KHAO LAK OG PHANG NGA-BUKTEN

unspecified

Det er enkelte tider på året hvor man har et større behov for å reise til sydligere strøk enn andre. Januar er nettopp en sånn måned, jula er over, det er kaldt, mørkt og vinteren virker evigvarende. Det er da Thailands tropiske klima og hvite sandstrender virker enda litt mer fristende enn ellers.

Hvert år på vinterstid pleier jeg å legge inn en langtur til varmere strøk. Kroppen skriker etter D-vitamin, og da må man jo bare avlyde. Jeg har tilbragt vintere både i Thailand, Mexico, Brasil, Vietnam, Egypt og India,  alle steder som kan friste med mye hyggeligere temperaturer enn her hjemme i de mørkeste og kaldeste månedene.

Vi nordmenn er veldig forskjellige, noen elsker nettopp denne tiden med snø og muligheter for vinteraktiviteter av alle salg. Jeg derimot, er hverken glad i å fryse eller å gå på ski, så vinteren består stort sett av å kle på seg alt for mye klær og klage over været. Det hjelper heller ikke at de få timene med sollys stort sett går med til å være på jobb eller skole, og man merker at kroppen har lys-abstinenser og leddene skriker etter varme. Jeg kunne ønske at vinteren varte en måned i året, slik at man akkurat rakk en aketur og litt kakao foran peisen, men sånn er det dessverre ikke. Derfor blir ofte løsningen en tur sørover, så pleier man å komme seg helskinnet gjennom kulda og mørket.

unspecified
Khao Lak

IMG_3714IMG_3811IMG_3747IMG_4354IMG_5236

Thailand er et safe valg hvis du trenger en fluktdestinasjon for vinteren. Gjennomsnittstemperaturen i januar ligger på behagelige 30 grader og regntiden er over for lengst. Thailand består av utrolig mange fine steder og i jungelen av alternativer, kan det kanskje være litt vanskelig å velge. En time nord for den usjarmerende skandinaviske kolonien, Phuket, ligger vakre Phang Nga regionen, et godt valg for Thailandferien.

Khao Lak er lokalisert på vestkysten av Phang Nga-regionen. Khao Lak er ikke store byen, men et behagelig sted å opphold seg og har selvfølgelig fantastisk fine strender. Hotellene og resortene er mange, men det finnes også flere alternativer for de som ønsker enklere standard, til en rimeligere pris. Khao Lak er også et fint utgangspunkt for å dra på dagsturer og utflukter. En fin dagsutflukt er for eksempel et besøk til Phang Nga bukten og den flytende landsbyen Koh Panyi.

unspecifiedIMG_4386Thailands svar på Træna

Phang Nga-bukten er et område som består av 42 kalkstensøyer som ligger spredt rundt i nasjonalparken. Stedet minner ganske mye om Halong Bay i Vietnam, men er ikke noe mindre pent av den grunn. De bratte fjellene og den klare fargen på vannet fikk meg også til å dra assosiasjoner til Nord-Norge, med sine vakre fjellformasjoner. Stedet var utrolig pent og ikke så rent lite trollbindene. Jeg nøt utsikten til fjellene og havet, mens båten kjørte oss i retning buktas største attraksjon, James Bond øyen.

IMG_4471 IMG_4461IMG_4457 IMG_4441

James Bond øya er naturlig nok oppkalt etter James Bond filmene, som ble innspilt på stedet i 1974. Både The man with the golden gun og Tomorrow never dies ble spilt inn på øya og det var ingen tvil om at dette var et popluært sted å besøke, det krydde av turister. Jeg får utslett av så mange turister på et sted, og selvom jeg syntes stedet var pent, så ble det rett og slett litt mye folk. Det finnes så utrolig mange andre fine øyer i område, hvorfor må alle velge den samme? Jeg var ganske lettet når vi satt oss i longtailbåten og kjørte videre mot  Koh Panyi og den flytende muslimske landsbyen.

IMG_4576IMG_4479IMG_4510 IMG_4392

Koh (betyr øy) Panyi ble grunnlagt for om lag 300 år siden av Malaysiske fiskere, som bygde opp landsbyen ved hjelp av trepåler. På den måter er landsbyen sikret mot regntiden, hvor pålene blir usynlige under vannet og stedet forvandles til en flytende by. Når vi besøkte øya så var det rett etter regntiden og ingen av pålene var synlige. Siden landsbyen består av malaysiske etterkommere så er religionen som blir praktisert islam. Øya har til og med sin egen moskè! Det er første gang jeg har sett en flytende moskè, og det var riktig så fascinerende. Men det stoppet ikke der, innbyggerne hadde også konstruert en flytende fotballbane. Det skal sies at det skjedde ganske ofte at ballen datt i vannet, men barna så ikke ut til å plages av det, de bare hoppet etter og fikk dermed et bad med på kjøpet

IMG_4486 IMG_4493IMG_4508

Det er en del turister som stopper innom den lille landsbyen, og de er nok en viktig inntektskilde for innbyggerne. Igjen må jeg understreke viktigheten av å respektere folka som bor slike steder og deres skikker og normer. Jeg prøver alltid å huske på at man er på besøk og ikke skal være innvaderende på noe som helst måte, kun en flue på veggen i deres hverdagsliv.

IMG_4516IMG_4522IMG_4540 IMG_4533IMG_4551 IMG_4565IMG_4568 IMG_4572IMG_4577 IMG_4585Siden innbyggerne er muslimer, så finnes det ikke hunder på øya, kun katter, med skremmende blikk.

Khao Lak og Phang Nga-regionen er  akkurat slik du ser for deg at Thailand skal være. Det er et trygt og bra valg hvis du ønsker deg den klassiske thailandsferien som så mange snakker om. Men hvis du er ute etter det heftige utelivet så er ikke Khao Lak stedet for deg, det finnes noen hyggelige små puber og barer, men stort sett så er det et veldig rolig sted. Det er det laidbacke strandlivet som gjelder i Khao Lak.

Phang Nga regionen er et frodig område med mange spennende muligheter for turer og naturopplevelser. Vinteren er høysesong i Thailand, men jeg synes også at det kan være veldig fint å reise dit i lavsesongen, for eksempel i oktober, når det ikke er så mange tursiter der.

IMG_4806IMG_4815 unspecified

Skjermbilde 2016-01-17 kl. 21.09.19Fly: Til Bangkok også videre med innenriksfly til Phuket, derfra bil i 1 time nordover. Pris fra 5000-10.000 kr. Både Norwegian og Thai Airways har flygninger til Bangkok.

BoRamada Resort i Khao Lak (eksklusivt). Pris fra 1300-8000 kr.

Se: Phang Nga-buken og Baan Bang Phat.

Aktiviterer: båttur, kanopadling, bamboo rafting, snorkeling og dykking.

Turen til Thailand er gjennomført i samarbeid med Amazing Thailand og Phang Nga Turism Association. Meningene er helt og holdent mine egne og det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten

8 thoughts

  1. Vakkert og spesielt sted! Å ha muligheten til å reise bort i årets mørkeste og kaldeste måneder er virkelig verdt alt! Snøen er grei når våren kommer og man kan gå på skiturer i strålende sol, men ellers sitter jeg også bare hjemme og fryser, og drømmer meg bort til sydligere strøk slik som dette 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.