Unik overnatting på Gotland

Sponset reise

Gotland er Sveriges mest populære sommerdestinasjon og har årlig over 1 million gjestedøgn. Det betyr også at utvalget av hoteller, gjestehus, campinger og bed & breakfast er stort. Noen av dem mer spesielle og unike enn andre. Dette er fire steder å overnatte på Gotland som skiller seg ut:

Surflogiet

IMG_2759

Femten minutter sør for Visby, på Tofta Strand, finner du Surflogiet. Et behagelig lite surfested ved havet som tilbyr unik overnatting i luksuriøse telt, herlig matservering på stranden og morsomme vannaktiviteter.

Surflogiet er et sånt sted hvor man automatisk senker skuldrene. Beliggenheten rett ved havet og sandstranden gir deg følelsen av å være langt utenfor Sveriges grenser på en eller annen tropisk sandstrand.

Surflogiet er en hipp plass som utelukkende satser på å være miljøvennlig og bærekraftig. De er helt plastikkfrie og benytter seg kun av lokalproduserte og økologiske råvarer. I tillegg er den sjarmerende restauranten og uteområdet laget av drivved.

Selv om Surflogiet er et surfested så er det ikke kun reservert for unge og litt for kule brettryttere med saltvannskrøller. Nei, her er alle velkomne, liten som stor.  Plassen fremstår som veldig åpen og inkluderende, noe som gjør den – om mulig enda mer sjarmerende. Barna kan kose seg i hengekøyene, leke på stranden eller trikse i skaterampa, mens foreldrene hviler i skyggen med et glass vin.

 Glamping

Surflogiet har en hådfull telt som du kan overnatte i. De er alle veldig delikat innredet med komfortable Hästen-senger, vinkjøler, planter, ovn og strøm. Dette er virkelig glamping på høyt nivå og akkurat sånn camping som jeg liker best. Om natten kan du høre på vinden og bølgene, mens du sover behagelig i myke senger, og om morgenen står frokosten klar utenfor teltdukten. Blir det bedre enn det?

Etter frokost i det fri kan du vandre bort til hovedbygget for en morgenstrekk. Flere dager i uka arrangeres det morgenyoga under de gamle trærne og med utsikt til havet. Resten av dagen kan du tilbringe på stranda med sol og bading eller leie et SUP-brett for å utforske sjøsiden av Tofta. Når kvelden nærmer seg passer det ypperlig å smake på stedets berømte burger eller noen av de andre økologiske rettene i restauranten. Og når maten har lagt seg er det tid for en runde i badstutønna som står på stranda, etterfulgt av et kveldsbad.

Et opphold på Surflogiet er absolutt ikke kjedelig og veldig veldig behagelig.

Gula Hönan

Pensjonatet og restauranten Gula Hönan ligger i Ronehamn på sør-østsiden av Gotland og er et familiedrevet sted proppfull av sjarm og nostalgi. Altså dette stedet kunne jeg flyttet til, for en fantastisk plass med mye god energi!

Familien Qwiberg driver gjestehuset, kjøkkenhagen og de to restaurantene med stort engasjement og hele stedet lukter av kjærlighet, omtanke og ikke minst kvalitet.

Tina-Marie Qwiberg tar oss med rundt på en omvisning i den imponerende kjøkkenhagen som ligger rett bak det gule hovedhuset. Jeg lurer litt på om det kanskje er mulig å adoptere henne som bestemor? For den pensjonerte dokumentarfilmskaperen er helt vidunderlig herlig.  I kjøkkenhagen vokser råvarene som de bruker i restaurantene og tross sommerens intense tørke ser den fremdeles frodig og flott ut. Jeg tror aldri jeg har sett en mer velutstyrt og frodig kjøkkenhage noengang, her vokser alle mulige planter og grønnsaker mellom himmel og jord. Vi smaker oss gjennom de ulike vekstene og Tina-Marie forteller at de ikke sprøyter vekstene sine, men bruker chilivann for å holde ting borte. For familien Qwiberg er mikrolivet viktig og ikke minst levende jord.

– svart jord er som å skalpere noen. Jorden skal dekkes til, for da beskyttes jorden og beholder sin fuktighet, forteller Tina-Marie. Derfor dekker de jorden med klipt gress slik at de får næringsrike grønnsaker. Det er også viktig å mate jorden jevnlig, fordi alle mikroorganismer trenger organsik materiale for å vokse. – hvis jorden er frisk blir den som en svamp, fortsetter Tina-Marie.

Jeg har virkelig ikke grønne fingre, men et besøk i hagen til Gula Hönan gir meg lyst til å selge leiligheten i Oslo og flytte til et småbruk for å dyrke mine egne grønnsaker. Jeg innser jo at det mest sannsynlig ikke ville sett ut som på Gula Hönan, men de er så inspirerende at det er fristende å starte en grønneren og selvdyrkende hverdag.

