Chiang Mai – den grønne regionen

IMG_8762IMG_8712

Chiang Mai, den frodige og grønne regionen i nordthailand var veldig annerledes enn det jeg tidligere har sett av landet. I nord går alt litt saktere, både tiden og folka.

Du finner ikke de hvitkornede sandstrendene med asurblått hav, i steden finner du grønnkledde åser, klar fjelluft og en avslappet og behagelig atmosfære. I Chiang Mai er det naturen som er i fokus.

Jeg hadde det på følelsen hele tiden, at nordthailand ville passe meg bedre enn sørthailand. Jeg skal ikke fornekte at sør også helt klart har sin sjarm, med sine vakre strender, men samtidig så er det ett eller annet der som er litt lite autentisk. Som om det genuine thailandske har druknet i turisme og resorter. Nord derimot fenget meg mer, ingen solbrune badeturister med høy apetitt på alkohol, men  en helt annen type turister, backpackere og eventyrere, folk med interesse for kultur og natur.

DCIM108GOPRO

IMG_8862 IMG_8847

IMG_5463

IMG_8856 IMG_8709

IMG_8759

IMG_8826 IMG_8817

I de vakre fjellene og åsene i regionen dyrkes det i dag frukt og grønnsaker, men slik har det ikke alltid vært. For 30 år siden ble disse markene brukt til produksjon av opium, en stor belastning for både mennesker og natur. Thailands høyt elskede kongepar hadde makt til å gjøre noe med det og startet på 70-tallet et utviklingsprosjekt i nord som hadde som hensikt og erstatte opiumsdyrkingen med en mer bærekraftig produksjon.

Innbyggerne i landsbyene i nord består for det meste av urbefolkning, som for inntil tredve år siden manglet utdannelse, arbeid og levde i fattigdom. Utviklingsprosjektet gikk ikke bare ut på å opprette nye avlinger, men også opplyse befolkningen i område om jordbruk, produksjon, markedsføring og salg. Landsbyene administrerer, dyrker og selger frukten og grønnsakene selv, med god oppfølging og veiledning fra myndighetene. Prosjektet er en solskinnshistorie, og i dag deltar hele 38 ulike landsbyer i prosjektet, noe som utgjør omtrent 200 000 mennesker. For landsbyene og innbyggerne i dem er prosjektet en suksess. Overskuddet av pengene brukes til helsetjenester, utdanning og arbeid for innbyggerne.

IMG_8785 IMG_8807

IMG_8774 IMG_9253

IMG_8793 IMG_8781

En av landsbyene, Ban Rai Kong King, har satset på økoturisme i samarbeid med det kongelige prosjektet. De har et fokus på kulturell bevaring, tradisjoner og bærekraftig jordbruk. Alt dyrkes uten kjemikaler og landsbyen er også kjent for sin ekspertise innenfor den tradisjonelle massasjen Yam Krang Therapy. Som er en teknikk hvor man bruker føttene til å massere kroppen med glovarm olje. I landsbyen er det mulig å gjøre en homestay og lære om tradisjonene og kulturen. Landsbyen har tidligere vunnet priser for sitt fokus på lokalturisme. 

IMG_5921

IMG_9284 IMG_9268

IMG_9244 IMG_9240

IMG_9247 IMG_9242

På vår runde i Chiang Mai gjorde vi et stopp i Dronning Sirikits botaniske hage, Nong Hoi Royal Project Development Centre og sist men ikke mist Mon Chaem. Det alle stedene har til felles er at de jobber for å ivareta naturen og miljøet på en bærekraftig og holistisk måte.

Reginonen er som en grønn lunge, den føles frisk og sunn. Alle de vakre blomstene og det frodige landskapet gjør godt for både øyne og sinn, og det var ingen av oss som ville forlate de vakre omgivelsene da vi tilsutt måtte legge de fine motivene bak oss. Chiang Mai er et perfekt utgangspunkt for de som er interessert i fotturer i enten jungelen eller fjellet. Det finnes en rekke forskjellige pakketilbud som tilbyr alt fra trekkingturer til fossefall og elefantridning i jungelen.

Jeg har nevnt det før, men jeg nevner det igjen. Naturopplevelser gjør et stort inntrykk på meg når jeg er ute å reiser. De får meg til å reflektere. De skaper en indre ro og fyller meg med en god følelse. Chiang Mai ga meg nettopp en slik god følelse. Kanskje likte jeg det så godt fordi det minnet meg litt om mitt eget land, med sine høye fjell og fredfulle stemning. Det er noe spesielt med fjellene og folka som bor i dem. I andre fjellsamfunn som jeg tidligere har besøkt så har jeg følt på det samme. En følelse av ro.

IMG_8860 IMG_5206

IMG_5238

IMG_8840 IMG_8828

DCIM108GOPRO

IMG_8765 IMG_8743

Turen til Thailand er gjennomført i samarbeid med Tourism Authority of Thailand og Amazing Thailand. Det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten og meningene er helt og holdent mine egne. 

4 thoughts

  1. Åhhh… vakre Chiang Mai! Nå skjønner du sikkert hvorfor dette er min favorittdestinasjon i Thailand. Første gang jeg kom hit, hadde jeg ingen flybillett videre. Jeg ble i 2 uker før jeg kom meg sørover i Thailand… he he! Kjempefine bilder som viser hvor grønt det er her!

  2. Åh, det så herlig og grønt ut! Godt å høre at utviklingsprosjektet var en suksess og at de nå satser på økoturisme også! Jeg var selv i Chiang Mai for noen år siden, men da for å besøke lanternefestivalen og Loy Krathong i Chiang Mai sentrum. Jeg fikk derfor ikke sett så mye av landskapet rundt. Må tilbake skjønner jeg! 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.