Essaouira – julefeiring i Kardemommeby

Mogador, Windy City, hippie town, surfers paradise, kjært barn har mange navn, men offisielt heter den lille kystbyen Essaouira. Synes du Marrakech høres litt intenst ut, så er dette stede å drikke myntete, nyte utsikten og slappe av.

Vi ankommer byen lille julaften og konkluderer fort med at dette er helt riktig sted å feire jul. Her er overdådig julepynt, usmakelig julemusikk og glorete nisser, erstattet med sjøluft og en behagelig atmosfære, akkurat slik julen burde være.

Byen ved havet er på mange måter Marrakech sin rake motsetning, laid-back, rolig og sjarmerende i sitt slag. Etter å ha trålet gjennom Marrkech` travle gater og ivrige selgere er det deilig og komme ut til havet og den rolige innvirkning den har på kropp og sinn. Vi sjekker inn på en sjarmerende Riad ved navn Saltana, som forøvrig er mye billigere enn i Marrakech, og går på leting etter et glass vin som vi kan nyte på en takterrasse.

 

Det skal vise seg at å oppdrive alkohol er vanskeligere enn vi trodde, men tilslutt finner vi et sted med både utsikt og vin. Hyggelige cafèer og restauranter derimot mangler det ikke på, det er heller vanskelig å bestemme seg, fordi utvalget er så stort og variert.

Vi tråkker opp byen, i vant stil, og stopper for en kaffe og noen oliven, mens vi titter på bylivet. Den beste måten å bli kjent med en by på, etter min mening.

Hovedgaten i Essaouira

 

De fleste innbyggerne enser oss ikke mens vi rusler rundt, livet deres går sin vante gang og vi er nysgjerrige tilskuere til hverdagen. Vi går oss vill i noen trange gater og detter over en fin vegg-graffiti, mens vi prøver å navigere oss på riktig vei igjen. Tilslutt finner vi tilbake til riaden (tradisjonelt marokkansk hus) og vi kryper under det tykke laget med tepper, som vi har stjålet fra naborommet. De marokkanske murhusene er ikke designet for desemberkulden, og varmovner er ikke et begrep de fleste er kjent med. Så hvis du reiser til Marokko om vinteren så husk ullgenser og strømpebukse, selvom det føles bakvendt.

   

Essaouira lever opp til samtlige av kallenavnene sine, det blåser som regel friskt dermed navnet Windy City, det er en høy konsentrasjon av øko-vegetar restauranter dekorert med fargerike stoffer derav hippie town og det er ikke langt mellom de solblekede saltvannskrøllene til surferne, det er et surfers paradise.

Godt mulig du også drar kjenskap på byen hvis du følger med på tv-serien Game of Thrones. Der dukker den opp som byen Astapor i en scene med Khaleesi og hennes hær, hvor de gjør seg kamplare på den gamle festningsmuren. Jeg forstår godt hvorfor de har valgt Esaaouira som kulisser, den gamle festningsmuren ut mot havet er et perfekt visuelt bakteppe for et krigsdrama. I Norge går byen for å være en nåtidens Kardemommeby, med sine hvite murhus og behagelige atmosfære. Torbjørn Egner hentet inspirasjon til Kardemommeby fra Marokko og det er noe mistenkelig likt mellom de to stedene.

Utsikt til Atlanterhavet

Vind i håret

På julaften så bestemmer vi oss for å tilbringe dagen ved havet. Nedenfor de solide bymurene så finner man steinklipper og høye bølger som slår innover den. Videre forbi muren finnes også en lang sandstrand hvor kitere og surfere leker seg mellom dønningene. Byen heter ikke Windy city uten grunn, den er verdenskjent for sin luftige karakter. Dette gjør at byen ikke er noen klassisk badeby, selvom den ligger ved havet. Dermed slipper man at store resorter og lettkledde badeturister har inntatt stedet, og den har behold sin genuine sjarm. Mange marokkanere reiser hit på ferie om sommeren, nettopp på grunn av vinden, slik unnslipper de den intense varmen som kan oppstå i Marokko.

Fortet bygd på 1700-tallet av Sultan Mohammed III

  

Fort og fiske

Essaouira har historisk sett vært en strategisk havneby og på 1700-tallet ble det karakteristiske fortet og store deler av byen bygget. Esssaouira fungerte som et viktig handelspunkt, hvor varer fra Marrakech ble shippet ut i verden. Det er ikke vanskelig å forestille seg hvordan livet var for flere hundre år siden, for byen har beholdt en tidløs stemning. Det finnes ingen vulgære reklameskilt eller multinasjonale kjederestauranter med junkfood, kun små butikker stappfulle av skinnvesker eller privatdrevne restauranter med vevde puter og ornamenter i marokkansk stil.

