A´DAM!

 IMG_7450

Amsterdam er en av de mest populære storbyene å besøke blant nordmenn, og det er veldig forståelig – for de smale kanalhusene, den kule storby-viben og de vennligsinnede hollenderne gjør byen riktig så uimotståelig.

Amsterdam har det meste som skal til for en vellykket storbyferie, som spennende museumer, yrende uteliv, gode restauranter og koselige bydeler. Likevel kan det være lett å gå seg vill i jungelen av restauranter og severdigheter.

Jeg har besøkt byen en rekke ganger og vender stadig tilbake. Jeg vil gjerne dele mine beste Amsterdamtips med dere slik at det kanskje blir litt lettere å navigere seg rundt på neste tur.  For byen er så mye mer enn bare tresko, tulipaner og coffeeshops.

Her er mine beste Amsterdamtips:

Se og oppleve

De smale murhusene som står tett i tett og de hundre kanalene er en severdighet i seg selv. En ting er sikkert, Amsterdam er en gjennomført by når det kommer til arkitektur.

IMG_7449

Erotikk, hasj, tortur og Van Gogh 

Det mangler ikke på museum i Amsterdam, storbyen rommer både erotikk-, husbåt-, tortur- og hasjmuseum. Hvis du derimot vil nøye deg med klassisk kunst så har Rijksmuseum (nasjonalgalleriet) et stort utvalg av figurativ kunst fra forskjellige epoker, der finner du blant annet nattevakten av Rembrandt og melkepiken av Vermeer.

En rekke av de største museumene, som Rijksmuseum, Van Gogh (anbefales) og Stedelijk, ligger på Museumsplein sentralt i byen. Stedelijk er et moderne museum som har ulike utstillinger med konseptkunst og en imponerende samling av moderne kunstverk i første etasje, med malerier og installasjoner av Kandinsky, Pollock, Warhol, Chagall, Kirchner og Picasso. Moro Museum er et annet lite museum som også ligger på Museumsplein, det kan være verdt å sjekke ut om det går noen interessante utstillinger der i løpet av oppholdet.

Banksy + Lichtenstein på MOCO                                   

Anne Franks museum er et av byens mest populære museum, men der er det alltid en kø som er langt som et vondt år utenfor, så hvis du har tenkt til å ta turen dit ville jeg bestilt billett på forhånd.

Piknik i parken 

Amsterdam er er skikkelig fin vår-og sommerby, perfekt for piknik i en av byens grønne lunger. Voondelpark, byen største bypark, er en deilig oase som passer seg utmerket til en hvil og en matbit i sola.

260579_10150642031580587_3369826_n
Vondelpark

Lei sykkel

Amsterdam kalles ikke sykkelhovedstaden uten grunn. Det er det en by som er utrolig godt  tilrettelagt for sykkel. Det er sykkelveier så godt som over alt og det er enkelt og oversiktlig å finne fram i byen. Leie av sykkel koster omkring 12 euro for en dag.

 

Etter min mening så er kanalcruisene utrolig langdryge og kjedelige. Du får se en del av byen, men en finere måte å gjøre det på er fra sykkelsetet.

Koselig områder 

Mitt favorittområde i Amster er bydelen De Pijp som ligger sør på kartet. Der er det roligere enn bykjernen, men samtidig kun en kort gå- eller trikketur fra sentrum.

De Pijp er et tidligere arbeiderklassestrøk, men har de siste årene blitt et hipt sted hvor det har bosatt seg kunstnere, studenter og barnefamilien. Bydelen har en bohemsk stemning over seg og tilbyr et godt utvalg av både utesteder, restauranter og nisjebutikker. Bo som en lokal i en av de mange Airbnb leilighetene i område og sug til deg det urbane storbylivet fra et koselig kanalhus.

IMG_7622

Hvis man befinner seg i De Pijip burde man absolutt avlegge et besøkt til Albert Cuypmarket.  Det velkjente markedet består av 100 ulike boder som selger alle mulige varer. Om kvelden forvandles gaten til et mylder av skålende mennesker på de mange koselige barene i området.

Området Jordaan er en annen bydel som er utrolig hyggelig. Det er et fint sted for å ta en gå eller sykkeltur langs kanalene.

Bli venn med en hollender

Det er vel ikke bare jeg som synes at hollendere er verdens hyggeligste folk? Virkelig, for noen flotte folk. På en måte synes jeg de er en bedre versjon av skandinaver, litt mer åpne, avslappede og veldig easy going, det er ikke vanskelig å komme godt overs med nederlendere.

