Dalarna – Sveriges kulturelle hjerte

Sponset tur

Dalarna består av dype daler og skoger, glitrende innsjøer og en haug av spennende kulturelle opplevelser. Regionen, kjent som Sveriges kulturelle hjerte, lokker med alt fra underjordiske gruver, kunstnerhjem, historiske steder og vakker urørt natur. Bli med og opplev den ursvenske idyllen i Dalarna! 

På høyde med Lillehammer ligger vakre og naturskjønne Dalarna. Et sted som er forbundet med ski, skog og dype daler – det heter jo ikke Dalarna uten grunn. Musikk, kunst, litteratur og håndverk har godt rotfeste i Dalarna og mange kunstnere og forfattere har funnet inspirasjon til sin kunst her.

Under tipser jeg om 10 spennende steder og kulturelle opplevelser som du burde oppleve når du er i Dalarna:

Carl Larsson gården

Sundborn

Carl Larssons hus ligger idyllisk til i det lille tettstedet Sundborn. De fleste av oss kjenner til Carl Larssons romantiske og sommerlige akvareller. Han hentet ofte motivene sine fra hverdagslige situasjoner i hjemmet og familien sin, og det er ikke rent sjeldent at en av de 7 barna dukker opp i maleriene. Bildene hans gjenspeiler stemningen i det flotte huset, her var alt gjennomført, blomsterlig og lyst. Det var dessverre ikke lov å ta bilder inne i huset til Karin og Carl Larsson, og synd var det – for makan til sjarmerende sted! Det gamle huset ligger helt nede ved vannkanten, omgitt av en frodig hage med blomster et akvarellmaleri verdig.

For mange ble Larsson-familien en idealfamilie, en datiden kjendisfamilie. Carl malte blant annet en bok om interiøret i huset og familien delte av sine liv gjennom bilder og illustrasjoner av seg selv og hjemmet, som ikke var spesielt vanlig på slutten av 1800-tallet. Kona til Carl, Karin, var tekstilkunstner og lagde stilistiske og modernistiske tepper, puter og duker. Hennes & Maurtiz har nylig sluppet en kolleksjon inspirert av Karin sin estetikk.

Dalarna_Foto, Carl Larsson-gården
Foto: Carl Larsson-gården

Både Carl og Karin var opplyste mennesker som interesserte seg for litteratur og verden utenfor Sundborn, selv om de ikke selv reiste så mye. Huset til Carl og Karin er et foregangshjem når det kommer til interiør og stil, ting skulle være praktisk, smart og estetisk- og det er ikke vanskelig å se at IKEA har hentet inspirasjon fra kunstnerparet.

Huset i Sundborn er absolutt verdt å ta turen innom når man er i Dalarna. Ta samtidig en liten runde rundt i koselige Sundborn.

Fäbodsmiljøet i Fryksås

Fryksås

Et par mil nordvest for byen Orsa ligger det historiske tettstedet Fryksås. I Fryksås finnes det eldste fäbodsmiljøet i Sverige, som daterer seg tilbake til 1500-tallet. Et fäbordsmiljø er et sted hvor man drev småskala gårdsdrift med dyr på sommerbeite. Stedet ligger landlig til med nydelig utsikt over Siljansjøen og fantastiske turmuligheter. I Fryksås finnes det 12 mil med langrennspor og er en yndet vinterdestinasjon. På sommeren kan du gå deler av turløypa Siljansleden, som passerer Fryksås. Leden er 34 mil lang og strekker seg rundt Siljan, forbi tjern, sjøer, gårder og skog. Det er også mulig å sykle deler av turen.

Hvis du besøker Fryksås så tilbyr Fryksås Hotell og Gjestgiveri overnatting i romantiske omgivelser blant blomsterenger, kuer og laftede “stugor”. Hotellets restaurant ligger  elegant til med utsikt til den fredfulle naturen. Området rundt Fryksås er kjent for sin store bestandel av bjørn og hotellet har derfor det noe uvanlige kjøttet på sin meny. Vi kunne ikke annet enn å bestille oss en liten bjørne-carpaccio til forrett når vi var der. Jeg har smakt bjørnekjøtt en gang før, i Finnmark, og det smakte som jeg husket, litt søtt i smaken. Årlig felles det 25 bjørn i året i Dalarna og i Fryksås finnes det også en egen bjørnepark.

Zorn museum

Mora

Anders Zorn er en annen av Sveriges største malere og er mest kjent for sine portretter og motiver fra Dalarna. For den svenske kunstneren var verden utenfor Sveriges grenser veldig forlokkende. Han hentet inspirasjon til mye av sin kunst fra reiser til London, Paris, New York, Kairo og Tunisia. I sommerutstillingen på Zornmuseet får du et innblikk i Zorns mange reiser rundt om i verden.  

