Den perfekte weekendturen

Sponset reise

Den sjarmerende skotske hovedstaden gir deg lysten til å lese alle Harry Potter bøkene på nytt og se Braveheart filmen samtidig. Edinburgh byr på sekkepiper, whisky og et pulserende kulturliv, alt som skal til for den perfekte helgeturen!

Jeg har lenge hatt lyst til å ta en øl på en brun pub i Edinburgh og i høst så gikk ønsket i oppfyllelse.

Gamlebyen

Jeg ser det allerede ved innflygningen – at dette var en by jeg kommer til å like. De utdødde vulkanene omkranser byen som grønne fjell og i kombinasjon med gregorianske og gotiske arkitektur gir det Edinburgh et helt unikt særpreg.

-Fy søren så sjarmerende, uttrykker jeg høylytt til reisefølge, når vi står på en bro og beskuer byens gater på avstand. Arkitekturen er imponerende gjennomført og de gråbrune husene skaper en sjarmerende atmosfære. Selve gamlebyen snirkler seg rundt en høyde i byen, hvor slottet troner som selve juvelen på toppen.

fullsizeoutput_4816

Victoria Street 

-Google maps liker ikke Edinburgh, kan den lommekjente guide opplyse oss om. – Det er fordi gamlebyen har så mange nivåer, at Google maps ikke klarer å registrere alle nivåforskjellene, tilføyer han. Men selv om man ikke kan sverge til Googles hjelp, så går det fint å navigere seg rundt i byen på egenhånd. Edinburgh er oversiktelig og enkel å finne fram i, og hovedgaten The royal mile, som går fra Edinburgh castle til dronningens Palace of Holyroodhouseer et fint utgangspunkt for å utforske byen.

Gamlebyen har et bohemsk og avslappet preg, med mange morsomme smug og koselige hus. Gatene snor seg rundt og det finnes alltid en hemmelig gang og noen bortgjemte trapper, som plutselig gjør at du befinner deg på et helt nytt nivå.

I min favorittgave, Victoria street, finner man konsertscener, gode restauranter, koselige kaféer og til og med en nyåpnet Harry Potter butikk. For det er ingen tvil om at Edinburgh er inspirasjonskilden til J.K Rowling, det er det ikke vanskelig å se. I enden av Vicotoria street ligger Grassmarket, hvor det finnes en rekke hyggelige vannhull og loppemarked på søndager.

IMG_8441
Victoria Street

Edinburgh castle 

fullsizeoutput_4812

Byens mest iøynefallende bygning finner du på toppen av Castle Rock. Det gamle middelalderfortet ble bygget på 1100-tallet og er et imponerende byggverk som fremdeles fungere som hovedkvarteret til den britiske armeén i Skottland. Det er på plassen foran fortet at den berømte Edinburgh military tatoo finner sted, og under showet blir slottet fargelagt av et lysshow som jeg aldri har sett maken til. Dette er virkelig den beste måten å oppleve de historiske bygningene på med musikk, dans og lys i harmoni.

IMG_8843

Kunst og arkitektur

Et annet sted du også må stikke innom er nasjonalmuseumet, hvor du blant annet finner verdens første klonede sau, Dolly. De har også en rekke interessante utstillinger innenfor naturvitenskap, design, kunst og teknologi. Arkitekturen innvendig er også fascinerende konstruert med en rekke hvite søyler i ulike etasjer.

Nybyen 

På 1700-tallet begynte Edinburgh å få et voksende sosialt problem med en overfylt og skitten gamleby, dermed ble en ny del av byen etablert, den fikk navnet New Town. Denne delen av byen har bredere gater, nyere butikker og går for å være den mer sofistikerte siden av Edinburgh. Den har sin sjarm den også selv om jeg personlig er svak for de trange smugene og små pubene i gamlebyen.

De 7 høyder

Edinburgh sies å være bygd på 7 ulike høyder, akkurat som Roma. For å få en oversikt over byen kan det være lurt å komme seg opp på en av disse. Fra Calton Hill i nybyen har man fantastisk utsikt over havet, husene og alle de grønne åsene. Et lite must hvis du er i Edinburgh.

Fra Calton Hill har man også utsikt til det fascinerende vulkanlandskapet Arthur`s seat, et grønnkledd fjell som ligger eventyraktig i utkanten av byen. Jeg kan tenke meg at utsikten der oppe er rimelig spektakulær.

fullsizeoutput_4838
Arthur`s Seat

fullsizeoutput_480cIMG_8713

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Edinburgh står på Unesco verdensarvliste, for byen er en av de mest sjarmerende og fascinerende i Europa etter min mening. Kun en kort flytur unna, så er den også lett tilgjengelig. Lyden av sekkepiper, gjennomført arkitektur, smaken av whisky, blide skotter og et hopetall med historiske severdigheter, gjør dette til en by som absolutt burde stå på listen over steder å besøke i 2018!

Info

Se og gjøre: 

 • Edinburgh castle.
 • The Scottish whisky experience, stedet hvor du kan smake et bredt utvalg av de edle dråper.
 • Victoria street, den fargerike gata i Old Town er en av de mest sjarmerende.
 • Calton Hill, en bra spot for fine bilder.
 • Opplev en av de mange festivalene i byen, les mer om de her.
 • Spøkelsesvandring i gamlebyen. Det skal visstnok være mange godt bevarte hemmeligheter i byens underjordiske ganger og kjellere.
 • The royal mile, Edinburghs nerve byr på mange hyggelige overraskelser og severdigheter.
 • Grassmarket, finn gamle skatter på byens loppemarked.
 • Besøk den sjarmerende gata Ramsay garden med sine rødmalte trapper og blå dører.
 • Det sier kanskje seg selv, men gå på pub!

Spise og drikke:

 • Prøv den skotske nasjonalretten Haggis, en pølse laget av innmaten fra får, blandet med gryn, løk og krydder, kokt i dyremage. Overraskende godt.
 • Howies Restaurant i Victoria Street har tradisjonell skotskt mat i hyggelige lokaler.
 • The beer Kitchen er en moderne pub og restaurant som serverer retter laget med øl.
 • Rabble – boutique hotel og restaurant hvor all kjøtt og fisk er slow cooked over kullgrillen.
 • The Outsider – hipp restaurant i gamlebyen med en internasjonal palett.

Bo: 

 • Motel One Edinburgh Royal.

Komme seg dit: 

 • Både Norwegian, KLM og SAS flyr direkte til Edinburgh. Turen tar 1 time og 50 minutter.

 

Turen til Edinburgh var sponset av Visit Britain, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er mine egne meninger.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.