Nord-Gotland

Med sine staute rauker, hvite kalksteinshus og lange kystlinje, så er Nord-Gotland noe for seg selv. Söta bror slutter aldri å overraske og jeg har funnet en ny svensk favoritt.

Den lille svenska øya Gotland ligger i Østersjøen og er et idyllisk sommerparadis med hav på alle kanter. Den nordre delen av øya har et helt spesielt naturlandskap og drøssevis med hyggelig kafèer og resturanter. Vi leide bil og dro på utflukt for å bli bedre kjent med både kanelbullar og rauker.

Fårö

Nord-øst på Gotland finner man den lille øya Fårö som er skilt fra hovedøya med et lite sund. Etter at området åpnet for allmennheten i 2000 så har hyggelige kafèer og restauranter poppet opp på øya. Et av disse stedene er det legendariske Kutens Bensin som drives av den eksentriske eieren Thomas Lindholm.

Det er ikke uten grunn at New York times har kåret stedet til et av 25 steder i Europa man ikke må gå glipp av. Kutens bensin og Thomas sin plass på Fårö er blitt en egen kult-institusjon på Gotland. Det hele startet som en illegal pub for 25 år siden og er i dag et sted av stor kulturell verdi. I de siste årene har det vokst fram både crêperi, fransk restaurant, retro cafè, bruktbutikk, bed&breakfast og konsertlokale. Det er en egen opplevelse å gå rundt på området blant vrakede veteranbiler og rustne kjøleskap, her er det nok å se på og nok å fylle magen med.

Thomas er en ivrig historieforteller, med stor kjærlighet for all tingene sine. Han forteller med innlevelse og entusiasme om det gamle Elvis-skiltet som er godkjent av Priscilla Presley og om den havarerte sykebilen som James Dean ble kjørt i den dagen han døde. Den langhårede mannen med hullete dongri-skjorte er en karakter med forkjærlighet for musikk og gamle ting. Han viser oss rundt og vi slår oss ned på Tati crêperi. Der lager de autentiske franske crêper i ulike varianter. Vi blir servert en Elvis Deluxe og sommernattens leende. Crêpene er fantastiske, kanskje de beste jeg har smakt, og det er ikke så rart, for de er lagd av franske kokker som kommer hit om sommerne som sesongarbeidere.

Thomas er flink til å snakke godt om folk rundt seg, han skryter varmt av datteren Valerie og andre medarbeidere som tilfeldigvis komme vår vei. Man får litt lyst til å ta seg en sommerjobb på Thomas sitt eksentriske sted, hvor fellesskap og kollektivt samhold står i fokus. Før vi drar avslutter han med et visdomsord “Du vet, man smart, but women smarter”. Vi sier oss enig i sanglinjen til Harry Belafonte og vinker farvell til Thomas og alle tingene hans.

 

@

Langhammars raukeområde

Rauker, et nytt ord i mitt ordforråd, er steinformasjoner som er formet av erosjon og havet, og som det finnes mange av på Gotland. Langhammar er ikke det største raukområde, men likevel imponerende med sine 50 rauker langs kysten, og det er et fascinerende syn som møter oss der ute ved havet.

Gotland er relativt flatt, med unntak av de høye raukene som står staute i vannkanten. Den hvite kalksteinen støver rundt oss mens vi beveger oss rundt mellom raukene. Stedet er perfekt for en dagsutflukt og det er flere turister som har tatt med piknikkurv og ligger å slapper av med en god bok.

 

 

Slite og Enholmen

 

Slite er et lite tettsted på nord-øst siden av Gotland. Langs vannet ligger Slite strandby som består av små hytter til utleie.  Strandbaren som tilhører stedet er et fargerikt hang out sted med både basseng, bastuflåte og god mat. Fra standbaren har man utsikt over til øya Enholmen som ligger rett utenfor Slite. Mens vi satt og nøt en frisk sommersalat så fikk vi tilbud om en båttur ut til øya og vi var ikke vonde å be.

 

Enholmen er en liten holme som en gang i tiden skulle beskytte Gotland mot uvedkommende. På 1600-tallet be det oppført en femkantet bastion på holmen som det i disse dager kun er ruiner igjen av. Senere på 1800-tallet, under krimkrigen, så  bygdes Enholmen festning for å verne om Sveriges nøytralitet. Festningen står fremdeles inntakt og kunne vært scenografien i en episode av Game of Thrones. Vi var heldig å traff tilfeldigvis det tidspunktet i uken når festningen er åpen for omvisning.

