En sommerdag ved Hjälmaren

Sponset reise 

Like utenfor Örebro, ved innsjøen Hjälmaren, ligger idylliske Katrinelund. Midt i juli tok vi turen dit og ble overrasket over hvor fredfullt og stille det var der. Er dette Sveriges skjulte sommerperle?

Det er en av de ekstra fine sommerdagene, som så mange andre denne sommeren, med varm bris i lufta og lukten av blomster og ferie. Jeg og min reisekompanjong, Elisabeth, har ankommet Katrinelund etter en litt for varm dag i Örebro sentrum, og vi nilengter etter et bad. Det første synet som møter oss når vi kjører inn til Katrinelund Gjestgiveri og Sjökrog er utsikten til Hjälmarens speilblanke overflate – og jeg og Elisabeth uttrykker samstemte at her er det bare å få på seg badetøyet og hoppe i sjøen!

DCIM/100MEDIA/DJI_0300.JPG
Foto: Jonne Frisk

En sommerdrøm

Katrinelund Gjästgiveri og Sjökrog er et sånt sted man drømmer om å reise på sommerferie, her er alt lagt til rekke for et avslappende opphold. Vi sjekker inn på rommene og oppdager til vår store glede at hotellets pool-område finnes rett utenfor døra. Dermed faller valget på en rask avkjøling i bassenget før vi trekker ned til stranda. Hvem kan vel motstå fristelsen når bassenget finnes bokstavelig talt et par skritt fra senga?

Men etterhvert som flere barnefamilier begyner å samle seg rundt bassengkanten bestemmer vi oss for at det er på tide for oss å retirere. Vi pakker bok, håndkle og solbriller og tusler ned mot vannet.

131774568132965740_edited

Like bortenfor den største stranden finner vi en litt mindre strand, som vi har helt for oss selv. Hvorfor er det ikke flere folk her? Undres vi. Det er midt i juli og stedet er så fredlig og stille, kun en håndfull mennesker som er på hyttene sine og noen badeglade småbarnsfamilier ved strandkanten. Hadde dette vært i Vestfold midt i fellesferien så hadde stedet vært pakka med solsultne feriegjester. Har vi akkurat oppdaget Örebros best bevarte sommerhemmelighet?

Bobler, fisk og solnedgang

Etter noen deilige timer i sola både på stranda, ved bassenget og på brygga er vi sultne og vi finner oss et bord i uteserveringen til Sjökroa nede ved vannkanten. Selv om vi ikke har sett så mange ferieturister tidligere på dagen så er restauranten stappfull av smilende mennesker med sol i ansiktet. Dette er helt klart et populært sted, av god grunn håper vi.

Vi får litt bobler i glasset og skåler tilfreds mens vi lider valgets kval mellom sjømenyen eller gårdsmenyen. Vi klarer faktisk ikke å bestemme oss og legger inn et ydmykt ønske til servitøren om vi kanskje kan få litt av begge deler? Servitøren skjønner dilemma og gir oss forståelsesfult beskjed om at det skal de ordne. Dermed får vi i både pose og sekk, og kvelden kunne ikke vært mer komplett.

131774522385716145_edited

Til forrett får vi dermed to stykk retter hver, både skagentoast og søte Karintopstomater med ferskost, basilikum og sudeigsbørd fra en gård like i nærheten. Forrettene er solide i størrelse og de metter godt. Alt suppleres med velsmakenede naturvin en hipsterbar verdig.

Til hovedrett blir vi servert servitørens favoritt nyfisket gjøs, en fisk i abborfamilien, fra innsjøen Hjälmaren. Og servitøren har helt rett, fisken er perfekt stekt og tilbehøret av kål, brunet smør og fersk potatis gjør retten både nostalgisk, enkel og vel gjennomført. Hovedrett nr to er grillet ryggbiff fra Närke med grillet salat og chimichuri, som holder minst like høy standard som gjøsen.

Vi avslutter med en blodrød solnedgang over Hjälmaren, jordbær fra nærområdet og enda litt mer brunet smør. Jeg klarer ikke å bestemme meg for hvilken meny jeg liker best, men det er ett eller annet med å spise fisk når man er ved sjøen.

Solnedgangen slutter ikke å imponere og etter at tallerknene er skrapet og vinglassene tomme rusler vi tilbake til rommene, euforiske av tilfredshet både over maten, vinen og utsikten.

