Turglede i marka

Vi som bor i Oslo er så heldig som har marka lett tilgjengelig, rett utenfor byen. De siste årene er jeg blitt flinkere til å ta den i bruk, enten med korte fisketurer eller overnatting i lavvo. Når sommeren er på hell og lufta er klar og fin er det perfekt for en dagstur eller en stemningsfull telttur.

Nedenfor vil jeg dele 4 av mine markafavoritter med dere:

Kortreist kos på Øyungen

Øyungen ligger både tilgjengelig og kortreist til noen kilometer fra Skar leir i Maridalen, hit er det fullt mulig å komme seg uten bil! Ta 51 bussen til Skar og følg grusveien 2,5 kilometer opp til Øyungen. Idyllisk og fredelig ligger Øyungen som en tilgjengelig perle kun en kort busstur fra Oslo. Her er det fine teltplasser og mange sjarmerende steder langs vannet.

 

Øyungen passer fint for en dagstur, men det er også mange flotte overnattingsmuligheter i området. På de fineste sommerdagene kan det være litt folksomt rundt vannet, men da kan man bare gå litt lenger innover i skauen, så mister du folk fort av syne.

  

Elvann- speilblank idyll i Normarka

Elvann ligger ikke langt fra Hakadal i Nordmarka og er en fin fiskeinnsjø. Det er enkelt å gå og sykle dit, langs skogsbilvei eller blåmerkede stier fra Hakadal stasjon eller Hakadal verk. Vi parkerte rett bortenfor Hakadal verk og ruslet de 5 kilometerne det var oppover mot vannet. Det var ganske bratt oppover de første kilometerne, før det flatet ut etterhvert. Belønningen får du når du kommer fram, fyrer opp primusen og nyter kaffen med utsikt til det speilblanke vannet.

I Elvann er det gode sjanser for å få både abbor, røye og ørret på stanga, hvis man er heldig vel og merke. Vi måtte nøye oss med pølser på bålet, men solnedgangen var derimot upåklagelig.

Lutvann – kun en kort t-banetur unna

Østmarkas dypeste vann ligger tilgjengelig til kun et par kilometer fra Trosterud t-banestasjon. Ta t-banen til Groruddalen og gå den korte turen det er inn til vannet. Rett ved Lutvann badeplass, på nordsiden av øya, finnes det også en fin teltplass.

Det kan være en del folk som benytter seg av vannet på fine solskinnsdager, men det finnes heldigvis mange kriker og kroker å gjemme seg vekk i. Ta med fiskestanga og prøv lykken etter ørret, abbor eller røye!

 

Blåtjernet – stille vann og urskog

Blåtjerne ligger i Nordmarka, i Rælingen kommune, og er et fint lite tjern gjemt inni urskogen. Det er mulig å parkere ved Skihytta (ved Kurland) og traske de 4 kilometerne det er inn til det lille tjernet. Obs: fire kilometer kan ta to timer med for tung oppakning og dårlig stedsans.

Blåtjernet er lite, men et stille og fredelig sted. Dette stedet deler du ikke med andre enn myggen og fisken. På veien dit passerer du enten Østbyputten eller Åmotdammen, begge større av størrelse, men også fine steder for dagsutflukter og teltturer. Alle disse tre vannene er flotte fiskevann, med gode muligheter for fangst. Området rundt Blåtjernet er et naturreservat bestående av gammel urskog, som vakkert, stille og stødig omkranser deg på alle kanter. Stemningen rundt vannet og trolsk og mystisk, akkurat slik det burde være ved et tjern i en urskog.

Sjansene for å finne sopp er også store i dette området. Jeg fant mengder med både kantarell, hvit piggsopp og traktkantarell. Bare pass på så du ikke forveksler sistnevnte med sin onde stebror, giftslørsoppen.

   

God tur!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.