Mine Gøteborg-favoritter

For noen uker siden så fikk jeg en bonusdag i Gøteborg, den brukte jeg særdeles effektivt og fant drøssevis med nye favoritter i den sjarmerende storbyen.

Her kommer en oversikt over mine Gøteborgfavoritter:

Beste kaffe

Da MatteoMagasingatan 17a

Som den pensjonerte baristaen jeg er, så er jeg ganske snobbete på kaffen min. Jeg blir derfor ekstatisk når jeg finner skikkelig bra kaffe, sånn som på Da Matteo. Kaffebrenneriet og kaféen ligger i et kulturhistorisk miljø midt i Magasingaten i Gøteborg, og jeg tør å påstå at Da Matteo har Gøteborgs beste kaffe! I de gamle fabrikklokalene så får du nybrente bønner, dryppkaffe og saftige kanelbullar. Akkurat slik en klassisk fika burde være!

 

Shopping

Artilleriet – Magasingata 19

Magasingaten byr ikke bare på deilig kaffe, men også inspirerende interiørbutikker av ulikt slag. Butikken Artilleriet bugner av tidsriktige designperler, og er verdt et stopp. Går du litt legere nedover i Magasingatan finner du enda flere stilige interiørbutikker, noen foodtrucks og hyggelige kafeer. Definitivt et sted å avlegge litt tid.

 

Nabolagsjarm

Haga – Nygata 

I bydelen Haga føler man seg fort hjemme. De fargerike husene, hippe kaféene og alle nisjebutikkene, gjør at området ligner litt på Grünerløkka i Oslo, en av mine hjemlige favoritter. Haga har det meste, alt fra verdens største kanelboller, til kule vintagebutikker. Vi stoppet blant annet innom Bebop antikk, som selger møbler og bruksgjenstander av vintage design. Dessverre var bilen allerede full av smålandske designvarer, så både en globus og stol måtte bli igjen i Gøteborg.

 

En urban oase

Kafé Magasinet – Tredje Långgatan 9

Haga er også et ypperlig sted for å stoppe å spise lunsj, utvalget av kafèer i området er enromt. Etter å ha vandret nedover Nygata i Haga, så endte vi opp på Kafe Magasinet for lunsj, defintivt en av Gøteborgs mest trendy kaféer.

De grønne slyngeplantne og de store takvinduene skaper frodige omgivelser i den innglassede bakgården. Stedet er litt som et stort drivhus, med en lun og hyggelig atmosfære. Kafé Magasinet er ikke bare et meget fotogent sted, men de serverer også veldig god mat. Ryktene sier at pizzaen er legendarisk, selv gikk jeg for en supersunn salat, som var både mettende og smakfull.

 

 

 

Michelin-middag

Thörnströms kök – Teknologgatan 3

Er det en ting Gøteborg er gode på, så er det gourmetmat. Byen har hele 6 michelinrestauranter med stjerner, og jeg var så heldig å ble invitert på en helaften hos en av dem, Thörnströms kök. Tidligere har jeg skrevet om min opplevelse fra gourmethelgen på Dalen hotell, der var det blant annet kjøkkensjefen fra Thörnströms som kokkelerte. Det måltidet var fantastisk, så jeg gledet meg stort til å oppleve mer av Billals kokkekunst.

 

Vi kryper inn i de lune lokalene til restauranten og får sporenstreks et glass champagne i hånden. Lokalene har dunkel belysning og avslappet stemning. Restuaranten har eksistert i 20 år og filsofien til stedet er at det skal være en folkelig finkrog.

– Terskelen skal være lav for å komme hit å spise, enten folk vil ha en rett eller 20, her er alle velkomne! Uttrykker Billal, mens han viser oss rundt i restauranten. Thörnströms kjøkkensjef er en lungn og avslappet type, det ser ut som det skal litt til for å vippe han av pinnen.

Før vi kaster oss over maten, så får vi også titte inn i det aller helligste, kjøkkenet. Der står servitører og kokker, og går igjennom kveldens retter. Kjøkkenet er ikke stort, men det ser ut som om de har et godt system for den kommenede kvelden.