I festningen var alt forlatt og forfallent, med avskallede vegger og rustne møbler. Vi rakk akkurat å komme oss ut i tide før guiden låste og forlot stedet. Det var ikke akkurat en plass jeg ville blitt innelåst, men det var gøy å ha opplevd og drømme seg tilbake til en tid da den hadde en viktig funksjon.

Bungenäs

Bungenäs er Gotlands østligste punkt og et tidligere kalkrudd og militært område, som inntil år 2001 avstengt for allmanns-ferdsel. De siste 17 årene har det vært åpent for allmennheten og stadig så dukker det opp nye sjarmerende steder i det fredfulle området. Vi besøkte et par av de og fant både god vin, vakker natur og feriestemning.

 

Calles Vinbar

Idyllisk til på Bungenäs ligger den herskapelige forvaltervillaen til Calle Fegth. Nordmannen oppdaget Bungenäs for 6 år siden og muligheten til å etablere en vinbar og restaurant i de naturskjønne omgivelsene åpnet seg etterhvert. Vi fikk være med på en helaften i Forvaltervillaen der Calles matspesialiteter og vin stod på menyen.

Det er en nydelig skandinavisk sommerkveld, akkurat slik den skal være, men lillarosa solnedgang og lukten av sjø i luften. Ute på verandaen til Calle er det tre bord med gjester og god stemning. Vinylplatene surrer i bakgrunnen og på bordet står det vin i flere varianter og husmannskost av beste sort. Maten som serveres er uten jåleri, enkel, men av høy kvalitet. Svin med sennepsfrø og røkt paprika, ingefærdampet kål og en kantarellsaus i verdensklasse dukker opp foran oss og vi spiser med stor apetitt.

Det er andre året Calle driver restauranten og det ser ut som om det går riktig så bra for nordmannen. Vi avslutter kvelden under sauskinnet og med fyldige franske oster, før vi rusler tilbake til bilen og tilbringer natten på Fårösund festningshotell, som ligger et par kilometer unna.

  

Dagen etter tar vi igjen turen til Bungenäs og Calle. Denne gangen til kafèen Nyströms som ligger nede ved havet.

Selv om Bungenäs er et naturområde som er åpent for alle, så er det ikke tillat med bilkjøring inne på området. Vi må derfor sette fra oss bilen på utsiden og gå den korte veien det er inn til Nyströms kafé . Det er en fin måte å starte morgenen på og vi blir underholdt av hoppende harer og gresstyggende sauer underveis. Ved inngangen til området er det også mulig å låne gamle militærsykler for å ta seg rundt på området.

 

Calle møter oss i døren og disker opp med skikkelig svensk frokost i skjærgården. Lokale råvarer som oster, skinker, hjemmebakt brød, marmelader og granola pryder den runde hagebordet og jeg ønsker at alle morgener kunne startet som denne.

 

Etter frokosten benytter vi anledningen til å rusle rundt i område og titte. Like ved Nyströms ligger Bungenäs Kalkladan og Matsal. I de gamle lokalene til kalkbruddet så er det etablert en restaurant, bar og festsal hvor det arrangeres konserter og ulike arrangementer. Det hele ser riktig så hipt ut og jeg mistenker at dette er et populært sted på riktige dager.

Vi rusler videre rundt på det tidligere militære området og finner restene av kalkbruddet og noen arkitekttegnede hytter, bortsett fra det så er stedet stille og vakkert, perfekt for en rolig morgen-promenad etter en sen gårsdag.

 

 

Jeg likte Gotland umiddelbart, det fredfulle øysamfunnet traff et punkt hos meg. Godt mulig det var Thomas sin historiefortelling, Calle sin deilige vin eller raukene sitt spesielle uttrykk som overbeviste meg, uansett var de alle delaktige i at Gotland er et sted jeg gjerne reiser tilbake til.

Praktisk info:

  • Komme seg dit: SAS flyr direkteruter to ganger i uken i sommerhalvåret. Det tar 45 minutter fra Gardemoen. Det er også mulig å ta båt fra Stockholm, det tar ca 3 timer.
  • Bo: på Fårösund festning kan man bo i en gammel festning på rom uten vinduer. Det høres kanskje klaustrofobisk ut, men hotellet er stilfullt innredet og utstyrt med både basseng, badstue, restaurant, stamp og aktivitetsroms. En unik og annerledes hotellopplevelse.
  • For å komme seg til Fårö må man ta ferjen fra Fårösund, den tar 10 min. Fårösund ligger 56 km fra Visby.
  • Lei bil på flyplassen og utforsk øya.

Turen til Gotland er sponset av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten. 

2 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.