Drager og trøfler på Dalen hotell

Dalen Hotell i Telemark ligger som en sjelden Jugendperle i enden av Telemarkskanalen. Jeg og et knippe gode venner sjekket inn for en helg, og fikk noen kulinariske opplevelser som var like storslåtte og ærverdig som hotellet.

Jeg har sett bilder av Dalen hotell mange ganger, det er et sånt sted som man husker, når man først har sett et bilde av det.  Første gangen jeg så et fotografi av det gamle hotellet husker jeg likevel ekstra godt. Det var ca 20 år siden og Pappa hadde vært på guttetur i Telemark og fått streng beskjed av min mor at han måtte ta noen bilder. Et bilde klarte han å ta, av seg selv poserende som et oppstilt barn førsteskoledag, på trappa foran Dalen hotell. Jeg husker mamma lo godt, og jeg har det bilde friskt i minne enda. Jeg vet ikke om det var den kleine poseringa eller hotellet som gjorde mest inntrykk, men jeg husker at jeg tenkte “dit vil jeg reise en gang”.

  

 

Å være på Dalen hotell er som å være med i en Agatha Christie roman og på en britisk jakthytte, samtidig. Interiøret er autentisk, slik det var i 1894, da hotellet ble etablert. Det er lite som vitner om at vi befinner oss i 2017, det er ingen tv eller moderne dupppeditter. Hele stedet er stilfullt innredet og det er lett å drømme seg tilbake til slutten av 1800-tallet, da Dalen Hotell var et symbol på overdådig luksus. På den tiden så var Dalen, tro det eller ei, et knutepunkt for båtene som kom opp Telemarkskanalen fra Skien, og for trafikk som gikk til Bergen, Setesdal og Rogaland.

Hotellet har opp igjennom tiden huset mange fornemme personligheter, som Kong Leopold av Belgia, Kongen av Siam og Keiser Wilhelm a Tyskland. Hotellets storhetstid fant sted fra etableringen og frem til første verdenskrig. Etter første verdenskrig og frem til 2000-tallet så har det hatt sine oppturer og nedturer. Under krigen ble det for eksempel brukt som rekreasjonssted for tyske nazister og på 80-tallet så truet Vest-Telemark kommune med å ofre hotellet til en brannøvelse. Heldigvis skjedde aldri dette, og hotellet ble “reddet” av den gladkristne (og sprut gærne) predikanten Åge Samuelsen. Han snappet hotellet foran nesen på Berit Ås fra SV, som ville lage et internasjonalt kvinneuniversitet for kvinner i alle aldre og med ulik bakgrunn og tilknytning. “Et kvinneuniversitet vil bare skjemme ut Telemark” messet Her Samuelsen, for Herren hadde jo gitt han beskjed om at dette hotellet skulle han ha. Altså, for en fyr. Men Åge klarte heller ikke å drive hotellet forsvarlig og Tokke kommune tok over drifta, og brukte 20 millioner på å restaurere det. I dag er hotellet i privat eie og ser bedre ut enn noen gang før.

 

Kokkekamp i gourmet-stil

Under vårt besøk på Dalen hotell så ble det arrangert en kokkekamp mellom Dalens egen kjøkkensjef Alexander Thulin og kjøkkensjefen fra Michelin-restauranten Thörnströms kök i Gøteborg, Billal Andersson. Vi som gjester skulle være jury, men vi fikk ikke vite hvem som hadde laget rettene, det ble først avslørt på slutten av kvelden etter at vinneren var kåret. Kokkene lagde en forrett hver, en fiskerett, en kjøttrett og en dessert, og skal si det ble en jevn kamp. Begge imponerte med ingredienser som trøffel, reinsdyr, uer, krabbe, foie gras og lam, med komplementerende viner som passet til. Det ble med andre ord en helaften, som endte med seier til Dalens Alexander.

 

 

Bratte fjellsider og Rui-plassen

Etter den noe overdådige og kaloritunge middagen dagen før, så bestemte reisefølge og jeg oss for at hvis vi skulle takle kveldens kommende 10-retters meny, så måtte vi bevege oss litt. Både internett og resepsjonistene på hotellet tipset oss om den kjente Rui-plassen, som skulle ligge et stykke oppi fjellsiden.

