Mine gotlandske matfavoritter

 

Gotland, stedet som er kjent for trøfler, safran og lykkelig lam, ga meg noen matopplevelser jeg sent vil glemme! Bli med på en kulinarisk reise gjennnom øya!

Det er en bohemsk følelse over Gotland, flagrende hvitt lintøy, selvdyrket mat og kollektivt fellesskap preger mange av stedene vi besøker på vår tur til øya. Folk ser lykkelige ut, og det tror jeg at jeg også ville vært hvis man hadde bodd ved havet med sine beste venner og dyrket sin egen mat. Det hele er så idyllisk at det nesten er litt kvalmt.

Visit Sweden inviterte meg på mattur, og i fem dager spiste vi oss gjennom det gotlandske spiskammers. Der ble vi bedre kjent med både selvdyrkede rotgrønnsaker og mat tilbredt på flytende glass. Det er ingen tvil om at Gotland er en suveren matdestinasjon!

Frokost og Lunsj

 

Rute stenovnsbakeri

Risungs 217, 62458 Lärbro

Som så mange andre steder på Gotland så ligger Rute stenovnsbakeri landlig til i rolige omgivelser. Mohammed baker de saftigste kardemommebollene jeg har smakt og kakene var i en klasse for seg selv. Dette er ikke et dumt sted å starte dagen! På kveldstid serverer de stenovnsbakt pizza som kan kombineres med en av de deilige vinene fra vinsortimentet. Bakeriet finner du på nord-østsiden av øya.

 

                                                        Foto: Anders Husa

Själsjö Bakeri

Själsövägen 10, 622 76 Visby

En kort kjøretur fra Visby ligger Själsö bakeri. Det populære bakeriet har en fin hage med utsikt til havet, her kan man nyte nysmørte smørbrød i ro og mak. Det er et kvalitetsbevisst håndverksbakeri som holder til i de gamle lokalene til Visby seilklubb. De har alt fra frokostmackar og lunsjsmörgåsar til stenovnsbakt surdeigsbrød, utvalget er imponerende og det er også kvaliteten på bakevarene.

 

 

Leva

Toftavägen 20, 622 59 Visby

Restauranten, kafèen, gårdsbutikken og bakeriet Leva serverer økologiske mat lagd på kortreiste råvarer. Området er en liten oase av et sted med både kunstgalleri, cafè og en nydelig hage.

Leva står for Levande Ekologisk Visionär Arkitektur, tanken er at Leva skal være en møteplass for alle uansett alder, bakgrunn eller utgangspunkt. De setter medmenneskelighet og multikultur, gjenbruk og fair trade høyt og alt de lager av matvarer er økologiske og uten tilsetningsstoffer. Det er fint å være et sted som har en så sterk filosofi bak seg, det inspirerer og engasjerer de som besøker plassen.

 

Vi smakte på den deilige veganske brunsjbuffeten deres når vi var der. Den var akkurat like frisk, velsmakende og god som den så ut, særlig sconsene var en sikker vinner. Jeg skulle gjerne tilbragt en hel dag på Leva, enten i hengekøyene i trærne eller i fluktstolene under solen, men vi måtte haste til neste sted.

Leva ligger like utenfor Visby og kan nås med bil. De er åpne hele året.

 

Middag

 

Hjemme hos Ulrika

Rone Getor 605, 623 47 Hemse

Ulrika Davidson ble på en tur til Zanzibar inspirert av konseptet “middag hjemme hos” hvor man inviterer gjestene til å spise hjemme hos seg. Hun tok med seg idèen til Gotland og startet opp en restaurant i lokalene hjemme hos seg selv på Rone, på sørsiden av Gotland.

Hjemme hos Ulrika har hun plass til 80 personer av gangen. Alle blir servert samme meny, noe som fører til at det ikke blir svinn, fordi de alltid vet hvor mange som kommer og hva de skal spise. Det serveres selvfølgelig lokale råvarer og ingenting inneholder hverken gluten eller sukker. Herligheten koster 425 kr per person for forrett, middag og kaffe.

Ulrika er kjent langt utenfor Gotland, hun har med jevne mellomrom dukket opp i norske magasiner og har skrevet over 30 kokebøker. Man ser at hun brenner for det hun driver med, og hun forteller engasjert om prosjektet og erfaringene underveis. Vi spiser ikke middag hos Ulrika, men blir servert en grønn smoothie og noen velmenende kostholdsråd.

