Reise på budsjett: tips og triks

 

I mange år av livet mitt har jeg reist på et ganske stramt budsjett, for å kunne være borte lengst mulig. Dermed har jeg også plukket opp noen gode tips og triks underveis for å spare penger.

Da jeg og mine to gode venninner dro på backpacking til India i 5 uker for 10 år siden, så delte vi tre ofte en dobbeltseng, for å spare penger på overnatting. Jeg har også tatt utallige melkeruter med ubekvemme og lange mellomlandinger, for å gjøre flybilletten så billig som mulig. Nå som jeg er blitt litt eldre og har litt bedre råd, så gidder jeg ikke å mellomlandet 7 ganger før jeg når målet, og jeg betaler heller et par rupi ekstra for min egen seng. Men enkelte ting har jeg fremdeles behov for å gjøre rimelig på tur. Her kommer et par tips om hvordan du kan gjøre reisen billigere:

Bo og spis lokalt

Et godt tips hvis du reiser på budsjett til en storby, er å bo lokalt i et nabolag utenfor bykjernen. I nabolagene utenfor sentrum er det ofte billigere å spise og drikke ute, mindre masete og færre turister. Undersøk på forhånd hvilke områder som er hyggelig og book deg inn på et rom eller del en leilighet med andre via AirBnB. I en leilighet har du også mulighet til å lage rimelige måltider med råvarer fra dagligvaren.

 

Foto: Raval i Barcelona og Balat i Istanbul

Planlegg turen på forhånd og vær ute i god tid

Dette er punktet som jeg definitivt kan bli bedre på, for det kan være veldig lurt å gjøre litt research på forhånd. Hvis du søker opp transport, museum og overnatting i forkant, vil du kunne spare en del penger med forhåndsbestilte billetter og reservasjoner. Det er ofte i tidspressede situasjoner at man ender opp med å ta lettvinte og dyre valg.

Reis kollektivt

Reist kollektivt! Taxi er kanskje det enkleste og raskeste fremkomstmidlet, men du kan spare mye penger hvis du du reiser med buss, bane eller tog. Hvis du reiser over lengre strekninger kan en tog- eller busstur by på fin utsikt, og får du sett mye av landet samtidig som du forflytter deg. Hvis taxi er eneste alternativet, så les deg opp på forhånd hvor mye det skal koste, som feks fra flyplassen og inn til byen.

Mopedtaxi i Vietnam
Lokalbåt i Lago de Atitlan, Guatemala.

Reis utenfor sesong

Det kan lønne seg å undersøke når det er høysesong i det landet du skal besøke og reise utenfor denne. I Sør-Øst Asia er det vinteren og særlig julen som er dyreste tidspunkt å reise, mens i Sør-Europa reiser mange turister på ferie i sommermånedene. Jeg har vært i Thailand i både august og september, og det er vesentlig mye mindre masete på den tiden av året enn i desember. Enkelte land er også rimeligere å oppholde seg i enn andre, hvis du er ute etter en billig feriedestinasjon er blant annet Øst-Europa, Peru, Guatemala og Vietnam gode alternativer. Hvis du er fleksibel med når du kan reise, for eksempel utefor ferier og helligdager, så er sjansene store for at det kan dukke opp billige billetter.

Spleis på utgiftene og lag et felles oppgjør

Hvis dere reiser flere sammen er det lønnsomt å dele på utgiftene, som for eksempel å spleise på en leilighet eller samkjøre i en Uber. Det kan også være lurt å lage et felles vippsoppgjør hvor alle utgiftene føres inn. Da får man oversikt over hvem som har lagt ut penger og hva man eventuelt skylder hverandre.

Reis kun med håndbagasje

Med mindre jeg skal være borte i flere uker så reiser jeg oftes kun med håndbagasje. De fleste flyselskaper tar seg ekstra betalt for innsjekket bagasje.

Prut!

Jeg elsker å prute! Lær deg lokale regler og normer for pruting og kast deg ut i forhandlingene. I enkelte land er man pent nødt til å prute enten man liker det eller ikke, og med litt trening kan det være riktig så gøy når man får en god pris på noe du virkelig har lyst på.

IMG_3376

Sovesal og lange mellomlandinger

Hvis du skal ta sparingen til det ekstreme så kan du selvfølgelig gjøre flyreisen 48 timer lang og sove på harde steingulv på flyplasser. Eller dele en sovesal med 15 andre, det er veldig billig, men du kan risikere å bli holdt våken av snorking og fulle folk. Spiser du kun gatemat i tillegg, kan reisen bli riktig så rimelig. På vår tur til India brukte jeg 5000 kr på 1 måned, inkludert mange transportetapper (da sparer du penger på overnatting). Etter at jeg bikka tredve så kjenner jeg at det er deilig og innimellom kunne unne seg et fint sted å bo og god mat, også sparer jeg heller inn der det lønner seg.

Les mer om budsettreiser i VG-artikkelen som jeg har bidratt til.

4 thoughts

  1. Haha, tre i en dobbeltseng har jeg fortsatt til gode å oppleve! Mange nyttige tips her, pruting er noe jeg definitivt kan bli bedre på. Har blitt litt bedre etter å ha reist jorden rundt, men mye å gå på… Var veldig stolt da jeg prutet taxiprisen i Peru ned fra 50 til 30, helt til jeg oppdaget at jeg hadde prutet den opp fra 15 til 30. Det høres jo ganske likt ut…

  2. Mange gode tips her (og i VG)! Jeg kjenner også til det der med å forsøke å bruke minst mulig på selve reisen, uten at man går glipp av noe. Det kan være litt utfordrende til tider, men samtidig gjør det jo at man får råd til flere reisemuligheter – og det er jo alltid kjekt 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.