Spise og drikke

Amsterdam er blitt en spennende matby og det finnes et enormt utvalg av restauranter og kaféer. Dette er mine favoritter:

 

Bitterballen på Foodhallen

De Pijp: 

Coffee and CoconutsCeintuurbaan 282

Hipsterkafè nr 1 i De Pijip. Store lokaler over flere etasjer, her er det som regel fullt, så det kan være lurt å booke bord. Mye fancy kaffeutstyr, men allikevel ikke så høy kvalitet på kaffen, maten tror jeg derimot er bedre.

OmeleggFerdinand Bolstraat 143 

Overlegent best på egg, i alle varianter.

Brazuca CoffeeRijnstraat 22

Beste kaffen det er mulig å oppdrive i bydelen De Pijp.  

Cafè Caron – Frans Halsstraat 28 

En fransk perle av et sted! Fantastisk fransk mat, personlig service, deilig vin og hyggelige lokaler. Her serverer de klassiske franske retter med råvarer av høy kvalitet. Hvorfor de ikke ligger blant toppen av restauranter på Tripadvisor sier du? Det er fordi de belager seg på sitt gode rykte og simpelten ikke er så opptatt av kommersiell markedsføring, vi måtte nemlig spørre. Absolutt verdt et besøk, både for maten og vinen! (nødvendig å bestille bord på forhånd)

Burger Bar De Pijp – Eerste Van der Helststraat 62 

Suveren burgersjappe som er åpen til 03 i helgene. Hvis du er burgersulten er dette helt riktig sted! Du velger selv kjøtt, dressing og tilbehør, slik at du får burgeren akkurat sånn du vil ha den.

Cafe Gambrinus – Ferdinand Bolstraat 180

Hyggelig nabolagskafè/pub med matservering og god stemning. Bra sted for snack og øl.

Øvrige deler av byen: 

Brasserie Ambassade – Herengracht 339

Enda en fransk og fin en. Fine dining i moderne interiør. Her finner du foie grasse, tartare og snegler i skjønn harmoni. Koster litt, men standarden på maten matcher heldigvis prisen.

The Pancake House Prinsengracht 191 (Jordaan)

Du må ikke finne på å forlate Amsterdam uten å ha spist pannekake. Unn deg en pannekake med størrelse på en pizza på det klassiske Pannekakehuset i Jordaan. Pannekaken kommer i alle mulige varianter og her fråtser man i pannekaker!

Cafe de Klos – Kerkstraat 41

Kjøttfylt grillpub sentralt i byen. Lokale er innredet med brune tunge tremøbler og lukten av grillet kjøtt ligger som tykk eim inne i restauranten. Serverer grillet kjøtt av ulikt slag, hvor spareribbene definitivt er en vinner.

Foodhallen 

I en en gammel trikkelhall finner du Amsterdams populære mathall.  Her finnes et bredt utvalg av små spisesteder med mat fra hele verden. Kul atmosfære og masse god mat! Test ut: bitterballen (tradisjonell nederlandsk snacks) hos De Ballenbar, østersene og crispy soft shell krabbe hos le Big Fish, dumplingene hos Dim Sum Thing og gin & tonic med rosmarin og bringebær på Canary Club. 

Fine dagsutfluker

Holland er ikke det største landet arealmessig og det gjelder å benytte seg av muligheten til å se andre steder også når man først er på de trakter. Flere byer ligger i umiddelbar nærhet til Amsterdam og passer fint for dagsutflukter. Ta for eksempel toget to mil vest for Amsterdam til den lille og sjarmerende byen Haarlem. I Haarlem er det fint å leie sykler og sykle gjennom sanddynene ut til den vakre stranden Bloemdaal, en perfekt sommerutflukt hvis man vil komme seg litt ut av storbyen.

243084_10150642171910587_1766962_o

En annen fin dagstur er å sykle sør-østover ut av byen, der finner man flatt landskap med åkere, gamle vindmøller og idyllisk landsbyliv. Hvis du derimot er ute etter å oppleve andre fine storbyer i kort avstand til Amsterdam er både studentbyen Utrecht og moderne Rotterdam gode alternativer. De ligger i en times avstand fra hovedstaden.

7 thoughts

  1. Fint skrevet om en helt sikkert fin og spennende by. Har aldri vært der, men frister å ta en tur en gang jeg får tid innimellom turerene mine i norsk natur:-)

  2. Amsterdam er en utrolig fin by. Har dessverre bare tilbragt to dager der, så det er masse igjen å se. Schiphol er jo hub til så og si alle steder i verden, så det er et supert sted å utsette flyet videre litt for å se noe av byen. Må nok prøve å leie sykkel når jeg en gang kommer tilbake dit, visste ikke at det var såpass billig 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.