 

Det ble en fin og litt slitsom høsttur, i 45 minutter oppover de bratte fjellsidene dagen derpå. Vi passerte traktkantareller, eplehager og fossefall underveis, før vi ble belønnet med en fantastisk utsikt oppe på Rui-søstrenes hjemsted. De to kortvokste Rui søstrene, Gurine og Ingerine, levde tilbake i tiden tradisjonelle liv i dalen. De var noen bygdeoriginaler som var kjent for sin gjestfrihet og spartanske tilværelse på Rui-plassen. Da vi kom opp til plassen, skjønte vi fort hvorfor disse søstrene valgte å tilbringe hele sitt liv der oppe, utsikten var upåklagelig flott og stedet var fredfullt som få.

Vi rastet en liten halvtime på plassen og nøyt utsikten før vi satte nesa nedover igjen, mot en ny helaften med god mat.

 

 

Champagne og østers i historiske omgivelser

Etter den lille lufteturen vår til Rui-plassen og litt avslapping foran peisen på hotellet, så var vi var klar for en ny runde gourmet. Lørdagen var det duket for en Grand meny, komponert av Billal og Alexander i fellesskap, og her hadde ikke de to svenske kokkene spart på noen ting. Det var østers, kamskjell, hummer, lam, gåselever, breiflabb, løpstikke-is og rullekake, anrettet i spennende og innovative retter av høy kvalitet. Det ble ikke noe mindre storslagent enn fredagen, om ikke enda bedre og enda mer velkomponert.

 

 

 

Vi rullet tilbake i køyene den kvelden blide, mette og særs fornøyde. Denne matopplevelsen satt virkelig Dalen på det kulinariske kartet for min del!

 

 

Søndagsstemning og verdens beste dagen derpå frokost

Søndagen på Dalen hotell ble en avslappende og deilig dag, akkurat slik søndager skal være, med varme rundstykker, røkelaks og bacon til frokost og kaffe i salongen. Det var ekstra deilig å kunne sitte inne i den lune stua, mens været utenfor var tåkete og gjorde naturen trolsk og mystisk. Å tilbringe en høsthelg på Dalen hotell var deilig påfyll for gane og sjel, både kropp og hode var fornøyd med helgens opphold på det berømte Telemarkshotellet. De stenger dessverre dørene for sesongen i disse dager, men muligheten byr seg igjen til våren, når hotellet på nytt åpner for året.

 

 

Info:

  • Dalen Hotell ligger i Dalen i Telemark, ca 3,5 times kjøring fra Oslo.
  • Restaurant Bandak drives av kjøkkensjef Alexander, som tidligere har jobbet på Michelin-restauranten Thörnströms kök i Gøteborg.
  • Hotellet har en fantstisk frokost-buffet, med hjemmelagd leverpostei og dressinger, franske oster, champagne (!) og økologiske kortreiste produkter.
  • Det finnes mange flotte turområder rundt Dalen, som blant annet Rui-plassen.
  • Utflukter og aktiviteter i nærheten: Slusetur med båt på Telemarkskanalen, Vest-Telemark Museum, Edisborg Stavkirke, Brynesteinsbrudd i Eidsborg, Grimdalstunet og Ravnejuv.
  • Det går et rykte om at det spøker på Dalen, som seg hør og bør på et gammelt hotell. Det skal gå igjen en engelsk tjenestepike som visstnok skal ha tatt livet av sitt nyfødte barn og deretter stukket av. Enkelte gjester og personalet påstår at man kan høre barnegråt fra rom nr 17. Her bør man holde både øyne og ører åpne for duse skikkelser som lusker rundt i gangene.

9 thoughts

  1. Spennende innlegg om et ærverdig hotell. Jeg var der i 1994 og hadde en omvisning men kan se at det er oppgradert siden den tid. Hvis jeg ikke husker feil ble vi fortalt at det spøkte der også. Flott lesing som inspirer meg til å ta en tur dit igjen 🙂

    1. Så hyggelig å høre 🙂 Det har nok skjedd noen ting siden sist du var der ja, de oppgraderer stadig! Kan ikke si at jeg hverken hørte eller så noen i gangene, men de sier så, historien matcher stedet bra ihvertfall 😉

  2. Bra artikkel, men det heter Jugendperle( stor J og «d» til slutt ). Stilperioden bør skrives korrekt. Forøvrig helt enig; stedet er et besøk verdt

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.