Ulrika holder åpent tre kvelder i uka, 8 uker i sommerhalvåret.

 

Lilla Bjers

På gården Lilla Bjers er grønnsakene så perfekte at de ikke ser ekte ut. I gårdsbutikken selges grønnsaker som er dyrket på stedet og over tunet finner du en av Gotlands beste restauranter.

 

Restauranten er lokalisert inne i et drivhus og stemningen er både romantisk og sommerlig.  Vi ankommer drivhuset akkurat i det sola går ned og blir vitne til et rosarødt lys som brenner gjennom glassvinduene.

På Lilla Bjers serverer de selvdyrket mat og baserer menyen på hva som er modent i sesongen. I løpet av kvelden i drivhuset blir vi servert en treretters, som alt i alt blir en seksretters med alle hvilerettene, med gårdens egne grønnsaker og fantastisk gotlandsk lam.

Lilla Bjers oppsummerer gotlandsk mat på beste måte, med rene og spennende smaker. Råvarene får skinne i de ulike rettene, som er utført med eleganse. Jeg blir sulten bare jeg tenker på Lilla Bjers, og jeg tror de stikker av som vinneren av beste måltid på Gotland.

 

Big Pink og restaurant Rot

Glassblåseren Jennie Olofsson og kokken Luqaz Ottosson har teamet opp og resultatet har blitt en helt unik matopplevelse, sammen tilbereder de mat på flytende glassmasse.

Det var vanskelig å skulle forestille seg i forkant akkurat hvordan dette skulle gjennomføres, så før vi tok turen til Big Pink var jeg veldig spent på hva som kom til å møte meg i glassblåservekstedet. Det hele var en spennende og annerledes matopplevelse, ulikt noe annet jeg har sett.

 

Prosessen starter med at piggvaren krydres og pakkes inn i et tykt lag med våte aviser. Dette for å beskytte fisken under bakingen og for å beholde fuktigheten. Deretter helles flytende glass som holder 1150 grader, på en plate og fisken legges på toppen av glasset. Etter det begynner oppgaven med å dekke fisken fullstendig med glass. Det tar litt tid og det ryker og brenner underveis. Vi står stumme av beundring å følger med på den flytende massen som gradvis legger seg rundt fisken. Jennie arbeider raskt, og har stålkontroll på det hun driver med, her er det ikke rom for feil.

Når hele fisken er dekt med glass så skal den få lov til å hvile litt før den bankes løs. Mens den ligger der trygt innpakket, så begynner noe av glasset å sprekke opp. Det hele er utrolig gøy å følge med på og alle er spent på hvordan resultatet blir. Dette er nemlig første gang Jennie og Luqaz lager piggvar, før har de pleid og lage større lakser, og piggvaren er tynnere og trenger kortere tid.

 

 

Når tiden er inne så tar Jennie hammeren fatt og banker løs glasset. Det brente avispapiret fjernes og under det så kommer det en perfekt bakt piggvar til syne. Løken tilberedes på samme måte, men tar betydelig kortere tid. Vi får en liten prøvesmak hver og kan konstantere at mat lagd på glass er veldig godt. For en original og spennende måte å lage mat på!

Siden det hele er en omfattende prosess så er ikke Restaurant Rot åpen når som helst. De har fastsatte datoer som man kan booke seg plass (book her) og når de 12 plassene er fylt opp så må man pent vente til neste gang. Prisen for en brennende heit helaften er 1500 kr for 5 retter, eksludert vinmeny.

 

 

På grunn av mange soldager og det milde mikroklimaet som finnes på Gotland, så er øya velegnet for dyrking av mange ulike typer grønnsaker. Foruten ferske grønnsaker så har øya også en stor forekomst av trøfler, og har dedikert en hel festival til ære for den eksklusive soppen. Havet som omringer øya bugner av fristelser og de beitende gotlandske lammene ser ut som de lever lykkelige liv.

De siste årene har det dukket opp mange spennende og bra restauranter på øya, og det er ingen tvil om at en kulinarisk reise i Gotlands matverden byr på overraskelser og fantastiske smaker!

Calles vinbar og crêperi Tati er også på lista over bra spisesteder på Gotland, les mer om de her.

Turen til Sverige var sponset av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er mine egne synspunkter og opplevelser.

One thought

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.