Chiang Mai – Et møte med lannathai

img_5479 img_9077

Da jeg ble invitert med på tur til Thailand i sommer, og fikk vite at destinasjonen var Chiang Mai, så sto begeistringen i taket. Dette stedet hadde jeg hørt gode rykter om fra alle rutinerte Thailandfarere jeg kjenner. Byen i nord levde opp til forventningene og vel så det. Turen ble et interessant møte med en ny side av Thailand.

Chiang Mai, Thailands nest største by, ble grunnlagt på 1200 tallet og var frem til slutten av 1700-tallet del av et selvstendig kongedømme Lannathai. Lannakongedømme regjerte nord i Thailand i mange hundre år og Chiang Mai bærer fremdeles preg av den historiske betydningen Lannathai har hatt der. Chiang Mai ble ikke en del av det vi kjenner som dagens Thailand, før i 1939, da de to kongedømmene ble slått sammen. Lannathaikulturen lever videre i dagens Chiang mai gjennom blant annet tradisjoner, skikker og språket. Chiang mai har kulturelt sett en tyngere påvirkning fra både Laos, Burma og Kina enn det resten av Thailand har.

DCIM108GOPRO

img_9230 img_9262

img_9029 img_9394

img_9296 img_9054 

Tempelbyen

Chiang Maierne er veldig stolte av sin Lannakultur og sin historie. Under mitt opphold i byen, fikk jeg en smakebit av historien gjennom de mange tempelene som vi besøkte. Bare innenfor bymurene i gamlebyen finnes det 32 forskjellige templer, alle i ulik stil. Det ene templet mer overdådig og gullforgylt enn det andre, det som imidlertid gjorde mest inntrykk var ikke det mest pompøse.

Jeg har sett mange templer i mitt liv, men har allikevel ikke gått lei buddhastatuer og lotusornamenter, utrolig nok. Chiang Mai bøy på et mylder av templer i alle mulige fasonger, størrelser og farger. Steintempler, tretempler, sølvtempler, gulltempler etc etc, større variasjon og konsentrasjon av templer skal man lete lenge etter. Likevel var det det eldste og enkleste i sin utforming, Wat chedi Luang, som imponerte mest. Templet er et av de viktigste i Chiang Mai og er praktfull i sin gjenlevende helhet. Restene av en storhetstid gjemmer seg i gamle murruinene og bygget fremstår som elegant og ærverdig.

img_9164 img_9131

Hver morgen ser man de oransjkledde skikkelsene spasere rundt i gatene på sin daglige almisse- runde. Runden til munkene finner sted mellom kl 06.00 og 07.00 og det er forventet at innbyggerne i byen ofrer blomster og mat, som de har forberedt kvelden før. Maten som blir ofret er ofte favorittmaten til en avdødd i familien, tanken er at maten blir overført til de døde. Ofringen er ikke kun forbeholdt munkene, de fattige har også lov til å forsyne seg av almissene. Hvis man som turist har lyst til å delta på dette ritualet, så kan man møte opp grytidlig i tempelet Wat Suan dok og ta del i den religiøse seansen.

img_9190 img_8978

img_9188 img_8965

img_9156 img_9074

Hvis man etter ofringsritualet er interessert i å fortsette sin spirituelle reise, så kan man ta turen til Wat (betyr tempel) Umong og delta på meditasjon for indre fred. En munk guider deg gjennom en time i buddhistisk meditasjon , og uavhengig om du finner din indre fred eller ikke så er hvertfall stedet i jungelen et behagelig og avslappende sted å tilbringe en formiddag. 

img_9231 img_9220

img_9195 img_9218

Det er umulig å skrive om alle templene jeg så i Chiang Mai og omegn, men et annet som også utmerket seg var byens sølvtempel. I byens sølvdistrikt ligger naturligvis det moderne og imponerende Wat Srisuphan, templet som er dekket med sølv, aluminium og tinn-plater. Templet er fremdeles under utforming, og vi fikk besøke munkene som jobbet med utsmykkingen. Blant motivene på platene finner man alt fra turtles til slottet i Oslo, jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har sett noe lignene, og templet er ganske unikt i sin estetikk.

img_9323 img_9333

img_9329 img_9322

img_9319 img_9314

img_9305 img_9325

Kulinariske nord

Maten i nord skiller seg ut fra maten sør i Thailand, også her kommer påvirkningen fra Burma og Kina til syne. Det kulinariske utvalget består av milde currier, sitrongress-pølser og sist men ikke minst, mengder med sticky rice. Akkurat sistnevnte kan jeg spare meg for, mens andre gir seg over i begeistring for den søte klissete risen.

