Surfing på den svenske riviera

 

Surfemiljøet i Sverige vokser stadig, de langgrunne sandstrendene i Halland tilbyr perfekte forhold for kite- og surfeentusiaster. Jeg kastet meg på trenden og testet fire forskjellige brettaktiviteter på Sveriges riviera.

Sveriges surfekyst består av langgrunne sandstrender og mye vind, perfekte forhold for surfing, vindsurf og kiting. Hallandregionen har noen av Sveriges flotteste sandstrender og er et populært turistmål om sommeren.

Vi starter surfeeventyret på det lille sommerstedet Skummeslövsstrand et par timer sør for Gøteborg. Skummeslövsstrand er derimot ikke den mest kjente plassen for surfing, den ligger litt lenger nord og går under navnet Varberg. Men surfing på Skummesløvsstrand og i Halmstad har sine fordeler, her er det færre folk, man slipper overhippe gøteborgsurfere og kitekåte nordmenn, man har stort sett strendene for seg selv.

Jeg har alltid hatt lyst til å prøve å surfe og jeg forventet vel egentlig at det skulle skje på en tropisk strand i Costa Rica, men det var Sverige som fikk ta jomfruturen.

Jeg og surfe-crewet mitt titter på de beskjedne bølgene på stranda og konkluderer med at dette kan bli utfordrende. Vi fikk rett, seansen ble både krevende og givende.Våtdrakten åles på og jeg er klar for å gi meg i fatt med sjøen og brettet. Surfing er omtrent så vanskelig som det ser ut. Det mest utfordrende er timingen, når man skal reise seg opp på brettet og ri på bølgene. Surfeinstruktøren hjelper meg og gir et lite dytt på brettet i det sekundet jeg skal reise meg opp, og da går det! To ganger kommer jeg meg opp og seiler sakte innover mot stranden på de beskjedene små bølgene, helt til brettet synker nedover i vannet.

Etter en tid så stilner vinden helt og det er ikke flere bølger å prøve seg på, kanskje like greit, for det er relativt slitsomt å padle over alle bølgene og ut mot havet. Man blir stadig slått over ende og skylt rundt i saltvannstrommellen, surfing krever tålmodighet.

Surfing er en tidkrevende aktivitet, som er fysisk slitsom, men belønning får man i de få sekundene du troner på toppen av brettet seilende på bølgekraften, det er en enorm mestringsfølelse, og jeg skjønner at folk blir hekta på dette.

Etter mye kaving og et høyt antall mislykkede forsøk på å komme opp på brettet så avslutter vi dagen i badstutønna som er blitt rullet ut på stranden. Etter den kroppslige varmebehandlingen i tønna så inntas middagen på Strandpensjonatets restaurant, hvor vi serveres hummersuppe og nyfisket torsk, som seg hør og bør når man er ved havet.

SUP?

Brettaktivitetene fortsetter dagen etter og SUP står for tur. Hvis du lurer på hva SUP er, så står det for stand up paddle board, et slags surfebrett som du står på og padler bortover med en åre. Aktiviteten er lite fysisk krevende, rolig og behagelig, dog du må passe på balansen, så du ikke detter uti. Vi starter turen i elven Fylleån, et relativt pussig navn på et sted. Kitekalle, vår lokale surfeekspert, forklarer at navnet kommer av at elven fyller seg opp med vann i perioder.

Jeg tenker at sup blir piece of cake sammenlignet med gårsdagens surfing, men starten blir litt mer utfordrende enn forventet. Jeg kjører konsenkvent feil vei, altså baklengs, og sliter med å få snudd brettet, som jeg vet høres veldig enkelt ut. Til slutt klarer jeg likevel å navigere meg rundt og brettet smyger seg nedover åen med nesen pekt fremover.

Vi seiler sakte avgårde og passerer sommerhus, hengekøyer, brygger og båter underveis. Brettet glir lydløst i vannet og det er lett å nyte naturen og fuglesangen rundt oss. Plutselig, mellom det tykke sivet langs åen, står det et vakkert rådyr og titter på meg. Vi utveksler noen nysgjerrige blikk før den bykser avgårde inn mellom sivet. Jeg sitter igjen på brettet i begeistring. Jeg rakk og komme ganske nært innpå det, fordi brettet ikke lager noen lyd og er en uforstyrrende aktiviet for naturen rundt. Turen nedover Fylleån gir meg en følelse av å være et mer eksotisk sted en Sverige, det kunne likegodt vært i jungelen i Guatemala .

Vi avslutter turen når vi møter havet og trer i land. I land blir vi møtt av Hubbe, en ivrig laksefisker med lokal tilknytning.  Hubbe inviterer oss inn i den lille hytta si og viser bilder og forteller energisk om både bryggenavn og trofèlakser han fisket en gang i tiden. Det er litt vanskelig å holde følge med Hubbe, for han snakker fort og usammenhengende, men mannen har mye på hjertet som må ut. Han svarer konsekvent ikke på spørsmålene som blir stilt, men det er helt greit, for han vil gjerne vise og forklare ting på sin egen måte. Vi nikker, smiler og takker tilslutt for praten. Det er alltid fint å møte blide, glade og pratesjuke lokalbeboere som setter pris på besøk.

