Turtips i Oslomarka

img_6936

Vi som bor i Oslo er så heldig som har Marka lett tilgjengelig i kort avstand fra byen. Her er mine beste tips til fine steder i Oslomarka.

Oslo har en unik plassering omringet av vann og skog på alle kanter. Sjøen har jeg alltid vært tiltrukket av, men de siste årene har jeg vendt nesa andre veien og oppdaget hva marka også har å by på. Etter at han jeg bor med ble fiskefrelst og jeg selv ble hektet på sopp har vi besøkt mange flotte steder i skogen rundt hovedstaden. Nedenfor deler jeg seks av mine markafavoritter med dere:

Kortreist kos på Øyungen

Nordmarka

Øyungen ligger som en tilgjengelig perle kun en kort busstur fra Oslo. Plassen finner du  noen kilometer fra Skar leir i Maridalen, og hit er det fullt mulig å komme seg uten bil. Ta 51 bussen til Skar og følg grusveien 2,5 kilometer opp til Øyungen.  Her er det fine teltplasser og mange sjarmerende steder langs vannet.

Øyungen passer godt for en dagstur, men det er også mange flotte overnattingsmuligheter i området. På de fineste sommerdagene kan det være litt folksomt rundt vannet, men er det bare å trekker litt innover i skogen, så mister du folk fort av syne. Hvis du ønsker en lengre tur kan du traske videre til Rottungen eller Fagervann, som ligger like ved.

Elvann- speilblank idyll i Nordmarka

IMG_7357

Elvann finner du like i nærheten av Hakadal i Nordmarka og er en fin fiskeinnsjø. Det er enkelt å gå eller sykle dit, langs skogsbilvei eller blåmerkede stier fra Hakadal stasjon eller Hakadal verk. Vi parkerte rett bortenfor Hakadal verk og ruslet de 5 kilometerne det var oppover mot vannet. Det var ganske bratt oppover de første kilometerne, før det flatet ut etterhvert. Belønningen får du når du kommer fram, fyrer opp primusen og nyter kaffen med utsikt til det speilblanke vannet.

Lutvann – kun en kort t-banetur unna

Østmarka 

Østmarkas dypesteste vann er lokalisert kun et par kilometer fra Trosterud t-banestasjon. Ta t-banen til Groruddalen og gå den korte turen det er inn til vannet. Rett ved Lutvann badeplass, på nordsiden,  finnes det en fin teltplass.

Det kan være en del folk som benytter seg av vannet på fine solskinnsdager, men det finnes heldigvis mange kriker og kroker å gjemme seg vekk i. Ta med fiskestanga og prøv lykken etter ørret, abbor eller røye!

Blåtjernet – stille vann og urskog

Østmarka

Blåtjernet ligger i Østmarka, i Rælingen kommune, og er et fint lite tjern gjemt inni skogen. Det er mulig å parkere ved Skihytta (ved Kurland) og traske de 4 kilometerne det er inn til det lille tjernet.

Blåtjernet er et lite, men stille og fredelig sted. Denne plassen deler du ikke med andre enn myggen og fisken. På veien dit passerer du enten Østbyputten eller Åmotdammen, begge større av størrelse og fine steder for dagsutflukter og teltturer. Alle disse tre vannene er flotte fiskevann, med gode muligheter for fangst. Området rundt Blåtjernet er et naturreservat bestående av gammel urskog, som vakkert, stille og stødig omkranser deg på alle kanter. Stemningen rundt vannet er trolsk og mystisk, akkurat slik det burde være ved et tjern i en urskog.

Sjansene for å finne sopp er også store i dette området. Jeg fant mengder med både kantarell, hvit piggsopp og traktkantarell. Bare pass på så du ikke forveksler sistnevnte med sin onde stebror, giftslørsoppen.

Movatn

Lillomarka

Området rundt Movatn er kanskje det stedet i marka jeg har vært mest. Rundt Movatn er det mange fine turløyper, en av de er den blåmerkede stien som går fra vannet, forbi Ormetjern, og videre opp til Sinober Sportsstue. Fram og tilbake fra Movatn til Sinober er ca 6,5 km i lett terreng, en tur som egner seg godt for dagstur.

Det er mulig å ta toget til Movatn Stasjon. Perrongen ligger midt mellom Norde og Sødre Movatn, og er et perfekt utgangspunkt for en tur.

Sognsvann

Sognsvann er et av Oslos mest besøkte turområder, og hit kan du ta t-banen nesten helt inn til vannet. Turen rundt vannet er ca 4 km, men det finnes flere flotte turstier i skogen rundt innsjøen. Ryktene sier at det også er gode soppforhold flere steder.

God tur!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.