ØKOTURISME I THAILAND DEL 2

DSC00174IMG_4171IMG_4152

Mitt økovennlige eventyr til Thailand forsetter og denne gangen skal jeg ta dere med til mangroveskogene i Phang Nga regionen og den lille fiskerlandsbyen Baan Bang Phat.

Mangroveskogene har en veldig viktig funksjon i økosystemet. Den hindrer jorderosjon, men kanskje viktigst, den beskytter mot kjempebølger og tsunamier. En mangroveskog kan stoppe 80 % av trykket fra en tsunami, og under katastrofen i 2004 var det stor forskjell på skadene,  om området var beskyttet av mangrover eller ikke. Derfor er mangroveskoger av stor verdi for kystsamfunn og en viktig investering i en bærekraftig fremtid.

IMG_4148IMG_4177

Mangroverøttene er robuste og uvennlige, men samtidig nyttige og nødvendige. Vi padlet oss gjennom mangerovesumpen og kom tett inn på den ugjestmilde naturen.

IMG_4129IMG_4194IMG_4197IMG_4111

På grunn av utbygging av hoteller i strandsonen og etablering av rismarker og rekerfarmer, er mangroveskogene  de siste årene blitt kraftig redusert, noe som får store følger for lokalsamfunnene.  Derfor har Phang Nga regionen startet en grønn gjennoppbygging av mangroveskogene. Som en del av vårt økovennlige program fikk vi være med å plante nye mangrovetrær. Det var stas å få bidra med noe, som forhåpentligvis, vil komme mange til nytte i fremtiden. Jeg håper min lille mangrove vokser seg stor og sterk og vil beskytte området mot ubudene havkrefter.

IMG_4673 IMG_4672IMG_4656

Vi plantet mangrovene i sumpen på bildet over, rett utenfor landsbyen Baan Bang Phat. I sumpen levde det også en del annet dyreliv, som denne merkelig skapningen, på bildet under, som ser ut som den har bodd der siden tidenes morgen.

IMG_4669IMG_4664IMG_4660IMG_4208IMG_4650IMG_4642IMG_4634IMG_4641

Den lille fiskelandsbyen Baan Bang Phat troner på sine høye stylter i utkanten av Phang Nga bukten. Men pålene har ikke alltid stått like støtt i Baan Bang, for landsbyen ble hardt rammet under tsunamien, og har i årene etter jobbet med å stable seg på styltene igjen. Innbyggerne lever hovedsaklig av fiske, men turisme har også etterhvert blitt en viktig inntekstkilde. Hvis du vil kjenne på det Thailandske landsbylivet, så er det er mulig å gjøre en “homestay” i landsbyen.

IMG_4627IMG_4632

Baan Bang har sin egen krabbebank, der de driver oppdrett  av krabber for å øke bestanden. Når de er store nok, blir de sluppet ut i mangrovenesumpen. Landsbyens overhode Sawadee, viste oss rundt og vi fikk være med på å sette et titalls krabber ut i det fri.

IMG_4614IMG_4607IMG_4605IMG_4604

Det er et privilegium å få dra på slike turer som dette, å få et innblikk i vanlige folks hverdag. De fleste som bor i landsbyen lever relativt enkle liv, uten mange materielle goder, men med andre verdifulle goder rundt seg, som for eksempel havet. Det er så viktig å ta vare på disse ressursene, og ikke la de ødelegges av kommersialisme og turisme. Jeg må derfor igjen få rose Phang Nga regionen, som setter fokus på nettopp dette, ivareta naturen og sette den og folkene som bor der i sentrum. Vi som turister har et ansvar når vi reiser, vi har et ansvar for å vise respekt og være hensynsfulle, både mot natur, kultur og mennesker. Vi må ikke glemme det.

Turen til Thailand er gjennomført i samarbeid med Amazing Thailand og Phang Nga Turism Association. Meningene er helt og holdent mine egne og det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten.

4 thoughts

  1. Så utrolig bra å sette fokuset på økoturisme! Flott at denne regionen holder på med akkurat dette, og det må være en god følelse å vite at man bidrar med noe, som f.eks. å plante nye mangrovetrær! 🙂 Man vil jo sitte igjen med langt, langt mer etter en slik reise enn en vanlig chartertur til Kreta.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.