En smakebit av Singapore!

IMG_9669

I sommer tok jeg en kjapp stopover i Singapore, et av verdens strengeste land. Det ble et interessant møte mellom nytt og gammelt, 0g det autentiske og konstruerte.

Singapore overrasket meg positivt! Jeg vet ikke helt hva slags forventninger jeg hadde på forhånd, eller om jeg hadde noen i det hele tatt, men møtet med byen, og landet, bøy på innblikk i et samfunn som er veldig annerledes enn noe annet sted jeg har vært før.

IMG_9820 IMG_9819

IMG_9738 IMG_9536

Singapore ble grunnlag av briten Stamford Raffles i 1819 og ble senere en av Strobritanias kronkolonier i Asia. Før Singapore ble en selstendig republikk så var byen/landet en del av Malaysia. I 1965 løsrev de seg fra britenes kolonistyre og ble en selvstendig stat.

Singa har en av Asias største havner og  landet er et viktig internajsonalt bank- og finanssentrum. Lønningene er noen av verdens høyeste og landet har satset massivt på industrialisering og utenlandske investeringer. Mange multinasjonale selskaper har hovedkontor i byen, og i en av disse selskapene jobber min gode venninne, som jeg har hatt så lyst til å besøke i årevis.

Jeg er heldig. Jeg får kræsje i venninnen min sin leilighet og hun guider meg flittig rundt i byen. Å leie leilighet eller å eie leilighet i Singapore koster flesk, som alt annet. Landet har et høyt gjennomsnittsnivå på lønningene og stedet bærer preg av å være et av verdens viktigste finans- og shipping sentrum. Men det er også store forskjeller mellom hva de ulike yrkesgruppene tjener, en hushjelp kan for eksempel tjene en tiendedel av hva en som jobber innen finans gjør. Det resulterer i at mange eldre ikke har råd til å pensjonere seg og fortsetter å jobbe for å kunne bli værende i Singapore. Jeg må innrømme at jeg til tider ble blåst bakover av de stive prisene. Et glass vin kan koste deg 150 kr og en frokost kostet meg 300 kr for en brødskive med egg og bacon, en kaffe og en appelsinjuice. Også må man ikke glemme de 17 prosentene med tips som de til en hver tid legger på regningen, det merkes.

Landet er også kjent for sine hinsides strenge straffer for blant annet narkotika og forsøpling. Man får dødsstraff for narkotikabruk og skyhøye bøter for forsøpling i det offentlige rom. Selv om jeg ikke synes at strenge straffer skal være fundamentet i et samfunn så har det imidlertid ført til at landet er veldig trygt og ikke minst rent. Det offentlige rom er plettfritt og det er veldig trygt å bevege seg rundt i Singapore. Jeg er på ingen måte for et autoritært kontrollsamfunn med dødsstraff, så må jeg få si at Singapore var et veldig behagelig sted å være turist, trygt, rent og velfungerende på alle mulige måter. Noen regler er derimot merkeligere enn andre. Min venninne måtte stoppe meg flere ganger fra å drikke av vannflasken min på t-banen, for det er nemlig ulovlig og kan føre til en stygg bot. Noe som er litt vanskelig å huske på når man svett og varm endelig setter seg ned for en hvil og er sugen på noe leskende. Jeg følte derfor at jeg hele tiden måtte være litt forsiktig med hva jeg gjorde, i frykt for å bryte noen regler og ende opp med en saftig bot, sånt blir man litt paranoid av.

IMG_9764 IMG_9762

IMG_9781

IMG_9753IMG_9751 IMG_9735

IMG_9626 IMG_9552

IMG_9728 IMG_9464

IMG_9559

Jeg tenkte i grunn bare å vise dere en liten smakebit av landet, også komme tilbake til det i et senere innlegg. Jeg hadde tre utrolig fine dager der, fylt med alt fra avslapping på stranda, vintage-shopping, gatematspising og drinker på byens rooftops. Etter de tre dagene så var kontoen tømt og mitt lille Singaeventyr over for denne gang, men landet med de stive prisene og den fascinerende arkitekturen fenget meg, godt mulig jeg svipper innom igjen en gang i fremtiden.

IMG_9602

2 thoughts

  1. Steike, for en pris for den frokosten! Og 17 prosent tips? De er ikke beskjedne, akkurat!

    Jeg har aldri hatt Singapore på noen toppliste over steder jeg ønsker å reise til, men ser for meg at jeg kommer til å mellomlande der en eller annen gang i framtiden, og at jeg da kan tilbringe et par dager i byen/landet for å se hvordan det er der.

    1. Ja, det var litt vel stive priser innimellom, men det skal sies at man også kan spise veldig billig gatemat av høy kvalitet også! Det er absolutt verdt å ta et par dager i Singapore, jeg fant stedet veldig fascinerende 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.