Gule Hönan har to restauranter som tilbyr gjestene velsmakende retter laget av de herlige råvarene fra hagen. Den ene er fine dining restauranten som holder til i matsalene og den litt mer uformelle Picanterian, som serverer asiatisk og sør-armeikansk inspirert mat. De er helt selvforskynte med grønnsaker og komponerer rettene med utgangspunkt i de. Fisk og kjøtt importerer de fra nærområdene.

Dessverre var det ikke åpent i matsalen for gourmet-menyen under vårt besøk, men vi smakte oss gjennom de deilige smårettene i Picanterian og nøt den grønneste og fresheste frokostbuffeten jeg noen gang har sett.

Er det et sted det er lett å bli glad i så er det Gula Hönan. Godt mulig det er den autentiske stemningen, det store engasjementet fra de som jobber der eller den fantastisk gode maten. Uansett, er du på Gotland er dette et sted du ikke vil gå glipp av.

Info:

  • Gule Hönan har 27 rom og hytter som det er mulig å leie.
  • En smaksmeny i matsalen koster 1195 kr og det blir servert 16 retter. En vinmeny koster 850 kr.
  • Stedet er åpent frem til uke 33.
  • Det sjarmerende gamle huset er fra 1850 tallet og har siden den gang fungert som pensjonat for tilreisende.
  • Gule Hönan har i sommer åpnet en søsterrestaurant i Visby som heter Tuppens Krog.
  • Navnet Gula Hönan kommer av at det tilbake i tiden stod en dansepaviljong som stod ute på tunet, som senere ble omgjort til et hønsehus, derav navnet.

Fabriken Furillen

På den lille halvøya Furillen på nordøstsiden av Gotland finner du Furillen Fabrikk i et  gammelt kalkbrudd. Her er alt gjennomtenkt, stilfullt og moderne.

Furillen var fram til 90-tallet den delen av Gotland hvor kun svenske borgere fikk lov til å ferdes. Stedet var under militær kontroll og den eneste som bodde her ute var tilsynsmannen. I 99 kjøpte den tidligere motefotografen Johan Hellström stedet og totalrenoverte det. Derfor har Furillen også blitt mye brukt i motefotografier og det er ingen tvil om at det er det estetiske som er i fokus.

Designhotellet har 18 luksuriøse rom, pluss to unike eremitthytter. Navnet avslører konseptet på hyttene, de er isolerte hytter hvor fokuset er nærhet til naturen og enkelhet. Hyttene er designet av Mats Theselius og er møblert med bord, stol, Hästen-seng, en hylle og en ovn. Ingen elektrisitet eller vann. De resterende rommene finner du i hovedbygget og de er betydelig mer lusuriøst innredet.

Furillen er kun åpent for allmenheten i 6 uker i løpet av sommeren. Sesongen deres varer derimot i 2-3 måneder, hvor store deler av den består av utleie til firmaer og eventer.

Restauranten til Furillen ligger i det gamle verkstedet til kalkbruddet. De satser, som så mange andre steder på Gotland, på lokalproduserte råvarer og komponerer menyen etter sesongens produkter. Familiegården Nyplings forsørger Furillen med herlige grønnsaker og titt og ofte gjestekokkelerer Michelinkokker restauranten gjennom sommeren. Smaksmenyen til Furillen serveres hver dag og de tar daglig imot 40 gjester. De tilbyr også en piknikkurv for de som vil smake et utvalg av deilige skinker, patèer og lunsjretter.

Furillen er alle interørdesigneres våte drøm. Det er ganske enkelt griselekkert!

Fårösund Festning

Ute ved Fårösund, i en gammel festning fra slutten av 1800-tallet finner du et av Gotlands mest spesielle hotell. Siden høsten 2012 har Peter Alvèrus og Cian Bornebusch drevet det gamle festningshotellet. Målet deres er å skape et sted som kjennes ut som om du besøker gode venner – og det har de virkelig fått til.

Rommene er lokalisert inne i hulegangenen i festningen og man skulle tro at uten vindu på rommet kunne bli litt klaustrofobisk, men den gang ei. Både fargene, designet og interiøret skaper en stilfull, men samtidig avslappet atmosfære. Og som om det ikke var nok så har også hotellet et innendørsbasseng og badstue som det er mulig å boltre seg i.

Etter en god natt søvn anbefales det å ta turen til Bungenäs, like i nærheten. Det er et gammelt militært område med en rekke gode kafèer og flotte turmuligheter.

 

Foto: Fårösund Fästning 

Turen til Gotland er sponset av Visit Sweden , men er det ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne meninger og oppfatninger. 

One thought

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.