Etter sup-ekskursjonen kjører vi til Halmstad og sjekker inn på hotell Hotell Continental. Etter et glass musserende i spaavdelingen, så tar vi turen ut på staden for å spise middag. Ute langs piren rett ved Vestre stranden så ligger Söderfamiljen restaurant, den drives av noen unge matglade hipstere og er et populært sted blant Halmstads befolkning. Jeg kan skjønne hvorfor, for maten smaker som den er lagd med kjærlighet. En syltynn carpaccio og fersk fisk fortæres og vi hopper videre til søsterstedet Tilsammans, en hipp bar som ligger langs kanalen inne i byen. Der serverer de vannmelonøl som holder 10% og er et perfekt hangout-sted en sen sommerkveld.

Det er fredag midt i juni og vi er omgtt av berusede og fornøyde studenter som feirer at de er ferdig med videregående. Å feire studenten heter det, det er en ukes langs feiring som avsluttes en heidundranes fest fredag kveld. Kledd i hvitt, med matroslue og en karakteristisk studentdrink i hånda skåles og klines det omhverandre. Det hele er som i en episode av skam, og surfe-squaden og jeg sipper til vannmelonølen og underholdes av de lykkelige studentene.

Balansekunst på brett

Dag tre starter vi igjen på Sup-brettet, men denne gangen med en ekstra utfordring, sup-yoga! Det er enda godt vi dagen i forveien har øvd oss på å balansere på brettet, for de flytende yogøvelsene er en balansekunst som krever konsentrasjon. Yoga Wave Sweden instruerer oss gjennom en time med klassiske yogaøvelser, mens vi etter beste evne prøver oss på en solhilsen, uten å falle i vannet.

Sup-yoga er en behagelig måte å starte dagen på. Omgivelsene for seansen er grønne og vakre, det er ikke akkurat vanskelig å finne roen der ute.

 

 

  

Sommerlunsj i sola

Halmstad er omtrent like stort som min hjemby, Sandefjord, og det er flere paralleller mellom de to stedene, som begge er sommerbyer som ligger idyllisk til ved havet. Vi bestemmer oss for å spise lunsj på stranda og avlegger et besøk til Søderpiren cafè som ligger på Vestre stranden.

Inspirert av surfemiljøet på Bali så åpnet Peter Greni Søderpiren for snart 6 år siden. De holder åpent i sommersesongen og er et populært tilholdssted for surfere, kitere og andre strandglade folk. Foruten å spise deilige rekesmørbrød og rawfood kaker, så tilbyr også Søderpiren utleie av badestamp, hvor man kan medbringe både egen mat og drikke. Neste gang jeg er i Halmstad skal jeg definitivt booke meg en runde i stampen.

Selvom kroppen var støl som juling og lungene var fylt med saltvann så gjenstod det en brettaktivitet på timeplan. Den mest fartsfylte av dem alle, wakeboard. Fra før av så har jeg et par mislykkede forsøk med vannski klart i minne, så frykten for å ikke komme opp på brettet bekymret meg litt i forkant. Det startet litt trått, før jeg skjønte teknikken for å komme seg opp, når det var gjort så gikk det unna! Wakeboardet ble styrt av en kabel og farten ble regulert av en wakeboardekspert på land. Som den suckeren jeg er for fart, så falt dette veldig i smak, det skal helt klart gjentas, entusiasmen og iveren var det hvertfall ingenting å si på.

Info:

  • Surfing, kiting og SUP i Halmstad kan bookes hos Kite Kalle.
  • Priser: Surf: et surfekurs for nybegynnere koster 1000 kr per pers, varer i to timer og har en gruppestørrelse på maximum 4 personer. SUP: 300 kr for 1,5 time + leie av våtdrakt. Wakeboard: 165 kr for 10 min. Sup-Yoga 150 kr for en time.
  • Halmstad er velsignet med 4 mil med langstrakte sandstrender, fordelt på 11 ulike strender. Västre stranden er den beste for kiting, Sandhamn  og Ringesnes er bra for vågsurf pga sine høye bølger, dog for viderekomne, Tyllösand er bra for både surf og sup.
  • Spise og drikke: Søderfamiljen (Halmstad), hipt og hjemmekoselig. Söderpiren cafè (Halmstad), sommer hang-out av beste sort. Tilsammans (Halmstad), hipp flytebar med vannmelonøl, har live-musikk i helgene. Strandpensjonatet (Skummesløvsstrand) white guide listet restaurant med delikate og smakfulle retter.

Turen til Sverige er sponset av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten. 

One thought

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.