 

Like etter vi har satt oss så dukker den første retten opp, en liten snack av biff tartar, syltet jordskokk, jordskokkchips med gressløksmajones og sotet purreløk. Vi skjønner hva det skal gå i fremover og fryder oss over alle de deilige smakene, som selvfølgelig blir supplert med fantastisk vin. Og det fortsetter i samme stilen i hele 16 retter til. Kullgrillet østers med fennikel, gressløksolje og hvitvinssaus seiler opp som en favoritt, sammen med en kveiterull med sukkertang, agurk og sitronemulsjon. Vinnerretten blir likevel sjøkrepsen med rosenkål, endive og kremet hvitløk, en fantastisk rett som jeg kommer til å huske lenge.

I 4 timer sitter vi å spiser rett etter rett med fantastisk mat, det hele utvikler seg til en kulinarisk aften av høyeste rang. Vi runder av måltidet med en dessert av tomatsorbet, vaniljemarengs med dill, fennikel, tomat og pepper, ikke noe jeg hadde kommet på selv akkurat, men utrolig godt! Deretter topper vi de 16 glass vinene vi har drukket den kvelden med en grappa avec og takker og bukker for et måltid som skriver seg inn i historiebøkene.

Ofte når jeg spiser så store måltider ute, så pleier jeg å bli helt tullete mett, så mett at jeg som regel må gå rett å legge meg etterpå. Men denne gangen skjedde ikke dette, vi følte oss alle ganske pigge og freshe etter endt måltid og bestemte oss for å fortsette kvelden med et par drinker på den populære bare Familien, rett nedi gata. Dette vitner om at kokkene har gjort en god jobb med å balansere rettene riktig. Det var mye sjømat og lite tungt kjøtt, som gjorde at man utrolig nok etter 17 retter, var veldig behagelig mett.

Thörnströms og Göteborg er et særdeles godt alternativ hvis du vil spise gourmetmat i verdensklasse, til en overkommelig pris. Vår meny, som i teorien bestod av 6 retter, men som med hvilretter endte på 17 stykk, koster hyggelige 900 kr, pluss vinmeny. Det er utrolig mye og bra mat for pengene!

 

Kuleste bar

Puta Madre – Magasinsgatan 3

Vi ruller fra Thörnströms og videre inn til byen og baren Puta Madre, som vi hadde fått anbefalt. Og for en god anbefaling! Stedet er bygget opp og innredet som et meksikansk bordell fra 1920 -tallet. Tunge røde fløyelsgardier og gamle stålamper dekorerer lokalet og får det til å virke riktig så illegalt. Alle ansatte er kledd i tidsriktig bekledning fra 20-tallet og menyen er designet som en gammel avis. Puta Madre er kjente for å ha det største utvalget av tequila i norden, og vi ber bartenderen lage en av hans favoritter, som etterhvert også blir vår favoritt. Hit skal jeg definitvt tilbake neste gang jeg er i Gøteborg.

Best overnatting

Hotell Bellora –  Kungsportsavenyen 6

 

Midt på Avenyen i Gøteborg ligger boutiqe-hotell Bellora. For min del så ble jeg tatt rett tilbake til Paris med en gang jeg satt mine føtter innenfor hotellet, her har de virkelig klart å skape en unik stemning! Rommene er innredet med stripete tapet, sjakkrutete baderomsgulv og utsikt til Gøteborgs paradegate. Alt på hotellet er veldig gjennomført og hver detalj nøye gjennomtenkt, her er ingenting tilfeldig. Jeg la min elsk på stedet, som er et veldig bra alternativ hvis du vil bo bra midt i sentrum!

Frokosten er like fransk i stilen som hotellet, med croissanter, syltetøy og deilige oster. Vi fikk dessverre ikke tid til å spise middag i restauranten når vi var der, men det skal visstnok være veldig bra.

 

 

Det er virkelig luksus å ha en så fin storby i kort avstand fra oslo (3,5 time), som man kan nå både med bil, buss og tog fra hovedstaden. Så hvis noen lurer på hvor de skal legge førjulsturen sin, så er svaret her! Svenskene tar jul veldig på alvor og har et bredt utvlag av forskjellige julemarkeder, blant annet et av Sveriges største på Liseberg. Der er muligheten stor for å finne fine julegaver og inspirasjon. Les mer om de forskjellige markedene her her!

Turen til Gøteborg var sponset av Thörnströms Kök og Go:teborg, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten. 

 

One thought

  1. Gøteborg er en topp by hvor jeg har vært heldig å vært en uke på sommeren og en uke i desember i mange år. Elskeren følelsen av storby samtidig som alt er i gangavstand. Fint innlegg 🙂 Her kom det frem noen nye steder å prøve ut også 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.