Svensk design i Småland

 

Mange forbinder Småland i Sverige med Emil i Lønneberget og rødmalte stuer, på sett og vis så stemmer denne forestillingen ganske godt. Småland oser av landlig idyll og nasjonalromantisk sjarm, men så har de en viktig ting til, mye skau, som vi sier i Vestfold. Og det er nettopp skogen som er hjertet av Småland.

Småland består av tre regioner, Kronoberg, Kalmar og Jönköping, som ligger omtrent 6 timers kjøring fra Oslo. Småland har en tøff historie bak seg, for hundre år siden var det et av de mest krevende stedene å leve i Sverige, og det var særdeles mange fra Småland som utvandret til Amerika. Men gamle tradisjoner og bruk av naturressurser er ikke blitt glemt i Småland. Derfor er det ikke overraskende at noen av verdens mest kjente møbelprodusenter og designere har sin opprinnelse nettopp i Småland.

 

Skog så langt øye kan se

Er det noe Småland har nok av, så er det skog. På vår tur til Småland passerte vi milevis med skog, og landskapet lignet forvekslende mye på Buskerud. Med leilibil fra Norge suste vi gjennom enorme skogsområder dekket i varme høstfarger, før vi endte opp på turens første stopp, Uppgrenna veksthus.

 

Grønt fokus

Uppgrenna naturhus er lokalisert like utenfor den lille byen  Gränna, som er mest kjent for sin historiske produksjon av polkagriser. Uppgrenna er en deilig liten oase, som ligger ute på landet, med utsikt til åkrene og innsjøen Vättern. Den låvelignende bygningen rommer innevendig drivhus, konferanserom, kafè, relax-avdeling og solariumrom. Eieren og drivkraften bak stedet, Bodil, var inspirert av livsstilen green living, og ville skape et sted for velbehag og grønn rehabilitering. Hun kaller det grønn rehabilitering mot stress, og man kan merke umiddelbart at det har effekt, for vi bruker alt for lang tid i huset og alle de behagelige rommene.

I underetasjen finner man et lysrom, hvor man kan sitte i behagelige trestoler og få en solbehandling, på en litt mer classy måte enn i et solarium. Vi strander også litt for lenge i husets øverste etasje, som er innredet med hengekøyer, puter og orientalske tepper. Det er rett og slett litt for lett å slappe av her og tilslutt må vi motvillig forlate stedet, mette på en økologisk gresskarsuppe og med roser i kinnene etter solseansen.

 

Møbelriket

Som nevnt så er Småland hjemsted for mange store designere og merkevarer, du har kanskje hørt om Husqvarna, Ikea og Kosta Boda? En av Smålands største designkjendiser er den avdøde møbelarkitekten Bruno Mathsson. Han holdt til i den lille byen Värnamo, et lite sted midt i Jönköping.

Bruno designet på midten av 1900-tallet en rekke møbelklassikere, som fremdeles er å finne i butikkene. Hans spesialiserte seg på møbler som var enkle, elegante og funksjonelle i sitt design. Han var opptatt av å lage stoler, som var bekvemme selv uten stoppede puter. Det sies at han satt seg i snøen og formet den etter kroppen for å finne det riktige formuttrykket.

Herr Mathsson høres mildt sagt ut som en spesiell mann, som genier ofte er. Bruno sov ute fra mai til november i en selvdesignet seng, med varmeflaske og pilotlue, jeg synes jeg ser det for meg. Også jogget han på 50-tallet, det var ingen som jogget på den tiden, det var absolutt ikke en etablert treningsform. Som du skjønner, så var han en særing, som hadde rykte på seg for å trives best i sitt eget selskap, helst naken. Men designe møbler, det kunne han!

 

I hjembyen til Bruno Mathsson, Värnamo, er det etablert et senter til ære for arkitekten og designeren. Der kan man se alle de tidløse klassikerne, som superellipsebordet som han designet sammen med Piet Hein, og Eva stolen.

Etter omvisningen på Bruno Mathsson senteret, fikk vi VIP-omvisning i Brunos private hjem, rett utenfor Värnamo. Huset med de store vinduene lå fantastisk til nede ved vannkanten, og snakk om få naturen rett inn i stua. Det er ikke vanskelig å forsetille seg Bruno sitte i en av lenestolene og planlegge sitt neste prosjekt der.

 

Berømte møbelforretninger

Källemo er en kjent møbelforretning som også ligger i Bruno Mathssons hjemby, Värnamo. Källemo operer i krysningspunktet mellom kunst og design, og er opptatt av at møblene skal være estetisk gode for øyet. Sven Lundh, Källemos grunnlegger, mente at det beste verktøyet for å bedømme kvalitet er øyet.

