Midtsommerfeiring i Sverige

[Reklame]

Fredag 21. juni pynter Sverige til storslagen fest når midtsommer finner sted. Jeg tok turen over grensa, til innlandsregionen Dalarna, for å oppleve svenskenes viktigste festdag!

Midtsommer er for svenskene som 17. mai er for oss nordmenn, en gledens dag med feiringer over hele landet. Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Dagen faller alltid på nærmeste fredag mellom 20. og 26. juni, og i år finner feiringen sted fredag 21. juni. Det pyntes med markblomster, maistangen heises og folk i lyse sommerklær danser seg inn i sommernatten mens de skåler med snaps og hyller lyset og kjærligheten.

Midtsommeraften er en urgammel svensk tradisjon, som har sin opprinnelse i feiringen av Johannes døperen sin fødselsdag. Noen mener også at tradisjonen strekker seg enda lenger tilbake i historien, til før-kristen tid. Her i Norge markerer vi på samme tid St.Hansaften, men svenskene har tatt folkefesten til nye høyder med dans, maistang, folkemusikk og god mat. For våre gode naboer er midtsommer en av årets viktigste begivenheter og den settes høyt hos de fleste svensker. Dagen kobles til fest og romantikk – og markerer starten på ferien for mange.

Tradisjoner, magi og symboler
Tradisjonene knyttet til midtsommer står fremdeles sterkt i Sverige og det er en rekke ting som skal være på plass for en vellykket feiring. Først og fremst så må midtsommers viktigste symbol – midtsommerstangen, pyntes og heises. Midtsommerstangen, også kalt maistangen, kom til Sverige fra Tyskland under middelalderen og er et høyreist fruktbarhetssymbol som pyntes med bjørkeløv, fargerike bånd og blomster. Barn og voksne danser rundt den og synger tilhørende sanger, som blant annet den velkjente “Små grodorna”.

I likhet med maistangen skal også håret pyntes med blomster, og det dekoreres med fargerike markblomster til den store gullmedalje. Ifølge gammel folketro er midtsommernatten en magisk natt og det sies at hvis du legger 7 ulike blomster under hodeputen din den natten, vil din fremtidige ektefelle vise seg for deg i drømme.

IMG_8260IMG_8277IMG_8283IMG_8336

Historisk i Dalarna
Den mest tradisjonsrike feiringen finner sted i Dalarna i midt-Sverige. På 1930-tallet ble det bestemt at det var Dalarna-feiringen som var den riktige feiringen av midtsommer og den som skulle gjelde i hele Sverige

I Dalarna kler folk seg i tradisjonelle folkedrakter, maistangene heises, spellemennene spiller opp til dans og jentene pynter seg med blomsterkranser i håret. Rättvik Gammelgård og Leksand, ved Siljansjøen, er kjent for å ha de mest autentiske og største midtsommerfeiringene. I Leksand samles årlig 20 000 mennesker for å feire årets lyseste natt og på Zorns gammelgård i Rättvik er alt lagt til rette for en barnevennlig feiring.


Det er en rekke viktig elementer som skal være tilstede for å få en vellykket midtsommerfeiring og dette er ingrediensene som må til:

1. Blomster

Først og fremst så må du ut å plukke blomster til kransen og pynten til maistangen. Bjørkeløv er et viktig element både for både kransen og stangen. Deretter plukker du gule og blå markblomster, som skal dekorere maistangen, de gule mot solen og de blå mot havet. Etter det lager du en lekker krans som du kan pynte deg selv med sammen med lyse sommerklær.

2. Maistang og musikk

Etter blomstersanking skal maistangen pyntes, heises og danses rundt, og det innebærer en rekke ritualer. Midtsommerstangen, også kalt maistangen, kom til Sverige fra Tyskland under middelalderen og er et høyreist fruktbarhetssymbol som pyntes med bjørkeløv, fargerike bånd og blomster. Pynten fraktes til stangen akkompagnert av spellemenn og folkedraktkledde festmennesker. Deretter begynner den noe omfattende prosessen med å heise stangen, som gjøres av et titalls menn med store trekjepper. Publikum og spelemennene heier opp maistangen, mens mennene løfter den oppover litt og litt. Det hele er en langdryg prosess som kan ta opp til en time, men når stangen er på plass samles alle rundt den og det danses og synges til klassiske viser.