Water ball & SUP

Under middagen kvelden før fikk vi en forespørsel av en av servitørene som vi ikke kunne si nei til. Han lurte nemlig på om vi hadde lyst til å prøve noen av vannaktivitetene som arrangeres på Katrinelund. Vi hadde tidligere på dagen snakke oss i mellom om at det hadde vært fint å gjort noe aktivt, så dette tilbudet kom som bestilt.

Jonne Frisk heter servitøren og han driver Pop Up Sup nede ved Katrinelunds Sjøkrog. Vi fyller magene med frokost og stålsetter oss for det som ser ut som to store plastikkbobler som ligger å venter på oss i vannet. Enda godt jeg ikke har klaustrofobi tenker jeg, før Jonne zipper igjen glydlåsen på boblen og jeg sakte flyter ut i Hjälmaren.

-prøv å løp, roper Jonne på utsiden og jeg reiser meg vaklende opp, og kommer rett ned igjen! Det krever virkelig en god del balanse og riktig teknikk før jeg omsider klarer å få ballen til å rulle som jeg vil. Jeg titter bort på min reiseblogg-kollega Elisabeth som trøbler minst like mye som meg selv og bryter ut i latterkrampe. Det hele ser hysterisk morsomt ut fra utsiden og er litt av en treningsøkt.

I 20 minutter løper og detter og løper og detter vi rundt på sjøen, og etter en stund merker jeg at det begynner å bli lite luft igjen i boblen. Jonne sveiver meg inn til land igjen og bobleeventyret er over – men herregud så gøy det var!

Video: Pop Up SUP

DCIM/100MEDIA/DJI_0290.JPG
Foto: Jonne Frisk

Svømmende snoker

Etter å ha kommet ut av boblene er vi rimelig varme og trenger et bad. Vi løper til enden av brygga og hopper ute i det varme vannet. Før vi vet ordet av det kommer Jonne stående på hode på toppen av et SUP brett, altså noen har rett og slett vesentlig bedre balanse enn andre. Han lurer på om vi vil låne SUPen litt og vi er ikke vonde og be. Vi knoter oss begge to opp på SUP-brettet og padler avgårde. Jeg padler, og er ikke videre imponert over mine egne padleferdigheter.  Brettet svinger i alle andre retninger enn jeg vil og til slutt hopper Elisabeth ut i vannnet for å gi meg litt ekstra fart.

Elisabeth påpeker at det ikke er rart at brettet svinger til alle kanter, for vi har jo sittet feil vei hele tiden. Vi ler og Elisabeth fortsetter og svømme bak, mens jeg holder utkikk etter svømmende snoker, som vi allerede har sett to av.

131774563134303486_edited

Etter et litt for langt bad begynner tiden og renne fra oss, vi skal tross alt kjøre tilbake til Oslo. Vi leverer fra oss SUP-brettet og takker Jonne for en morsom dag på sjøen. Jonne sier at vi ikke kan dra fra Katrinelund uten å få en klem – han er tross alt profesjonell klemmer. Vi sier oss enig og klemmer litt lengere enn det som er normalt. En klem som varer over 20 sekunder fører til at oxytocin frigjøres i kroppen og skal være sundt og godt for en rekke ting. For en hyggelig avslutning på et par fantastiske dager på Katrinelund. Det er faktisk litt vanskelig å dra herifra, men det går jo alltids an å reise tilbake.

131774541533522251_edited

Info:

  • Katrinelund ligger 30 min fra Örebro ved innsjøen Hjälmaren. Örebro er ca 4 timers kjøring fra Oslo.
  • En smaksmeny på Katrinelund Sjökrog koster 525 svenske kroner, jeg anbefaler også og ta vinmenyen til, for den var fabelaktig.
  • Pop Up SUP tilbyr ulike vannaktiviteter som SUP-padling, SUP-safari og water balls. Prisen for SUP er 300 kr og water balls er 500 kr for 2×20 min.

Turen til Sverige var sponset av Visit Sweden og aktiviteten er sponset av Pop Up SUP, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten.

6 thoughts

  1. Fint, hit drar vi etterhvert. Skriv også noe om Østerleden i Sverige som går ca fra Skåne et sted og nord østover opp mot ca Norrkjøping eller deromkring. Finner lite om denne på nett eller etter forespørsel fra Visit Sweden.
    Hilsen Tore

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.