Showrommet til Källemo byr på et spennende utvalg av design-klassikere og nye design-perler. Betongstolen “Concrete” for eksempel, var et brudd i svensk møbeldesign når den ble lansert på slutten av 80-tallet. Det var kunststudenten Jonas Bohlin sin eksamensoppgave og det var opprinnelig en skulptur, ikke en stol. Sven Lund viste derimot interesse for stolen og produserte 100 stykker for salg. Stolen er i dag blitt et kultobjekt og selges for svimlende 500 000 kroner. Før så var møbeldesign styrt av bruksverdien, mens etter betongstolen ble det lov å designe møbler på en ny måte. Det er ingen tvil om at Källemo er Sveriges avant garde foretak innen møbelindustrien.

 

 

Svennons i Lammhult er en annen ledende svensk detaljforhandler av møbler. De har holdt det gående siden 1989 og fokuserer på svensk og smålandsk design. De selger møbler fra over 300 ulike leverandører, og jeg skal ærlig innrømme at det var mange fristelser i den gigantiske butikken deres i Lammhult. Jeg klarte å la vær å blakke meg helt, men reisefølget klarte ikke motstå fristelsen og to deilige designstoler ble med i bilen videre gjennom Småland.

 

Design og kunst forent

Sven Lundh, grunnleggeren av Källemo, sto også i bresjen for et annen viktig etablissement i Värnamo, design- og samtidskustsenteret Vandalorum. Sven ønsket en mer permanent visningsplass for kunst og design. Musemet er designet av Renzo Piano, som har hentet inspirasjon fra lokale byggetradisjoner. Her kombineres kunst og design i moderne utstillinger på nasjonalt og internasjonalt nivå.

Vi fikk med oss to fantastiske utstillinger på vårt besøk, den ene var utstillingen “LYS”, som handler om å øke forståelsen for hva lys er og hvordan det påvirker vår oppfatning av omverdnen. Utstillingen gir deg muligheten til å aktivt ta del i kunstverkene, som er utformet av 16 ulike nordiske kunstnere, formgivere, arkitekter og forskere, som blant annet Snøhetta, Vesa Honkonen og Ellen Ruge.

 

Den andre utstillingen som vi så på Vandalorum var “The face of God”, en utstilling til ære for den tjekkiske kunstneren og entomologen (læren om innsekter) Milka Belia Havels. Hun designet sitt egne utstyr og apparater, som hun brukte i sin forskning. De er bemerkelsesverdi estetisk vakre og ikke minst fascinerende.

Vandalorum er designet som et knippe modernistiske rødmalte låver, og ligger fredelig til ute på den smålandske landsbygda. Stedet er et lite funn, for de serverer nydelig smålandsk mat og museumet er logisk og godt lagt opp. Utstillingene er innovative og spennende både for barn og voksne.

 

IKEA – Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd

Hva det er med Småland og små avsideliggende tettsteder som er blitt internasjonale knutepunkt for møbeldesign vet ikke jeg, men både Lammhult, Värnamo og Älmhult har alle klart å sette seg selv på kartet. Sistnevnte er IKEAs fødested og ikeagründer Ingvar Kampard sin hjembygd. Det er faktisk laget en veldig bra norsk film om nettop IKEA, Älmhult og Ingvar Kamprad, med Bjørn Sundqvist i hovedrollen. “Her er Harold” heter den, og den handler om en mislykket møbelforhandler fra Trøndelag som bestemmer seg for å kidnappe Ingvar Kamprad. Den ligger på NRK nett-tv og er en skikkelig feelgood perle, anbefales!

Anyways, det første IKEA varehuset ble bygget nettopp i Älmhult og åpnet i 1958, siden den gang har viksomheten bare vokst, og jeg tipper at de fleste i dag har hørt om eller er i besittelse av noe fra IKEA. Som vi alle kjenner til så selger de funkjsonelle møbler, og de sier selv at de selger løsninger for et enklere liv. Og akkurat dette med compact living mestrer de ganske bra, de er gode på å finne smarte og praktiske løsninger til små rom og leiligheter. Lille Älmhult er ikke bare hjemsted for det første varehuset, men har også de siste årene fått både IKEA Hotell og IKEA museum. Vi stoppet innom for en innføring i IKEAs historie og litt inspirasjon.

Ikea fortsetter å vokse og utvider over hele verden, i dag har de 409 varehus i 49 ulike land. Til neste år åpner de også butikker i Mexico og India, men ikke uten å ha tenkt seg nøye om. De vil sikre de ansattes rettigheter, så derfor har de også innført noen regler når de etablerer seg utenlands. For eksemepel så skal det alltid være 50/50 med menn og kvinner, og i India innfører de gratis skyss hjem for alle kvinnelige ansatte, slik at de indiske kvinne alltid kan komme seg trygt hjem fra jobb.

Det er mange spennende og inspirerende steder å besøke hvis du tilfeldigvis befinner deg i de smålandske skoger. Vi fylte bilen med stoler, polkagriser, julegaver, puter og glasskunst, mer om sistnevnte senere. Småland har god grunn til å være stolt av sin design- og håndverkstradisjon, for dette er noe som de har mestret i årevis og fortsetter å spesialisere seg på og videreutvikle. Til glede og inspirasjon for mange.

Turen til Sverige var sponset av VisitSweden, det derimot ikke lagt noen føring på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne oppfatninger og meninger.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.