RUNDTUR I MELLOM-AMERIKA

IMG_8806

Sentral-Amerika er et av mine favorittkontinenter og et sted jeg kommer til å reise tilbake til mange mange ganger i livet, kjenner jeg meg selv rett. Selvom flyreisen dit er lang, så er til gjengjeld ikke avstandene mellom landene så stor og det er enkelt å bevege seg mellom de. I dette innlegget vil jeg presentere et forslag til en 2-3 ukers tur i Sentral-Amerika hvor et besøk til både Mexico, Belize og Guatemala står på planen.

Har man enten juleferien eller påsken til rådighet så er dette en perfekt rundtur i det sentralamerikanske paradiset. Rundturen består av både kritthvite sanstrender, historiske mayaruiner, grottesnorkling, tacospising, øyliv, vulkanklatring og håndverksshopping av beste kvalitet. En allsidig og variert tur som passer for mange type folk, enten du er av den late strandlivstypen eller den aktive eventyreren.

Skjermbilde 2016-02-17 kl. 00.23.18

Turen starter på Yucatan halvøya i Mexico. Vi lander i en av Mexicos mest populære badebyer,  Cancun. Hit er det mulig å få tak i relativt billige flybilletter, og det må man benytte seg av. Men fortvil ikke, vi skal ikke oppholde oss lenge blant fulle spring break turister. Ferden går videre med båt, ut til den lille øya Isla Mujeres. Øya ligger rett utenfor Cancun med utsikt til de kaksete amerikanske turistene og deres overdådige yatcher. 

IMG_8723

Isla Mujeres, eller kvinnenes øy, er et deilig lite øyparadis med det klareste vannet jeg noen gang har sett. Her kan du nyte drinkene i standbaren og snorkle med delfiner og hvalhaier, hvis det er ønskelig. Og sist ment ikke minst så har de et helt unikt undervannsmuseum, hvor du kan beskue statuer under vann, hvor kult er ikke det?  Topp turen med å spise masse deilig taco av den autentiske sorten og ikke glem å smak på den ferske cevichen som er lagd av fisk fra havet. 

IMG_8743 IMG_8745IMG_8732 IMG_8712IMG_8760

Etter en dag eller to på Isla Mujeres skal vi kjøre to timer sørover til min personlige meksikanske favoritt, Tulum! På veien dit hopper vi glatt over Playa del Carmen, som også er en yndet tursitmagnet med alt for mangekjedebutikker, dog pene strender, det skal sies. Men Tulum slår knockout på både Playa del Carmen og Cancun når som helst, de når ikke skjønnheten til knærna en gang.

Byen er en eldgammel mayaby og de imponerende mayaruniene ruver stolt på de 12 meter høye klippene over stranda. Den moderne bykjernen ligger et par kilometer fra stranda og byr på diverse restauranter, utesteder og overnattingsteder av ymse kvalitet. Det anbefales å bo nær stranda, der er stemningen rolig og du har det behagelige strandlivet rett utenfor døra. Cabanas Zazilkin er et fint og billig alternativ til de store og dyre naboresortene, og det er riktig så mysigt i de små bungalowene med stråtak og sandgulv. Med Coronaen i hånda og sand mellom tærna, så er feriefølelsen komplett, velkommen til pradis!

IMG_8804IMG_8808IMG_8758 IMG_8790

Det finnes et hav av aktiviteter å bedrive i og rundt Tulum og særlig vannaktiviteter er naturlig nok veldig populært. Snorkling er ikke akkurat en ukjent aktivitet, men grottesnorkling er det kanskje ikke alle som har prøvd seg på? Man skulle kanskje tro at å snorkle i en grotte, hvor det ikke eksisterer noe form for dyreliv er litt kjedelig, men da tar du feil. Den unike fargen på vannet, de merkelige stenformasjonene, det ulmende mørket og de mystiske hulegangene gjør dette til et spennende undersjøisk eventyr! Cenote de Ojos, er bare en av mange grotter i området rundt Tulum og her er det også mulig for å utforske nettverket av undersjøiske tunneler enda nærmere hvis du har dykkelappen.

IMG_8846 IMG_8853

Etter noen deilige stranddager i Tulum, er det på tide å bevege seg enda lengere sørvestover og krysse grensa til Belize. Turen tar ca 5 timer, det er også mulig å ta nattbussen, hvis du vil spare penger på hotell.

IMG_8883IMG_8935

Når du kommer til Belize vil du merke at det har skjedd et kulturskifte fra Mexico. Belize er en smeltedigel av ulike kulturer og folkeslag. Den  afroamerikanske karibiske viben treffer deg umiddelbart og det er umulig å ikke la seg påvirke av den bedagelige livsstilen. I Belize går alt litt saktere enn ellers, og du vil få beskjed om å slakke ned på farta, “Go Slow!” sier de, så da gjør man det.