Hvis man ønsker å ta en vandring gjennom i Chiang Mais spiskammers så anbefaler jeg en tur til Waroros nattmarked. Det er et utendørs nattmarked med små boder langs gatene i Chinatown. De har et utrolig utvalg av diverse delikatesser fra nord, inkludert den frykdede frukten durian. Den er så illeluktende at den er forbudt på mange offentlige steder, som hoteller og kollektivtransport. Det sies at den lukter forferdelig, men smaker himmelsk, jeg er ikke enig. Den smaker altså så ubeskrivelig vondt at jeg kan ikke skjønne hvordan noen klarer å få den i seg. Bortsett fra durian, så er det jo ikke noen godt bevart hemmelighet at thaimat er utrolig velsmakende, og nesten umulig å gå lei.

img_9083 img_5718

img_9098 img_5631

img_9078 img_9094

img_9087 img_9181

Gatemat har alltid vært en favoritt hos undertegnede og Thailand har absolutt noe av det beste innen sjangeren, men Chiang Mai byr også på moderne smaker i mer snobbete omgivelser. På en av byens fine dining restauranter, Cuisine de Garden,  ble jeg servert en spennende meny, der tradisjonelle thailandske retter ble presentert i ny europeisk inspirert drakt. Maten på de Garden er innovativ og leken, målet er å kombinere natur og kunst på en tallerken. Akkurat som gatematselgerne i Waroros, så er også Cusine de Garden et must på en Chiang Mai-tur.

img_9337img_9356 img_9361

img_9345 img_9375

img_9372 img_9360

img_9351

img_9339 img_9358

Hvis du vil bo like bra som du spiser i Chiang Mai, så er Siripanna Villa Resort et godt valg. Det er sjeldent jeg føler meg kongelig, men Siripanna gjorde sitt for at den royale følelsen skulle være til stede. I mitt backpackerbudsjett så pleier ikke overnatting å være den største utgiften, så da er det ekstra stas at man en sjelden gang får fråtse i luksus. Rom med egen hage, kingsize-seng som du kan ligge på tvers i, badekar med utsikt og en frokostbuffet med alt du måtte ønske deg, jeg klagde med andre ord ikke!

 

img_5331

 

img_8869 img_9024

img_5614

Turen til Chiang Mai ga meg muligheten til å bli kjent med en ny side av Thailand, en mer avslappet en. Lannathaikulturen lever fremdeles videre i denne delen av landet og folka som bor der er stolte av sine røtter. Det er ingen tvil om at dette en gang var et velstående kongedømme, det er alle de forgylte templene gode eksempler på. Foruten templer og gatemat ligger også byen plassert i et fantastisk naturområde, som er et godt utgangspunkt for ekskursjoner av ulike slag. Stedet er perfekt for den som ønsker seg en aktiv ferie, men samtidig oppleve pulserende byliv.

img_8949 img_8942

img_8940 img_8927

img_8921

img_8887 img_8875

img_8907

Do´s and don`ts i Thailand

  • Føtter er sett på som urent i Thailand, aldri pek på noe eller noen med dem.
  • Ikke ta noen på hodet. Hodet er regnet som det mest ukrenkelige stedet på kroppen.
  • Kvinner har ikke lov til å komme nær en munk.
  • Det er ikke akseptert å vise sinne eller sterke følelser i offentligheten, det blir sett på som upassende oppførsel for et voksent menneske.
  • Ikke kritiser monarkiet eller religionen, det er faktisk straffbart. Særlig hvis du nevner noe stygt om kongehuset.

 

Turen til Thailand er gjennomført i samarbeid med Tourism authority of Thailand og Amazing Thailand. Det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten og meningene er helt og holdent mine egne.

7 thoughts

  1. Dette ser ut som et flott opphold! Chiang Mai har jeg også hørt mye bra om, og det er jo godt å høre at stedet lever opp til forventningene. Det sølvtempelet hørtes temmelig spesielt ut da, ville aldri forventet å finne Iron Man og det norske slott avbildet på et thailandsk tempel, hehe. Hotellet ser også helt fantastisk ut!

  2. Hei.
    Dette så veldig flott ut, og deilig rolig. Vi vurderer CM til neste sommer, har flere turer bak oss i Thailand, men alle har vært på øyene. Vi har ikke “turt” å sette nesa nordover grunnet regntiden,hvordan var været??

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.