mitt førstevalg av ferie så har man alltid godt av å få utfordret fordommene sine. Jeg tok meg selv i, å stadig vekk,  bli positivt overrasket over byen. Inntrykket jeg satt igjen med når jeg kom hjem var ganske annerledes enn når jeg dro.

Benidorm handler om så mye mer enn å ligge i kø på stranda, man kan lett unnslippe folkemassene hvis man bare benytter seg av de mange mulighetene som byen har. Jeg skal trekke frem et par aktiviteter og steder som jeg håper vil gi et mer differensiert inntrykk av byen.

IMG_2910

Sykkeltur i Sierra Helada 

En kort sykkeltur utenfor byen finner man fantastiske strender, som du slipper å dele med resten av Storbritannias befolkning. Vi leide sykler og tråkket de få minuttene det tok oss å komme seg til paradis. Tio Ximo stranden ligger i det vakre naturområdet Sierra Helada, kun et par minutter ut av byen. Med oss i sekken hadde vi dykkermasker og snorkler som vi benyttet oss av i det krystallklare vannet. Det var et utrolig behagelig og avslappende sted, som jeg ikke ville nølt et sekund med å reist til hvis jeg befant meg i Benidorm.

IMG_2896 IMG_2914Almadraba bukten er helt perfekt! IMG_2928IMG_2926 IMG_2923

Kajakkpadling i Benidorms skjærgård

Det å gli lydløst gjennom vannet, mens konturene av Benidorms skyskrapere synliggjorde seg i horrisonten, var en minnerik opplevelse. Det var deilig å få folk og by litt på avstand, og bare nyte roen der ute.

FullSizeRender-4
Marco Polo Expeditions arrangerer et bredt utvalg av aktiviteter.

IMG_2853

Cable-ski og vannscooter tur

Er du glad i fart og har trente lårmuskler er dette aktivitetene for deg. Cable-ski er samme konseptet som vannski, forskjellen er den at det er en kabel som trekker deg i steden for en båt. Det skal nevnes at min (og alle de andre i reisefølge) sin karriere på vannski ble relativt kort. Vi kom faktisk ikke opp noen av oss, men gøy var det og absolutt verdt et forsøk!

IMG_20150828_185854

Grytidlig en morgen, før alle solsengene var okkupert, skulle vi ut å kjøre vannscooter. Jeg har sittet på opptil flere ganger, men aldri kjørt selv, og jeg skal si det falt i smak! For der inne, under svømmevesten et sted, finnes det en liten sucker for fart og adrenalin. Turen ga oss en unik mulighet til å se Benidorm fra en helt ny vinkel, og det var utrolig pent!

Spis bra og lokalt

Tapas Alley: bakenfor stranda, lokalisert i en sidegate i gamlebyen, finner du Tapas alley. En hel gate bestående kun av tapasrestauranter, en drøm! Hvis du ikke finner noe du liker her så er det ikke håp. Jeg dristet meg til å prøve blekksprut som var kokt i sitt eget blekk,  og det var ganske godt og litt rart.

Benidorm-Tappas-Alley-1-1615x1024

Villa Venezia: Restauranten med den beste location i byen finner du helt ytterst på en klippe, med utsikt til byen og havet. Restauranten tilhører et femstjerners Boutique hotell med samme navn og serverer delikat mat av høy kvalitet. Turen dit er verdt både utsikten og maten.

IMG_2881 IMG_2878IMG_2872 IMG_2866

Ulia Restaurant: Benidormernes lokale favoritt befinner seg på strandpromeaden ved Poniente Beach. Her får du autentisk spansk mat servert med utsikt til stranda. Anbefaler deg å bestille bord, hvis du kommer i lunchtiden, og prøve husets paella.

IMG_2986 IMG_2981

Restaurant Belvedere: Enda en restaurant med en fantastisk beliggenhet. Fra toppen på Hotell Madeira finner du restauranten som gir deg 360-graders utsikt over hele Benidorm. Mer romantisk utgangspunkt for en middag skal man lete lenge etter, her står både mat og utsikt til toppkarakter.

IMG_3872

Jeg har også hørt rykter om at den familiedrevne restauranten La Portugesa skal ha fantastisk mat, til en hyggelig pris.

IMG_2999 IMG_2938

Benidorm er på mange måter akkurat slik man forestiller seg at det skal være, samtidig som det byr på mange hyggelige overraskelser. Er man av det sporty slaget så har byen et stort utvalg av aktiviteter, som blant annet dykking, kajakkpadling, jeepturer eller parasailing. Tilbudet er enormt og du trenger definitivt ikke å kjede deg.  På den kulinariske fronten finnes det uendelig med spisesteder, men jeg tror nok at fallgropene er mange. Det kan derfor være lurt å gjøre litt research før man bestemmer seg.

Selvom Benidorm kan gi et intrykk av å være på den ekstreme siden både arkitektonisk og turistmessig, så skal man absolutt ikke kimse av verdien av en slik type by for regionen. Turistnæringen skaper mange viktige arbeidsplasser for folk bosatt i byen og i områdene rundt. Jeg tror også at Benidorms bevisste og aktive satsing på internasjonal turisme har reddet mange av de mindre byene i nærheten fra kommersalisme, og gjort at de har hatt muligheten til å bevare sitt autentiske preg. Min anbefaling vill være å kombinert en tur til Benidorm med en visitt til nabobyen Villajoyosa (les om byen her), som er en hyggelig liten by på UNESCOs verdensarvliste. Da hadde man fått i både pose og sekk, med Benidorms pulserende uteliv, aktivitetsmuligheter og kulinariske utvalg, samtidig som man hadde fått en smak av spansk småbysjarm på sitt beste.

  IMG_3011

Turen til Benidorm ble arrangert i regi av Visit Benidorm og Nordic Nomads. Det er i midlertid ikke lagt noen føringer på hva jeg skriver. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.