Fra Belize City går det båt ut til en av de mange idylliske øyene i landet og øya Caye Caulker er et bra alternativ for en vaskeekte piratferie av det karibiske slaget. På øya er husene malt i neonfarger, gatene har navn som crocodile road og romen koster mindre enn en flaske vann. Her er det bare å hive seg på hengekøyetrenden og senke skuldrene helt, for dette er ikke et sted for stress og mas. Når du blir lei av å ligge i hengekøya og drikke rom, så kan du alltids ta deg en tur til en av Belizes største attraksjoner, The great blue hole. Hullet er et gigantisk synkehull ute i havområdet, som vekker stor fascinasjon blant reisende. The great blue hole har ryktet på seg for å være en av verdens beste dykkedestinasjoner og ved korallrevene rundt finnes det et mangfoldig marineliv.

Belize tvinger deg til  å holde både skuldrene og tempoet nede, et nødvendig avbrekk på et sted som skiller seg veldig ut fra resten av de Sentral-Amerikanske landene. Etter et par dager uten stotrende spansk er det på tide og kaste seg på bussen igjen og beskue nye ruiner, vi skal i retning nordover.

IMG_8909 IMG_8892 IMG_8913IMG_8932IMG_8934

Vi krysser en ny landegrense og kan stemple Guatemala inn i passet. Etter 5 timer på en buss fra Belize City ender vi opp i byen Flores. I Flores innlosjeres vi på et av byens mange hyggelige gjestehus og vi spiser en bedre middag. Vi går tidlig til sengs, for nattens ekskursjon starter allerede klokken 03.00. Grunnen til at vi er endt opp i Flores er fordi det er nærmeste by til de verdenskjente mayaruinene, Tikal. Disse vil vi helst beskue fra toppen av et tempel i soloppgangen, derfor må vi starte i griseotta.

Tikaltemplene ligger omringet av regnskog i nasjonalparken med samme navn, og står ikke uventet, på UNESCOs verdensarvliste. Når man sitter på toppen av et tempel og hører brøleapene våkne til liv mellom ruinene, mens skumringen ligger som et tykt tepper over området, er det ikke så rent lite magisk. Dette er en heldagsaktivitet som begynner midt på natten og avsluttes på ettermiddagen, bare husk for guds skyld å ta med mat til turen, for det er ingen kiosker eller restauranter inne på området. Det burde også tas med i beregningen at du kan bli snytt for en soloppgang på grunn av gråvær, men det er ikke så farlig når man har en lokal guide som fanger edderkopper til deg i kompensasjon.

IMG_9011 IMG_8999IMG_9028

Etter et par kulturelle dager i Mayaland så er det på tide å hive seg på en nattbuss, i retning byen med samme navn som landet, Guatemala City. Guatemala City har ryktet på seg for å være en av verdens farligste byer, og ikke akkurat et sted du har lyst til å tilbringe mer tid enn nødvendig. Men en liten fugl har hvisket oss i øret at den postkoloniale nabobyen Antigua er mye mer sjarmerende, så vi busser videre på en kyllingbuss de 30 minuttene det tar dit.

IMG_9345 IMG_9050IMG_9051

Omringet av både inaktive og aktive vulkaner ligger Antigua ganske spektakulært til. Under kolonitiden var dette et viktig hovedsete for spanjolene og var den fungerende hovedstaden i landet. I Antigua finnes det utrolig bra shoppingmuligheter, det er alltid et lite marked i umiddelbar nærhet. Guatemala er kjent for sitt håndverk og Antigua er intet unntak, du kan finne nesten alt man kan ønske innen tekstilhåndverk, og litt til . Når du først er i byen, bør du også sikre deg noen vakre jadesmykker til en billig penge. Ellers går dagene med til å drikke fersk guatemalsk kaffe, fra kaffeplantasjene oppe i åsen, og smake seg gjennom restaurantlivets mange tilbud i byen.

IMG_9040 IMG_9037IMG_9036

Når vi har shoppet bort alle pengene våre på håndvevde tepper og jadesmykker, så setter vi kursen ut av byen og mot en av vulkanene som omgir byen. Vi velger en aktiv en, for sikkerhetsskyld. Hvorfor ikke likegodt ta den som hadde et stort utbrudd senest dagen før? Bare for å gjøre turen enda litt mer spennende.

I fotenden av Pacaya-vulkanen ser du oppover og innser at dette blir en strabasiøs ferd, og ender derfor på beslutningen om å la hesten gjøre jobben, mens du nyter utsikten. Hesten, seig og gammel sliter seg oppover bakkene, mens støvet fra vulkanen vrimler opp fra bakken.

IMG_9102IMG_9127IMG_9120IMG_9106 IMG_9071

Vel framme på toppen så griller vi marshmallows på den rykende ferske lavaen og konkluderer med at dette er noe å fortelle de fremtidige barnebarna. Etter at du har kommet deg ned fra hesteryggen og pakket kofferten i Antigua, så er det på tide å vende hjemover. Du flyr hjem fra Guatemala City og kan se tilbake på et par uker med mye moro.

