Vinteridyll på den finske landsbygda

Sponset innlegg

Den finske landsbygda er en ypperlig vinterdestinasjon. Her finner du den vakre nordiske vinteren og spennende utendørsaktiviteter tilpasset kulde og snø.

Fire timer nord for Helsinki med tog ligger Ähtäri, et lite, men sjarmerende tettsted. I Ähtäri fikk jeg en smakebit av hva den finske landsbygda hadde å tilby om vinteren, og det var ikke rent lite. Stedet var akkurat slik man hadde sett for seg at Finland skal være på vinterstid, med et vakkert snødekt landskap, reinsdyr og hardbarkede finner som isbader.

 

Med ski på bena for første gang

Jeg reiste til Ähtäri med Nordic Blogger`s Experience og var derfor del av en internasjonal gruppe, bestående av bloggere fra en rekke ulike land. Da langrenn sto på agendaen var det kun jeg som hadde hatt ski på beina før.

Jeg er på ingen måte god på langrenn, egentlig så har jeg alltid følt meg ganske elendig på ski, men sammenlignet med denne gruppen så var jeg Marit Bjørgen. Det var rimelig fascinerende å se folk gå på ski for første gang. Jeg har liksom alltid tatt det for gitt at folk skjønner at de skal skli på skiene, men det er helt klart ingen selvfølge. Resten av gruppa, bestående av folk fra Spania, USA, Australia, Polen og Frankrike, gikk på ski – og da mener jeg gikk på skiene. Det var ingen sklistil å se og det hele gikk fryktelig sakte, som sier seg selv når du må løfte beina med skiene for hvert steg. For meg ble det en litt for kort, men ganske morsom tur. Jeg har aldri vært så god på ski som da og kommer mest sannsynlig aldri til å føle meg så god igjen, så jeg nøt det og briljerte med litt fiskebeinsteknikk og fristil, før jeg gikk rett på trynet, som alle de andre.

 

Ähtäri Flow Park

Klatrebane i tretoppene er noe jeg har prøvd en rekke ganger før, men riktignok kun om sommeren da det har vært varmt i luften. Å klatre i tretoppene mens trærne og banene var dekket av snø og is, var en helt annerledes og en utfordrende opplevelse. Snøen og isen gjorde hele opplevelsen litt mer adrenalinfylt og vanskelig, men det var en morsom og ny form for vinteraktivitet, som burde prøves.

 

Reinsdyrtur gjennom skogen

Et av høydepunktene på Finlandturen var helt klart å kjøre slede med reinsdyr gjennom de finske skogene. Under besøket vårt til Valkeisen Loma reinsdyrpark fikk vi hilse på, mate og kjøre slede med de 16 reinsdyrene som bodde på gården. Det var en fantastisk opplevelse og helt klart noe av det gøyeste jeg har gjort på lenge!

Reinsdyret og jeg hadde det omtrent like gøy på turen gjennom skogen

 

Med truger på beina gikk vi inn i området som reinsdyrene holdt til i. De var veldig glade for å se oss, av den enkle grunn at vi hadde med oss deres favoritt-livrett, lav. De var villig til å gjøre hva som helst for litt lav.

Mens vi gikk tur gjennom skogen slo flokken med reinsdyr følge med oss og vi gikk bokstaveligtalt tur med reinsdyrene, som tuslet sakte ved siden av oss, kun avbrutt av litt lavspising.

Vi rastet ved en koselig gapahuk, hvor det var stelt i stand både kaffe og kanelboller. En finsk skogsfika med reinsdyrselskap var ikke å forrakte. Etter den varmende rasten foran bålet fikk vi tilbudet om å kjøre slede med reinsdyrene. Resten av reisefølget var ikke så interesserte, men jeg meldte meg som frivillig. Hvor ofte får man sjansen til å kjøre reinsdyrslede liksom?

Jeg trodde derimot at eieren av  reinsdyrene, Altti, skulle styre sleden, og ble litt forfjamset da han sendte meg alene inn i skogen med reinsdyret. Ville-Gallet, som reinsdyret het, var helt klart veldig begeistret for å få lov til å løpe foran sleden og ga det han hadde gjennom skogen. Han levde definitivt opp til navnet sitt – for hei hvor det gikk unna! Jeg måtte lene meg til sidene i svingene for Ville-Galle skulle fram. Heldigvis så visste han veien og vi kom tilslutt tilbake til de andre ved gapahuken.

 

 

Reinsdyrene på Valkeisen Loma så lykkelige ut, det er ikke vanskelig å forestille seg at de lever det gode liv ute i skogen. Etter formiddagen vi tilbragte med dem så kan jeg stadfeste av tamrein er noen vennlige dyr med spisse horn og dårlig syn, som ikke liker nærkontakt, men som gjør hva som helst for en liten lavsmule og en sledetur.

   

 

Sauna og isbading – ikke for pyser

For å sette prikken over i`en på finlandsoppholdet fikk vi prøve en autentisk finsk sauna med tradisjonell isbading til. På det familiedrevene stedet Hyvölä Estate, hadde de varmet opp badstuen og badestampen til oss og det var bare å grave fram finnen i seg.

Hyvölä Estate ligger like ved en innsjø og det sier seg vel selv at det var duket for en svømmetur i det iskalde vannet. Vi fyrte på med noen skikkelige runder i badstuen før vi løp ut til det fryktinngytende sorte hullet som var hugget ut i isen. Det ble en iskald og sjokkfylt opplevelse, men jeg ville ikke nølt et sekund med å gjøre det igjen!

 

Etter det raske isbadet hoppet vi opp i stampen og nøt utsikten til snødekte trær og stille natur. Vi avsluttet saunaritualet i røykbadstuen og skålet med finsk øl. Det er ingenting i veien med minusgrader og snø når man har et sted å varme seg.

For finnene ble saunaen før sett på som et hellig sted. Det ble også sett på som det reneste stedet man kunne oppholde seg, derfor foregikk både fødseler, vasking av de døde og helbredning av syke i badstuen. Nå praktiseres det ikke lenger like mange ritualer der, men saunaen spiller fremdeles en viktig rolle i finnenes liv og enhver finne med respekt for seg selv har en sauna hjemme. Finnene selv hevder at i badstuen kan man snakke om hva som helst, også følelser. Det er nok mange viktige beslutninger som har blitt tatt på de oppvarmede trebenkene opp igjennom tidene i Finland.

 

Kvelden ble avrundet med et deilig måltid bålgrillet ørret i tipiteltet på plassen. Og som man vet, så smaker mat ekstra godt etter man har badet!

Finland kler vinteren godt og vintermånedene er en fin tid å besøke landet med de tusen innsjøer på. Men pakk med deg mye varme klær hvis du har tenkt til å sette snuta østover, for termometeret kan lett vise tyve blå. Turen til Finland og Ähtäri klarte hvertfall å overbevise meg om at vinteren kanskje ikke er så ille likevel.

Turen til Finland var sponset av NBE Finland og Ähtäri Zoo, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten. 

3 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.