3. Snaps og sild 

Som seg hør og bør har også midtsommerfeiringen tradisjonsrike matretter som serveres på den store dagen. På kvelden dekkes det til sildebord med poteter, sild, rømme og bløtkake – og sist men ikke minst snaps! Det synges egne snapsviser og det ryktes at det finnes 18 av dem, så her er det bare stålsette seg for en fuktig aften.


Tips til fine feiringer i Dalarna:

Tibble- Leksand 

Tibble er en lite plass i utkanten av Leksand som steller i stand til en intim og hyggelig feiring.  De sjarmerende gamle trehusene er et perfekt bakteppe for den koselige feiringen som finner sted. Plassen ligger landlig til og maistangen heises tradisjon tro i et kryss mellom tre veier.

Dössberget

I idylliske omgivelser et par mil utenfor Falun finner feiring på Dössberget sted. På toppen av den store gressletten samles unge og gamle til en sommerlig familiefeiring med live-musikk, sang og dans. I restauranten like ved finnes det også en bra midtsommerlunsj og på tunet tilbys det hesteridning og leker for barna. Det hele er så nasjonalromantisk og flott at det nesten er litt rørende.

Gropen – Leksand 

IMG_8343IMG_8361IMG_8373

Verdens største midtsommerfeiring blir arrangert i Gropen, en stor gressgrop i sentrum av Leksand. Årlig samles 20 000 festglade mennesker i Gropen for å feire årets lyseste dag og danse seg inn i sommernatten. Feiringen begynner med at de gamle kirkebåtene ror oppover elva, lastet med spelemenn, kirketjenere og kor. Deretter går de i kortesje opp til Gropen, hvor det spilles, synges og danses rundt den gigantisk maistangen. Det var litt av et imponerende syn å se mange tusen mennesker danse i flere titalls ringer rundt stangen- for en folkefest!

Barnas midtsommer på Zorns gammelgård i Mora

Alle barn er velkommen til å plukke blomster til maistangens kranser og deretter bære den frem til stangen på Zorns gammelgård i Mora. Når stangen er reist danses det rundt den og tradisjonelle toner sprer seg over området.


Andre store feiringer rundt om i Sverige: 

Småland:

Kosta

Midtsommerfeiringen i Kosta begynner allerede kl. 06.30 på morgen med det lille toget Pysen. Toget går fra Kosta Art Hotel for å plukke opp folk som vil binde blomsterkranser og plukke blomster til stangen. Fra kl. 15 marsjerer musikerne fra Kosta Glassbruk og bort til Folkets hus hvor det blir feiring med dans, musikk og sang.

Böda Sand

Vil du kombinere camping- og strandferie med en sommerlig midtsommerfeiring, burde du ta turen til Böda Sand på øya Öland. Her blir det program hele dagen med pynting av maistangen, piknik, Sveriges største jordbærkake, dans, midtsommerleker, after beach og rekeaften. Det feires hele helgen med både tradisjonelle og nye innslag. Midtsommerferingen på Böda Sand passer like godt for voksne som for barn.

Halland:

Slottsfeiring på Tjolöholm

Plenen foran det statslige slottet Tjolöholm i Halland blir utgangspunktet for midtsommerfeiringen. I de herskapelige og vakre omgivelsene blir det underholdning og lek for både store og små både den 21. og 22. juni.

Äskhults by

På det kulturhistoriske området i Äskhults by vil det bli en tradisjonsrik midtsommerfeiring. Maistangen pyntes slik som den ble gjort på 1800-tallet og det blir midtsommerkake å finne i Kaffestuga. Ta med piknikkurven og nyt feiringen ute i de grønne omgivelsene.

Halmstad

I Halmstad blir det arrangert midtsommer som passer for alle smaker. På Friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad blir det feiring i form av folkedans og musikk, og i St.Olofs Kapell blir det gudstjeneste, etterfulgt av feiring og mat. Ta også en tur ut til noen av Halmstads fine strender for å nyte solnedgangen og et kveldsbad.

Societetsparken i Varberg

Kom og feir midtsommeraften ved havet med dans og sommerleker i Societetsparken i Varberg på midtsommeraften den 21. Göteborgs folkedansvenner tar frem midtsommerstangen, som heises i fellesskap.

Värmland:

Kittelfältet naturreservat

Värmland kan du oppleve svensk midtsommer med en eksklusiv måltidsopplevelse utendørs ved bordet fra The Edible Country, som står utplassert i skogen ved Kittelfältet. 14. og 15. juni, samt 12. og 13. juli dekkes det til et måltid inspirert av midtsommer.

