Farris Bad – Velvære og egenpleie

 

Det er ikke noen hemmelighet at jeg ikke er så glad i vinteren og at jeg hvert år flykter til varmere strøk. Det er ikke alltid det er tid til å ta seg en treukers i Mexico, så da er det enda godt det finnes varme og avslappende alternativer her hjemme i Norge også.

Hva er ikke bedre enn en miniferie til spaland på Vestfoldkysten, når vinden uler utenfor og gradestokken viser under null, mens du sitter varmt og komfortabelt i jacuzzien, omgitt av lavendellukt og med utsikt til havet? Da kjenner hvertfall jeg at skuldrene senker seg og jeg nyter tilværelsen. Jeg unnet meg litt hverdagsluksus og sjekket inn på Farris bad nettopp en slik kjip, regntung og grå mandag i begynnelsen av januar, klar for å komme i zen modus og gi kroppen med den oppmerksomheten den fortjener.

fullsizeoutput_337a img_9496

Utforming og Beliggenhet

Farris Bad er sentralt lokalisert ved strandprommenaden i Larvik. Beliggenheten med utsikt til Skagerak er upåklagelig flott, og den åpne atriumløsningen med havet som kommer inn mellom fløyene i hotellet, er særlig imponerende. Uansett  hvor du befinner deg i hotellet så ser du havet, det gir en god og beroligende følelse, og hotellet har absolutt gjort noen smarte arkitektonisk grep for å utnytte utsikten til det fulle.

fullsizeoutput_3376 img_1613

img_1670 fullsizeoutput_3388

Farris Bad er stilfullt og moderne innredet i mørke og litt kalde farger, som gjenspeiles fint i tonene i landskapet utenfor. Svart, lilla og gråtoner setter preg på interiøret og hotellet skinner i blank larvikitt og store panoramavinduer. For å løfte helhetsinntrykket ytterligere så er også hotellet delikat dekorert med kunst fra Stein Erik Hagens private kunstsamling. Hvis du går en runde på hotellet så er det nesten litt som å være i et stort galleri. Hvor enn du snur deg så finnes det et fotografi, maleri eller en skulptur. Skulpturer av Nico Widerberg og portrettfotografier av Morten Krogvold dominerer mange av veggene og er et flott supplement til det moderne interiøret. Kunsten gjenspeiler resten av stilen på hotellet, den er stilistisk, ren og kontrastfylt i uttrykket, tilfredstillende og beroligende for øyet.

fullsizeoutput_337b

fullsizeoutput_3385

fullsizeoutput_337e img_1609

Fra mitt superior rom så hadde jeg selvfølgelig sjøutsikt til Batteristranda. Den natta jeg overnattet der så blåste det stiv kuling ute, mens jeg lå inne og hørte på bølgene som slo inn over stranda. Jeg elsker havet, og det gir meg alltid en god følelse når jeg er i nærheten av det. Det henger sikkert sammen med at jeg er oppvokst på Vestfoldkysten og tilbragt mye tid nær det våte element.

Rommet hadde også balkong og et snedig integrert vindu på badet, slik at du kunne ta deg et bad og samtidig nyte utsikten. Jeg sov veldig godt i de komfortable sengene, mens den beroligende lyden av bølgene dysset meg i søvn.

fullsizeoutput_3384 img_9518

img_1586 img_1675

DCIM108GOPRO fullsizeoutput_3378

MAT OG DRIKKE

Når man befinner seg i nærheten av havet, så har man naturlig nok lyst til å spise sjømat. Dette har Farris Bad skjønt og på menyen deres finner du diverse utvalg av delikatesser fra under vannoverflaten. Lunsjbuffeten er fylt til randen med både ferskvannskreps, sjøkreps, sashimi, blåskjell og røkelaks, delikatesser som er hentet fra nærområdene Svenner og Stavern.

Holder man konferanser og møter på hotellet så tilbyr de en pausebuffet av det innovative slaget. De har gått bort i fra å servere kjipe, tørre og alt for store sandwicher, men har heller laget pausemat hvor porsjonene er mindre og utvalget større. Du finner både kaker, kjeks, mousser, hvetebakst og brødmat blant utvalget, alt presentert med en delikat vri.

img_9519 fullsizeoutput_3383

Etter en runde i både sjøen, spaet og badstua så blir man ganske sulten. Restauranten i første etasje har nydelig utsikt til stranda og havet utenfor. Vi ble servert en fire retters meny med supplerende vinpakke til. Forretten, lettrøkt ørret med fennikel var kanskje middagens vinner. Hovedretten som bestod av lavtemperert høyrygg av svin føltes også godt i munn og kjøttet var perfekt behandlet. Til dessert fikk vi servert en tindvekake med gulrot og appelsinsorbet. Tindved er ikke så vanlig her sørpå, men er et bær det finnes mye av i både Sverige og Trøndelag. De oransje bærene er utrolig gode og ikke minst veldig sunne, rike på antioksidanter og med et høyt innhold av vitamin C, E og A.

img_1578 img_9515

fullsizeoutput_3380 img_1591 img_1582

SPA

Før jeg noen gang hadde satt min føtter på et spa så tenkte jeg at dette må være oppskrytte greier, men de ordene spiste jeg fort. Spa er alt annet enn oppskrytt, det er rett og slett ganske fantastisk. Farris Bad er helt riktig sted og være hvis du fyser på egenpleie og avslapping, der finner du 2500 kvm med spaanlegg.

