Festivalbyen Edinburgh

Festivalbyen Edinburgh huser hele 5 festivaler samtidig i august. Her finner du alt fra opera og drag stand-up –  til fargerike gateartister og 200 samsstemte sekkepiper. Velkommen til fest, musikk og moro i Skottlands hovedstad!

I 70 år har Edinburgh vært en ledende festivalby når det kommer til teater, musikk, litteratur, film, kunst og dans. I år slo de på stortromma og feiret jubileumet med enda flere forestillinger, og hele byen kokte av entusiasme og festglede.

De fem festivalene som finner sted i august er Edinburgh international festival, Fringe, The International Book festival, Art festival and The military Tattoo. Festivalene er med på å gjøre Edinburgh til en av de mest vibrerende byene innenfor global underholdning, debatt, forestillinger og visuell kunst. Hver krik og krok av byen er fylt med kunst i alle mulige varianter, og hele 25 000 kunstnere fra 70 forskjellige land tar turen til Skottland disse ukene. Jeg besøkte byen i 5 dager og fikk noen uforglemmelige festivalopplevelser med meg hjem.

Edinburgh International festival

3.-27. august 

Festivalen ble etablert i kjølevannet av andre verdenskrig med hensikt av å bringe nasjoner sammen, for å feire kunst og kultur. Festivalen skulle være et samlingssted for artister, kunstnere, tenkere og utøvere fra hele verden- og de må ha gjort noe riktig, for ellers ville ikke festivalen fortsatt å vokse og eksistere etter så mange år. Teatere og scener byen rundt fylles med internasjonalt anerkjente utøvere, kunstnere, regissører og kompanier. De har en hovedvekt på teater, dans, opera og musikk, og vi så et par forestillinger som jeg sent vil glemme.

Den som gjorde mest inntrykk var en moderne hip hop forestilling kalt Blak, Whyte, Gray. Den Londonbaserte dansegruppa Boy Blue Entertainment leverte en eksplosiv danseforestilling, som det er vanskelig å gjengi med ord, men hvis dere noen gang får muligheten til å se dem, så gjør det! Det er noe av det beste jeg har sett innen dans, noensinne.

Jeg var også så heldig at jeg fikk med meg operean Macbeth. Den tradisjonelle forestillingen ble fremført i ny drakt med spennende moderne scenografi, dansere og operasangere. Edinburgh international festival tiltrekker seg hvert år store internasjonale artister og kunstnere, og skal du sikre deg billett til en av disse forestillingene kan det være veldig lurt å bestille på forhånd.

Les mer her.

Fringe

03.-27. august

Samme året som Edinburgh international festival etableres, fødes også den litt mer løsslupne og impulsive lillebroren Fringe Festival. Her kan alle som har lyst sette opp en forestilling gjør det, og Edinburghs gater, barer og scenere fylles med show-glade mennesker, som vil vise hva de er gode for. Langs the royal mile (hovedgata i byen) har gateartister fra hele verden stilt seg opp for å underholde nysgjerrige tilskuere. Har du et show og et sted som vil sette deg opp, så er du plutselig del av Fringe.

Programmet vet man ikke på forhånd, det blir til underveis og kommer an på utøverne. Over 3000 ulike forestillinger finner sted under festivalen, og her er finnes det garantert noe for enhver smak. Jeg rakk å få med meg Circus Elixir, hvor tre australske akrobater og humorister hadde snekret sammen en forestilling med mye bar hud, frekk humor og høye svev, mens  drag-artisten Diane Chorley serverte en stand-up konsert med gamle referanser og humoristiske undertoner.

Det er lett å gå seg vill i mylderet av opptredener på Fringe festivalen, men hør på jungeltelegrafen i gatene og sjekk ut de som har fått et godt rykte på seg. Her er det gode sjanser for å bli positivt overrasket og se ting man vanligvis ikke ser på en scene.

Les mer om festivalen her.

Edinburgh International Book Festival

11.-27. august. 

Verdens største bokfestival finner selvfølgelig også sted i Edinburgh i august. Kjente forfattere fra hele verden gjester festivalen, i byen som er kåret til første UNESCO city of literature.

1000 forfattere fra alle verdens hjørner deler av sin kunnskap og formidlingsevne, og det arrangeres seminarer, debatter, foredrag og høylesning de to ukene festivalen pågår.