Mariebergsskogen

Årets største høydepunkt i Mariebergsskogen er midtsommerfeiringen. Spellemenn og folkedansere bidrar til den rette stemningen med sang, musikk og dans. Stangen kles med sommerblomster og deretter danses det til kjente viser med Bjällerudsflickorna.

Ransäter

Midsommar på bygdetunet i Ransäter feires tradisjonell midtsommer i historiske omgivelser. Teateret Värmlänningarna blir holdt i Gropen, et sterkt stykke om kjærligheten mellom den rike bonden Erik og fattigjenta Anna.

Lunedet

Tradisjon tro blir det midtsommerfeiring med danseoppvisning og ringleker for barna i Lunedet i Värmland. Her finnes det mye å gjøre, som ponnyridning, lotteri, fiskedam, sukkerspinn, pølsespising og mye mer. Trubadur-underholdning vil finne sted ved restauranten og Kafeen og restauranten serverer midtsommerbuffet fredag og søndag.

Västsverige:

Läckö Slott

På midtsommeraften er det klart for feiring på vakre Läckö slott. Slottet ligger på en odde i Ekenes skjærgård ved innsjøen Vänern. Ta en rundtur i den vakre slottshagen eller spis på restaurant Hvita Hjorten.

Baldersnäs Herregård

På Baldersnäs Herregård blir det midtsommerfeiring i år som tidligere år. Konkurranser, leker, spellemenn, dans og fiskedam er selvskrevne ingredienser. Det diskes også opp med 30 ulike typer med sild og jordbær med krem på stedets kafe.

Gunnebo Slott

Gunnebo har en av Västsveriges mest populære midtsommerferinger og her bys det inn til ringleker og folkedansoppvisning hele dagen. Gjøgleren Zack vil underholde besøkende med lek og moro. Hjelp hagemesteren med å pynte stangen fra kl. 12 med blomster som plukkes i kulturreservatet.

Villa Sjötorp

Bli med på en midtsommerfeiring i romantiske omgivelser på Villa Sjötorp. Spis jordbær på verandaen og nyt sommerdagen ved havet. Hvis du er ute etter en tradisjonell feiring finnes det også midtsommerleker i Victoriaparken i Lyckorna like ved.

Göteborg:

Slottsskogen i Göteborg

I Göteborgs kjente park kan du feire midtsommer i grønne omgivelser. Bli underholdt av flere forskjellige folkedanslag eller ta en runde i område for å se på dyra i dyreparken.

Skjærgården i Göteborg

Göteborg er kjent for sin vakre skjærgård. Ta en dag ute ved havet for å feire midtsommer. Kle maistangen, dans og le i godt lag. Det finnes en rekke fine feiringer både på de nordlige og sørlige øyene. Disse når du enkelt med båt, bil, buss eller trikk.

Nääs

Bli med på en familiefest sammen med flere tusen andre sommerglade mennesker. Nääs slottligger like utenfor Göteborg i Floda. Her finnes det en unik blanding av natur og kultur, i grenselandet mellom by og bygd.

Trädgårdsföreningen

Feir midtsommer i en av Europas best bevarte 1800-talls parker. Feiringen starter fra 11 på morgen og fortsetter fram til kvelden. Her kan du også lage din egen blomsterkrans.

Gunnebo

I dag betraktes Gunnebo slott og trädgårdar som ett av Sveriges mest stilrene eksempler på neoklassisk bygningskunst, og her finner en av Västsveriges mest populære feiringer sted. Nyt en god fika fra kafeen eller hjelp til med å pynte stangen.

Stockholm: 

Skansen i Stockholm

Tre dager til ende blir midtsommer feiret på Skansen i Stockholm, Sveriges kjente friluftsmuseum. På Skansen blir det program hele dagen med alt fra binding av blomsterkranser til sang og midtsommer-marked.

Fjäderholmarna

Stockholmere flest feirer midtsommer i den vakre skjærgården utenfor byen. På populære Fjäderholmarna kan du oppleve autentisk midtsommerfeiring med havet og svabergene som kulisser. Aktiviteter som fiskedam, godisregn og natursti starter kl. 13 og deretter spiller Husbandet opp til dans!

 

Turen til Dalarna var sponset av Visit Sweden og Visit Dalarna, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er mine egne opplevelser og meninger. 

3 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.