Fiskebåter og måker okkuperer mesteparten av havna
Kanskje Essaouria burde fått enda et nytt kallenavn, City of Seagulls

  

Etter en kjapp tur opp i fortet hvor vi får oversikt over byen, fiskebåtene og alle måkene som desperat venter på noe godt, så tusler vi ned til havna for å titte på livet. Selgere og måkene roper i kor og lukten av tang og fisk slår innover oss mens vi vandrer gjennom fiskemarkedet. Her kan du få kjøpt det meste, østers, hummer, skate, hai og en hel haug med uidentifiserbare fiske-og skalldyrtyper. Det er ingen tvil om at fiske er en viktig inntektskilde for innbyggerne i Essaouira og vi bestemmer oss for å smake på havets goder.

De blåmalte båtene er Essaouiras varemerke

I de små fiskestallene nede ved havna serverer de fersk fisk til sultne turister. Du peker på hva du ønsker å spise også tilberedes maten rett foran øynene på deg, sprellende fersk. Siden det var julaften så går vi bananas og bestiller alt vi har lyst på, som blant annet er hummer, sjøkreps, scampi og nygrilla fisk. Servitørene er ivrig etter å lure oss på prisen, siden man betaler kilopris for herligheten, men vi blir til slutt enige om halv pris og begge er sånn passe fornøyd med dealen.

 

Gnaoua toner

I Essaouria står kunst og kultur i sentrum, byen er kjent for sitt keramikk håndverk og sin rike musikk-kultur. Vi får nyss om et lokalt band som skal spille på vår nye favoritt hippie-restaurant rett rundt hjørnet hvor vi bor. Vi booker et bord og tar diskrè med oss proseccoen som jeg har smuglet med meg helt fra Norge i anledning julaften.

Den franske eieren av restauranten har gitt oss tillatelse til å drikke proseccoen under bordet og vi avser han et par glass for anledningen. Det lune og eksentriske stedet hans serverer økologisk vegetarmat, ikke veldig overraskende i en by som Essaouira. Her det mange avdankede hippier og bohemer som har slått seg til ro og startet en liten bedrift i form av øko-restaurant eller smykkeutsalg.

Ut over kvelden fylles lokalet av Gnaoua-musikk, fremført av et lokalt familieband. Gnaoua musikken kommer opprinnelig fra Mali og ble fraktet til Marokko via slavene. Den mystiske transemusikken spilles på et enkelt strengeinstrument og med store fingersymbaler, musikken er repetativ og energifylt, det samme er dansen. Gjentagende bevegelser og toner går igjen i sangen, mens tempoet stadig blir raskere, hele seansen virker transeaktig. Vi nyter musikken og maten, skåler for jula og skjenker de hjemme en tanke. Det ble en av de mest vellykkede julaftene feiret utenlands og vi avslutter kvelden under det tykke laget med tepper i det iskalde riadrommet.

   

Det er ikke mange store severdigheter i Essaouira, men det er heller ikke savnet. Det holder og bare være i Essaouria, og nyte. Byen er et av de mest avslappende stedene jeg har vært og det er lett å forstå hvorfor folk strander her, det er fristende å bli værende enda lenger, men nye destinasjoner i Marokko står på planen.

 

Info:

Riad Saltana
  • Bo: Riad Saltana, sjarmerende og rimelig riad, midt i gamlebyen. Har en flott takterrasse, men kalde rom om vinteren.
  • Spis: Triskala cafè, vegetarmat i sjarmerende omgivelser. Rencontre, sjømatpasta med utsikt.
  • Komme seg dit: Fly til Marrakech (Norwegian har direkteruter), deretter buss fra Marrakech, den tar ca 3 timer på fine rette motorveier.
  • Uteliv: det kan være utfordrende å oppdrive alkohol i Essaouria, men de fleste riader og enkelte restauranter serverer vin og øl. Utestedet Taros tilbyr drinker på takterrassen og har også en husmagiker som går fra bord til bord og underholder gjestene.
  • Hamam: Azur Hamam, stilfult hamam som tilbyr ulike typer behandlinger.
  • Musikk: det er mye musikk rundt i Essaouiras gater, både lokale som sitter å jammer og band som spiller på restauranter. Den verdenskjente Gnaoua festivalen arrangeres hvert år i slutten av juni og skal visstnok være en musikalsk begivenhet det er verdt å få med seg.

4 thoughts

  1. For noen flotte bilder og skildringer! Selv besøkte jeg byen i desember 2015 – jeg kommer aldri til å glemme kaoset jeg møtte i fiskehavnen, for en utrolig kul opplevelse 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.