Bokfestivalen er lokalisert i en rolig park sentralt i Edinburgh, og det er en behagelig atmosfære på området. Hvis man trenger et lite avbrekk fra Fringe-galskapen på The royal mile, så er dette stedet perfekt. Festivalen er som en befriende oase, hvor man er omgitt av litterær inspirasjon på alle kanter.

Les mer om festivalen her.

Edinburgh Art Festival

26. juli til 26. august. 

Mer enn 40 museumer, gallerier og pop-up steder huser i august internasjonale kunstverk, under den anerkjente kunstfestivalen i byen. De fleste utstillingene er gratis og tilgjengelig for alle, her blir også mye av det offentlige rom brukt til å stille ut ulike kunstverk og installasjoner. Tanken bak festivalen er at kunsten skal være en plattform for å binde folk sammen på kryss av grenser.

Et av kunstverkene som vi besøkte på festivalen var Bobby Niven`s Palm House, som ligger i Johnston Terrace Wildlife garden. Kunstverket var inspirert av den skotske tenkeren og biologen Patrick Geddes, som er kjent for sitt begrep “think global, act local”. Drivhuset ligger som en bortgjemt perle, midt i hjertet av Edinburgh, og man glemmer fort at rett utenfor hagen, så finnes det en hektisk by i festivalmodus.

Les mer om festivalen her.

The Royal Edinburgh Military Tattoo

03.-25. august. 

Med Edinburgh slott som kulisser fremfører 1000 militære og sivile persjoner en presis, imponerende og storslagen forestilling. The royal military tattoo er et av Skottlands mest kjente og største arrangement, og det av god grunn, for et show!

Hver kveld fra 03.-25. august så spilles det, danses det og marsjeres det for 8000 publikumere på plassen foran slottet. Showet er så populært at det har blitt eksportert til både Australia og New Zealand, neste år kan også kineserene oppleve sekkepiper og presisjon.

Splash of Tartan var navnet på årets forestilling og her hadde de ikke spart på noe. Deltakere fra hele verden var med på å gjøre dette til en forestilling av de sjeldne. Det anerkjente Massed Pipes & Drums fylte plassen og tribunene med samstemt melankolsk sekkepipelyd, så utrolig vakkert. Indian Naval Band fargela forestillingen med Bollywood-dans og indiske toner, og det “norske” innslaget om vikinginnvasjonen på Shetland, overrasket med norsk folkemusikk spilt på haringfeler.

IMG_8736

Jeg har alltid lurt på hva hvorfor det heter military tattoo, og endelig fikk jeg oppklart det mystiske navnvalget. Ordet tattoo kommer av det nederlandske begrepet “doe den tap toe” som betyr “turn off the tap”. Et signal som ble gitt av trommere, for at bareiere nær de militære garnisonene skulle stenge kranene, og slutte å servere soldatene øl. De ville ha de militære og marinen tilbake til brakkene sine før de ble døddrukne. Godt å endelig få oppklart den biten.

Det er ingen tvil om at hvis du befinner deg i Edinburgh i august, så må du få med deg denne begivenheten, men husk å bestill billett i god tid i forveien, for dette blir utsolgt fort! PS: hvis du ikke får kjøpt billett på nett, så er det mulig å troppe opp samme dag og håpe at det blir lagt ut noen ekstra billetter, men jeg ville ikke satset på det.

Les mer her.

Edingburghs festivaler representerer Skottland på sitt mest selvsikre, åpne og kreative. Det er virkelig verdt å ta turen, ikke bare fordi Edinburgh er en blodsjarmerende by i utgangspunktet, men også fordi et fyrverkeri av en kulturelle opplevelse venter på deg!

Andre festivaler i Edinburgh:

  • Scottish International Stotytelling Festival: 20. oktober – 31. oktober.
  • Edinburgh International Children`s Festival: 26. mail – 03. juni.
  • Edinburgh International Film Festival: 20. juni- 01. juli.
  • Edinburgh Jazz & Blues Festival: 13. juli – 22. juli.
  • Edinburgh Hogmanay: 30. desemeber- 01. januar.
  • Edinburgh International Science Festival: 31. mars – 15. april.

Turen til Edinburgh var sponset av Visit BritainVisit Scotland og Edinburgh Festival City, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne meninger.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.