Spaeventyret startet allerede i Larvik på 1800 tallet da det første badet ble etablert på Farriskilden. Kildevannsgrotten i spaet kommer fra en av de tre Farriskildene som var for salt til å brukes som drikkevann, men som badevann fungere det utmerket. Vannet i grotten føles mykt og legger seg rundt kroppen på en annen måte enn noe annet vann jeg har svømt i. Jeg måtte tilbake til grotten opp til flere ganger i løpet av spaoppholdet for å nyte det salte og bløte vannet.

img_9453

På Farris så følger de Skandinaviske tradisjoner og de har daglige tilbud om seanser og ritualer som gjennomføres i de ulike badstuene. Jeg testet ut tre forskjellige seanser, tradisjonell aufguss, urterituale og honningguss. Aufguss er et rituale som ledes av en badstumester i en tradisjonell finsk badstue. Badstumesteren legger på snøballer med eteriske oljer på stenene og begynner deretter å fordele varmen i rommet ved hjelp av et håndkle. Håndkle svinges rundt i luften og når det passerer deg, så føles det ut som å bli truffet av en vegg med varme, som også er realiteten. I honninggussen så smørte vi oss i tillegg inn med honning mens det hele pågikk, ganske interessant og veldig klissete. Hvis du synes aufguss høres litt heftig ut, som det faktisk er, så er urteritualet en snillere variant. Mens temperaturen under aufguss kan komme opp i 80 grader, så holder urtebadstuen seg på hyggelige 45 grader. Lavendelolje tilføres og det skapes en avslappende duft og atmosfære i rommet. Deretter tilfører man på en ansiktsmaske av leire og lener seg tilbake i ro og mak.

I de skandinaviske badstu-tradisjonene så opereres det med Sebastian Kneips ideologi om hyderoterapi. Hans vannterapi går ut på å styrke kroppen gjennom bad eller dusj i kaldt vann. Ved å veksle mellom varmt og kaldt vil kroppen aktiveres og blodkarene utvider og trekker seg sammen. Dette stimulerer immunforsvaret og blodsirkulasjon, og skal være helsebringene fordi kroppens forsvar settes i gang. Jeg testet personlig ut metoden ved å hoppe i sjøen (hvor det var 4 iskalde grader) rett etter aufguss-ritualet og de ryktene stemte, det satt i gang både adrenalinet og endorfinene. Det blir nok ikke siste gang jeg gjør det. Det hjalp selvfølgelig veldig å kunne bli raskt varm igjen i badstua, selvom det sies at man alltid skal avslutte med kaldt og ikke varmt.

img_9445 img_9464

Spa tips:

  • Det mest hygieniske i en badstue er å droppe badetøyet. Det samler seg svette i tekstilet og uten det får kroppen puste bedre.
  • I badstuene skal du alltid sitte på et håndkle, man kan selv velge om man vil naken eller dekke seg til med et håndkle eller en peshtemal (tøystykke).
  • Nakken regulerer kroppstemperaturen, hvis du blir for varm ta litt kaldt vann eller is i nakken, så føler du deg fort bedre.
  • Skal du ta badstue eller isbade, så kan det være lurt med både lue. Lua regulerer varmen til hodet og gjør at du hverken blir overopphetet eller for kald i hodet.
  • Logisk nok, men dusj alltid før bad eller badstue.
  • Den mest effektive måten å oppholde seg i en sauna på er å ligge horisontalt.
  • Og til slutt, ta i mot, ikke kjemp i mot!

img_9477 img_9475

For min del så er slike små avbrekk helt nødvendig når mørket og kulden har lagt seg over landet. Etter oppholdet på Farris bad så dro jeg hjem uthvilt, mett, fornøyd og ikke minst innmari ren. Slik hverdagsluksus er nødvendig og unne seg i vinterkulda en gang i blant. Man returnerer til hverdagen med litt lavere skuldre og litt mer overskudd etter en slik velvære boost.

Oppholdet på Farris Bad var sponset av hotellet, men meningene og innholdet i teksten er min subjektive oppfatning og det er ikke lagt noen føringer på det

3 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.