Vegg i vegg med museumet ligger Zorns private hus, som man også burde vie en visitt når man er i Mora. Det store gule trehuset var Anders og kona Emma sitt hjemsted og er ganske imponerende med tanke på modernitet og tidsalderen det ble bygget. Huset stod klart i 1920 og her bodde det 8 ansatte og 22 hunder i tillegg til Anders og Emma. Både huset og arbeisplassen var moderne på flere vis, her fantes det støvsuger og kjøleskap, forsikringstilbud til de ansatte og telefon. Rommene i huset står bevart slik de var i gamledager og interiøret er imponerende og lekkert.

Kafé Zorn på tunet serverer også herlig fika og lunsjretter i sin koselige hage og er listet i White guide, Skandivanias svar på Michelin guiden. En perfekt plass å ta en pust i bakken etter et museumsbesøk og historisk omvisning.

Midtsommer

Over hele Dalarna, men størst i Rättvik og Leksand

Er det en ting du må oppleve i Dalarna så er det den årlige feiringen av midtsommer. I Dalarna feires midtsommer på tradisjonelt vis med maistang, folkedrakter, spelemenn og blomsterkranser, og på 1930-tallet ble det bestemt at det var Dalarna-feiringen som var den riktige feiringen av midtsommer, og den som skulle gjelde i hele Sverige. Få med deg små og store feiringer, når svenskene disker opp til fest på årets lyseste dag.

Du kan lese mer om midtsommer her

Male Dalahest

Nusnäs

Hos Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs produseres Sveriges mest kjente souvenir. Her går det an å følge hele prosessen – fra enkle trebiter til dekorerte trehester i alle mulige størrelser. Få utløp for din kreativ side og mal en dalahest i enten tradisjonelt design eller i ditt eget mønster.

Falu gruva

Foto: Jonas Lindgren

Så vel under som over jorden tilbyr Falu Gruva opplevelser for store og små besøkende. Plassen har spilt en viktig rolle i Sveriges historie, og er en verdensarv som vekker nysgjerrighet og oppdagelseslyst! Gruveområdet er et spennende turistmål med aktiviteter, shopping, mat og overnatting. Bli med ned i gruva og lev dere inn i gruvearbeidernes harde hverdag. Blant flere hundre år gamle saler og virvlende ganger får dere ta del i historier og gruvens betydning i svensk historie.

Sandstrender og idylliske badeplasser

 

Dalarna er kjent for sine fine strender ved krystallklare innsjøer, omringet av vakker skog, og flere av disse ligger ved naturskjønne campinger. Orsa camping blir ofte kalt Dalarnas riviera med kilometerlang sandstrand. Når vi la turen innom stranden var det kjølige 12 grader, men jeg kan se for meg hvordan det er når temperaturen er litt høyere. Stranden var langgrunn,  barnevennlig og vakker med sin rødfargede sandbunn.

Ved Siljansbadets camping finnes det også en lang og barnevennlig strand, rett ved den kjente “Långbryggan” i Rättvik. Den 628 meter lange piren tar deg ut til dypt vann og stedet ligger i nærhet til lekepark og et stort grønt område.

Tråkk dresin

Mora og Vansbro

Dalarna, Cykla Dressin, Foto. David Lundberg

Foto: David Lundberg

Å ferdes ute ved den nedlagte innlandsbanen mellom Mora og Vansbro på dressin, er en storslagen naturopplevelse som passer bra for alt fra barn til pensjonister. Dressinen tar deg via jernbanen og ut til Vansbros vildmark. Et landskap rikt på skoger, sjøer og fosser – med fine bademuligheter, grillsteder og fiskeplasser.

Strekningen til Kattbosjåon er en fin dagstur, der finnes det blant annet flotte bademuligheter, og man kan legge inn et besøk til Siljanfors Skogsmuseum.

Eventyrlig stemning i Tomteland

Foto: Tomteland

I de dype skogene utenfor Mora ligger eventyrlandet Tomteland, nissens hjemsted hvis vi skal tro folk i Dalarna. Her finnes Trollriket, eventyrtorget, alvenes skog, heksenes hus og andre magiske plasser som man hittil bare har besøkt i eventyrene. Her dras du inn i en eventyrverden befolket med alver, troll, nisser og andre spennende figurer.

Bo i Tällberg

Tällberg, tettstedet som er lokalisert mellom Rättvik og Leksand, er et lite must når man er i Dalarna. Det sies at “å være i Dalarna uten å ha sett Tällberg, er som å være i et bryllup uten å se bruden”, så viktig er den lille plassen.

Med sine 8 ulike hoteller tilbyr tettstedet også et solid overnattingstilbud for nysgjerrige tilreisende. Green Hotell er det største av de og serverer gjestene nasjonalromantisk stemning, autentisk svensk bygdesjarm og deilige lokale retter. Vi tok en kaffe i en av de staslige stuene til Tällbergsgården Hotell, som også virket meget lovende.

fullsizeoutput_581b
Siljan

Det går fint an å besøke Dalarna hele året. Regionen er også kjent for å være en ypperlig vinterdestinasjon som tilbyr fantastiske langrensløyper, skøyteturer på Siljan, Vasaloppet og det berømte skistedet Sälen.

Turen til Dalarna var sponset av Visit Sweden og Visit Dalarna, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er mine egne opplevelser og meninger. 

5 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.