Reims- et besøk til Champagneland

img_7088

Det er ingen hemmelighet at jeg har en forkjærlighet for Frankrike, derfor er jeg alltid like fornøyd når jeg får til en tur til landet. I fjor sommer så gikk turen til Reims, en snau time utenfor Paris, midt i champagnens hjemland.

Reims er mest kjent for to ting, kroninger av franske konger og den velkjente drikken, champagne. Dette er rett sted hvis du vil fråtse i de eksklusive boblene. De fleste store champagneprodusentene holder til i byen og det er mulig å besøke flere av de overdådige slottene. Vi valgte oss ut en av de mest kjente, Pommery, og satt av noen timer til å utforske champagnegrottene som ligger gjemt under jorden.

img_9964

Pommerys underjordiske verden

I et lyseblått eventyrslott midt i Reims, så holder Pommery champagne til. Dessverre er det ikke selve slottet som er av interesse når det kommer til champange, da må vi under bakken, til de underjordiske grottene og gangene. Pommery sine grotter er unike, de var i romertiden brukt som kalksteinsgruver, noe som gjenspeiles i utformingen og arkitekturen til kjelleren. Store hvelvrom med åpning på toppen finnes i hopetall nede i den gigantiske champegnekjelleren, et overraskende syn sammenlignet med andre vinkjellere jeg har vært i.

I de 18 kilometerne med underjordiske ganger og hvelv finner du 20 millioner champagneflasker i ulik stil og smak. Deler av grottene blir også brukt som galleri, utsmykket med kunst fra Pommery familiens private kunstsamling. Kunsten i hvelvene er lagd i mørket og synes kun hvis man belyser den. Det er imponerende steinrelieffer som besmykker de kalde og våte kjellerveggene, med motiver av avkledde damer og menn i champagnerus. De ulike avdelingene i kjelleren er oppkalt etter hovedsteder og store byer rundt om i verden, på bakgrunn av hvilke steder Pommery leverte champagne til.

Det var matriarken Louise Pommery som revolusjonerte champagnen til Pommery. Før hennes tid så var champagnen mye søtere enn det den er i dag. Den driftige damen som levde på midten av 1800-tallet endret champagnen til tørr og grunnlag Pommery som en internasjonal merkevare. Madame Pommery hadde mange jern i ilden og var en tøff businessdame med mye mot og vilje. Hun var blant annet den første som innførte pensjonsfond og en rekke andre rettigheter for sine arbeidere, hun var også grunnleggeren av Reims barnehjem og fødselspermisjon.

img_9970 img_0007

img_7089

img_9989 img_9967

Reims er en sjarmerende by, kanskje litt snobbete, men fransk og fin i stilen. Ikke minst så er byen veldig rullestolvennlig,  med nedsenkede fortauskanter, automatiske ramper på bussene og tilpassede disker i butikkene. Tommel opp for universell utforming!

img_9958 img_9957

img_7040

img_9950 img_7184

Katedralen i Reims

I Reims finnes det også en annen verdenskjent severdighet, den gotiske katedralen Notre Dame. Det er ikke bare navnet som ligner på den berømte katedralen i Paris, stilen og arkitekturen er også påfallende lik. Den romersk katolske katedralen ble bygget allerede på 1200-tallet, og har gjennom tidene vært kroningssted for en rekke franske konger.

img_7143

img_9946 img_9944

Først og fremst så er det fasaden som imponerer, den består av 2300 forskjellige skulpturer. Kirken ble skadet under både første og andre verdenskrig og er stadig under restaurering. Innvendig finner man klassisk gotisk arkitektur med spissbuer og glassmalerier lagd av Chagall.

Notre Dame står, ikke overraskende, på UNESCOS liste over verdensarven og er et storslagent praktverk. På kveldstid fra mai til oktober så samles folk på plassen foran katedralen og det avholdes et lysshow på fasaden. Den belyses den med ulike motiver og farger, og kirken kommer til livet i kveldsmørket. Seansen var utrolig flott og skaper en ny måte å se katedralen på.

img_0038 img_7148

Franske fristelser

Fransk mat er etter min mening noe av det deiligste som finnes,  og når man i tillegg har et diettbudsjett på 900 kr dagen å bruke opp, så var det bare å hive seg over foie grasen, terrinen og tartaren. Reims har et utrolig stort utvalg av restauranter av høy kvalitet. Jeg rakk å ta en tur innom et par av de, her er mine favoritter som serverer tradisjonell fransk mat:

  • Cafè du Palais – Art Deco Cafèen som ble etablert på 20-tallet er fremdeles et populært sted i Reims. Her får du franske fristelser i store porsjoner, et fint sted for lunsj. Nyt et glass Taittinger champagne og det eksentriske interiøret.
  • Brasserie FLO – Her kan man nyte maten i hyggelige omgivelser ute i den solfylte hagen. Bra atmosfære, men litt treg service.
  • La Brasserie du Boulingrin – Klassisk  fransk både i stil og retter, akkompagnert av en arrogant kelner, mer autentisk blir det ikke.
  • Le Crypto – bra mat og bra service, ferdig snakka.

img_0098

img_0097 img_0059

img_7109 img_9905

Jeg kan ikke huske et eneste dårlig måltid fra spisestedene jeg besøkte i Reims, alle rettene som ble servert var av høy kvalitet, selv på pubene og de små shady kafèene. Dette er noe av det jeg elsker med Frankrike, de legger så mye stolthet i maten og råvarene sine. Også må vi ikke glemme vinen dere, fransk hvitvin, champagne og rosè er mine favoritter, de skuffer aldri. Både mat og vin er ene og alene en grunn til å reise til Frankrike, du blir garantert ikke skuffet.

img_0080 img_7034

img_9903 fullsizeoutput_212a

Reims ligger en drøy time utenfor Paris og er den største byen i området Champagne- Ardenne. Selvom det er mange store champganeprodusenter som holder til i byen, så ligger det flere mindre produsenter i områdene rundt byen. Hvis man skal besøke de så må man som regel gjøre en avtale på forhånd. Den enkleste måten å komme seg rundt på er å disponere en bil, slik at man får sjansen til å besøke de små produsentene og se den franske landsbygda. Der får man smakt champagne som ikke er tilgjengelig i Norge, og selvom prisforskjellen ikke er så stor sammenlignet med vinmonopolet, så er det gøy å gjøre seg litt bevandret i champagneland og kjøpe den eksklusive varen med hjem.

Under mitt besøk til Reims så var jeg innom følgende champagneprodusenter: Pommery – Vranken (omvisninger i kjelleren hver dag, åpent for alle og koster 15 euro), Bruno Paillard (besøk etter avtale), Dehours & Fils (liten produsent utenfor Reims, besøk etter avtale. Verdt en kjøretur). Taittinger (gratis og åpent for alle).

img_0067 img_0064

img_0060

fullsizeoutput_2127img_7220

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.