IMG_9137IMG_9081 IMG_9098IMG_9163

På rundturen jeg nå har tatt dere med på har vi besøkt hele tre land og hørt alt fra brøleapene våkne i Guatemalas regnskog til å snorkle bekmørke grotter i Mexico. Det har blitt noen timer på buss, men vi har til gjengjeld spart noen penger på hotell.

Mellom-Amerika er utrolig variert og det er ingen grunn til å kjede seg på en slik tur. Mexico byr på spicy taco og noen av verdens vakreste strender, mens Belize spiller opp til dans med sine seige reggaerytmer og avslappende livsstil, før Guatemala til slutt gir deg velsmakende kaffe med ektraordinær utsikt til stupbratte vulkaner. Dette er en perfekt backpackerrute som lett kan gjennomføres selvom ikke spansken er så stødig (de snakker engelsk i Belize). Landene er billige å ferdes i og bussforbindelsene mellom stedene er relativt bra, veiene derimot en et helt annet kapitel.. Reiser du på budsjett så ville jeg anbefalt å ha ca 7000-9 000 kr (ekskludert flybilletten) disponibelt.

Hvis man har mer enn 2/3 uker til rådighet så kan denne turen lett uvides til å inkludere mer av alle tre landene. Vår tur startet opprinnelig i Mexico City, og tok oss gjennom de sentrale delene av Mexico, før vi avsluttet endte opp i høylandet i Guatemala. Planlegger man flere måneder på reisefot, så kan man også fortsette turen videre sørover mot Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Panama.

Rute: Mexico: Cancun –> Isla Mujeres –> Tulum –> Belize: Caye Caulker –> Guatemala: Tikal (Flores) –> Antigua –> Guatemala City –> Hjem. 

Alternativ rute (hvis du har litt bedre tid): Mexico: Cancun –> Isla Mujeres –> Chichen Itza –> Tulum –> Belize: Amergis Caye –> Caye Caulker –> Guatemala: Tikal –> Semuc Champey –> Antigua –> Lago de Atitlan–> Guatemala City. 

9 thoughts

 1. Fantastisk og supernytting innlegg! Jeg siklet jo på en tur til Mellom-Amerika nå i vår, men skjønte fort at masterskrivingen ikke tillot meg å ta såpass mye tid vekk fra den og på reisefot. Så nå satser jeg på å muligens likevel rekke Cuba i vår, og heller spare en rundttur i Mellom-Amerika til neste vår. Da skal jeg absolutt benytte meg av dette innlegget!

  1. Takk, så hyggelig å høre 🙂 Kult, Cuba er jo uansett fint å gjøre som en separat tur, er jo greit å ha litt mere tid på de resterende landene. Har masse Cubatips også hvis du trenger 😉

 2. For et drøyt år siden reiste jeg gjennom Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras og Guatemala. Fikk sett Antigua og Guatemala City. Har ei venninne som for noen år siden bodde noen måneder hos en familie i hovedstaden, så moren i den familien tok meg og søsteren min med på sightseeing. Da var det ikke så skummelt å være i en farlig by 😀 Turen videre nordover til Mexico står på listen til en annen gang. Flott og informativt innlegg!

  1. Ja, det stemmer sikkert, ryktet til disse farlige byene pleier å være verre enn virkeligheten 😉 Man får jo også et helt annet inntrykk av et sted når man har noen lokalkjente som kan vise deg rundt. Ja, det anbefales virkelig, starten på turen som jeg skriver om i innlegget startet opprinnelig i Mexico City, så får vel lage et oppfølgingsinnlegg om Mexico 🙂

 3. Fint reiseforslag! 🙂 Jeg tok en lignende tur for noen år siden. På to uker besøkte jeg Tulum, Chetumal, Belize City, Ambergris Caye, Tikal, Flores, Chichen Itza og Cancun. Ambergris Caye er større og litt travlere enn Caye Caulker, men er fremdeles veldig avslappet og idyllisk. I alle fall likte jeg meg veldig godt der.

  For å slippe å starte turen til Tikal midt på natten, kan jeg anbefale å bo på på et av overnattingsstedene i nasjonalparken. Kjøper man billett dagen i forveien, slipper man også å vente til billettkontoret åpner neste morgen. Da er det ingen sak å rekke soloppgangen, og så slipper man å ha med guide.

  Chichen Itza er også verdt å få med seg, selv om jeg personlig synes Tikal er ti ganger mer spennende.

  1. Kult! Vi vurderte Amergis Caye, men hadde dessverre ikke tid. Det får bli neste gang 😉 Det er nok veldig lurt, som du sier, å bo på et overnattingssted i nasjonalparken, for det var veldig mye styr å reise midt på natten. Takk for godt tips! 🙂

 4. Her var det mange gode tips! Jeg planlegger selv å ta en liten rundreise i Mellom-Amerika og Sør-Amerika sommeren 2017 (skal feire at jeg er ferdig med mastergraden min!) og dine tips blir definitivt tatt til betraktning 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.