Midtsommer i Dalarna

Sponset reise 

Nærmeste fredagen mellom den 20. – 26. juni pynter Sverige til storslagen fest når midsommer finner sted. Jeg tok turen over grensa, til innlandsregionen Dalarna, for å oppleve svenskenes viktigste høytid!

Midtsommer er for svenskene som 17. mai er for oss nordmenn, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. I Dalarna feires midtsommer på tradisjonelt vis med maistang, folkedrakter, spelemenn og blomsterkranser, og på 1930-tallet ble det bestemt at det var Dalarna-feiringen som var den riktige feiringen av midtsommer, og den som skulle gjelde i hele Sverige.

Bonderomatikk

Etter 4 timer i bil ankommer vi den lille bygden Tällberg, mellom Leksand og Rättvik i Dalarna. Lille Tällberg ser ut som et sted dratt ut av historiebøkene med sine røde laftede «stugor», grønne åser og nydelig utsikt over innsjøen Siljan.

Det bor ikke mer enn 250 mennesker i Tällberg, men det idyllisk tettstedet har hele 8 hotell og 250 000 besøkende hvert år. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor, for det er det er virkelig en sjarmerende liten plass.

Vi innkvarteres på Green hotell (uttales som i gren og ikke det engelske ordet grønn), det største hotellet i Tällberg. De har alt fra koselig små hytter til historiske stabbur som man kan overnatte i. Hotellet kan også skilte med et rosemalt basseng, som også brukes som dansegulv når det er tildekt, jacuzzi og en restaurant som serverer retter med lokale råvare. Etter en bedre middag i restauranten booker vi oss jacuzzien og skåler oss inn i solnedgangen og midtsommerafton med snaps og bobler.

Tällberg er et fint utgangspunkt for feiring av midsommer i Dalarna, siden det ligger strategisk plassert mellom flere store feiringssteder.

Ritualer og tradisjoner

I Dalarna tar de midtsommer på alvor og det feires hele helgen, ikke kun fredagen som i resten av landet. Feiringene finner sted forskjellige dager på ulike steder rundt om i regionen. Dette kommer opprinnelig av at spelemennene måtte gå på rundgang og at de dermed kunne reise fra bygd til bygd å spille. Vi tok turen til tre ulike feiringer (Tibble, Dössberget og Gropen i Leksand) som alle var veldig ulike og fine på hver sin måte.


Tips til fine feiringer i Dalarna:

Tibble- Leksand 

Tibble er en lite plass i utkanten av Leksand som steller i stand til en intim og hyggelig feiring.  De sjarmerende gamle trehusene er et perfekt bakteppe for den koselige feiringen som finner sted. Plassen ligger landlig til og maistangen heises tradisjon tro i et kryss mellom tre veier.

Dössberget

I idylliske omgivelser et par mil utenfor Falun finner feiring på Dössberget sted. På toppen av den store gressletten samles unge og gamle til en sommerlig familiefeiring med live-musikk, sang og dans. I restauranten like ved finnes det også en bra midtsommerlunsj og på tunet tilbys det hesteridning og leker for barna. Det hele er så nasjonalromantisk og flott at det nesten er litt rørende.

Gropen – Leksand 

Verdens største midtsommerfeiring blir arrangert i Gropen, en stor gressgrop i sentrum av Leksand. Årlig samles 20 000 festglade mennesker i Gropen for å feire årets lyseste dag og danse seg inn i sommernatten. Feiringen begynner med at de gamle kirkebåtene ror oppover elva, lastet med spelemenn, kirketjenere og kor. Deretter går de i kortesje opp til Gropen, hvor det spilles, synges og danses rundt den gigantisk maistangen. Det var litt av et imponerende syn å se mange tusen mennesker danse i flere titalls ringer rundt stangen- for en folkefest!

Zorn gården i Mora er også kjent for å ha en av de største og mest autentiske feiringene i Dalarna.


Det er en rekke viktig elementer som skal være tilstede for å få en vellykket midtsommerfeiring og dette er ingrediensene som må til:

1. Blomster

Først og fremst så må du ut å plukke blomster til kransen og pynten til maistangen. Bjørkeløv er et viktig element både for både kransen og stangen. Deretter plukker du gule og blå markblomster, som skal dekorere maistangen, de gule mot solen og de blå mot havet. Etter det lager du en lekker krans som du kan pynte deg selv med sammen med lyse sommerklær. Ifølge gammel folketro er midtsommernatten en magisk natt og det sies at hvis du legger 7 ulike blomster under hodeputen din den natten, vil din fremtidige ektefelle vise seg for deg i drømme.

2. Spelemenn, maistang og dans 

Etter det skal maistangen pyntes, heises og danses rundt og det innebærer en rekke ritualer. Midtsommerstangen, også kalt maistangen, kom til Sverige fra Tyskland under middelalderen og er et høyreist fruktbarhetssymbol som pyntes med bjørkeløv, fargerike bånd og blomster. Pynten fraktes til stangen akkompagnert av spellemenn og folkedraktkledde festmennesker. Deretter begynner den noe omfattende prosessen med å heise stangen, som gjøres av et titalls menn med store trekjepper. Publikum og spelemennene heier opp maistangen, mens mennene løfter den oppover litt og litt. Det hele er en langdryg prosess som kan ta opp til en time, men når stangen er på plass samles alle rundt den og det danses og synges til klassiske viser. «Små grodorna» er blant annet et populær gjenganger rundt stangen.

3. Snaps og sild 

På kvelden dekkes det til sildebord med poteter, sild, rømme og bløtkake – og sist men ikke minst snaps! Det synges egne snapsviser og det ryktes at det finnes 18 av dem, så her er det bare stålsette seg for en fuktig aften.

Midtsommer er for mange svensker en viktigere høytid enn jul og det var utrolig artig å endelig få delta på dette sommerlige eventyret. Hvis du vil oppleve autentisk midtsommer, som feires slik det ble feiret i gamledager, anbefaler jeg at du vender snuta mot Dalarna i slutten av juni, der leker de ikke midtsommer, men feirer med brask og bram hele helgen!

Turen til Dalarna var sponset av Visit Sweden og Visit Dalarna, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er mine egne opplevelser og meninger. 
Les mer om feiringene i Dalarna her

3 kommentarer om “Midtsommer i Dalarna

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.