Sommerferietips – Piran

IMG_1444

Jeg har tidligere skrevet litt om min fascinasjon for Slovenia i dette innlegget, og det stopper ikke der. Slovenia består  stort sett av innland, bortsett fra en liten kyststripe helt sørvest i landet. Kyststripen utgjør beskjedene 47 kilometer og består av tilsammen fire byer totalt. En av dem er den sjarmerende lille fiskelandsbyen Piran.

IMG_1482 IMG_1461

Vi setter oss på bussen fra Ljubljana og busser sørvester et par knappe timer, før vi ankommer kystbyen Piran. Vi har fått et tips om at der finnes det både middelaldersjarm og flotte bademuligheter, og vi skjønner umiddelbart at dette stemmer. Vi finner oss et hyggelig lite hostell midt i gamlebyen og det første vi gjør så fort vi har satt fra oss sekkene, er å  hive oss i havet, som ligger knappe ti meter fra hotellet. Man skulle kanskje tro at badevannet inne i byen er skittent og ekkelt, men den gang ei. Vannet er glassklart, med en innbydende turkisfarge. Vi sukker tilfredstillende og nyter følelsen av Adriaterhavet, etter en uke med hetebølge i Øst-Europa var det på høy tid med et bad.

IMG_1429

IMG_1447 IMG_1451

IMG_1439

Reisekompanjongen og jeg er skjønt enige om at det var et lurt valg og ta turen hit. Etter mange år på reisefot så har vi lært at det alltid er smart å høre på andre reisenes tips og anbefalinger, det slår sjeldent feil. Etter badet bestemmer oss for å utforske byen. Vi runder den karakterisktiske piren og forsetter bortover de stenete strendene nedenfor bymuren. Til vår overraskelse er visst dette plassen for de som ligger å vise seg litt ekstra frem og vi fortsetter et stykke videre bortover stranden slik at de kan få ligge uforstyrret i Adam og Evas drakt.

Igjen stopper vi for et bad, det turkise vannet er så innbydene at det er vanskelig å la vær. Når kroppen er blitt akkurat passe svampete finner vi en sti opp til bymuren, som ligger på en liten høyde i byen. Der oppe er utsikten upåklagelig, og de trange gatene og middelalderhusene poserer elegant for kamera.

IMG_1452

IMG_1459 IMG_1486

Senere den samme kvelden slår vi oss ned på en av restaurantene langs strandprommenaden (Pirat), og med utsikt til havet og fiskebåtene, fråtser vi oss gjennom et måltid med sjøkreps og slovensk hvitvin. Vi registrerer at de fleste turistene rundt oss er enten slovenske eller italienske, og vi er ganske tilfredse med å slippe å dele denne lille Adriaterhavsperlen med resten av Skandinavia. Flasken med vin tømmes og vi har griset ned alt i umiddelbar nærhet med skalldyrrester, humøret er med andre ord på topp og vi er storfornøyde med å ha lagt inn et par dager i Piran, før vi setter kursen videre mot Kroatia.

IMG_1479

IMG_1467

Vi skandinavere har for lengst oppdaget Kroatia som et yndet reisemål om sommeren, men fremdeles så er det ikke så mange som har satt sine føtter i nabolanet Slovenia. Jeg lurer på hvorfor? Landet har det beste fra flere verdener og er et deilig lite ferieparadis. For å komme seg dit kan du enten fly til Pula, Venezia eller Ljubjlana og ta bussen videre, det tar ca et par timer. Bare smak litt på det: vin, trøfler og turkist hav, det høres vel ikke akkurat vondt ut?

IMG_1484

5 thoughts

  1. Herlig innlegg! Så gøy at du likte Piran! Jeg er fullstendig enig med deg når det gjelder Slovenia. Landet er merkelig nok temmelig ukjent for nordmenn, selv om det har det beste fra alle av nabolandene kombinert i sitt lille areal. Det er jo som en blanding av Italia og Kroatia, som er to av mine favorittland, så da er det kanskje ikke så rart at Slovenia fremmer seg som mitt favorittland i hele Europa (hvis man skal utnevne favoritter :p ). Landet har jo alt! 😀

  2. Pingback: SEKK OG SANDALER

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.