Sicilias særegne naturfenomener

Sicilia, Italias største øy, er ikke bare rik på vin, pasta og mafiahistorie, men har også noen fantastiske naturfenomen som du burde få med deg hvis du tar turen.

IMG_1142

Cavagrande del Cassibile

Vi starter vår road trip på Sicilia med å ta turen til naturreservatet Cavagrande del Cassibilie, like utenfor byen Avola på østkysten av Sicilia. Naturreservatet er Sicilias svar på Grand Canyon og i enden av canyoen finnes det noen fantastiske badeplasser, sånne steder man bare drømmer om og kun ser på film.

Bratt og varmt

Vi er som alltid litt for seint ute. Planen var å besøke Cavagrande på morgenen og ikke midt på dagen, som det ender med. Sola står midt på himmelen og temperaturen begynner å klatre godt oppover 30 tallet.

Vi har utstyrt oss med vann, joggesko og badetøy – klare for dagens gåtur. Jeg har insistert på at vi  kjøper med oss noe mat. Jeg kjenner jo tross alt meg selv og kompanjongene godt nok til å vite hva som skjer hvis noen blir hangry. Og selv om tidspunktet kunne vært bedre, så er vi alle tre veldig klare for å beveges oss litt.

Etter et par minutters gange fra parkeringsplassen kommer canyon til syne foran oss. Og når vi beveger oss mot kanten og titter forsiktig ned får vi øye på turens mål, en grønn liten kulp i enden av dalen. Selve dalen er 10 km og når vi står der ved enden av stupet er det skremmende langt ned. Jeg er glad vi hamstret nok vann og vi trasker nedover de svingete stiene mot elva i bunnen. Etter menneskene vi møter i motgående retning å dømme så kommer det til å bli litt av en hjemtur, men jeg er alt for varm til å reflektere noe videre over det.

Etter at reisefølges biolog har smakt seg gjennom terrengets vekster og stien har snevret seg inn betydelig, begynner vi å nærme oss bunnen. Der skimter vi plutselig målet foran oss, en fantastisk liten plass med grønt badevann og hvite steinklipper. Som et naturens eget spa. Det ser nesten for godt ut til å være sant!

Her nede er det ingen mobildekning og det lukter mindfullness lang vei.

fullsizeoutput_5dc2

Etter gåturen nedover den varme og bratte veien lengter vi alle etter et bad og vi hopper i badetøyet og stikker tærne i vannet – som er overraskende kaldt! Jeg hadde sett for meg noe helt annet, siden det er relativt grunt, men vannet holder sikkert ikke mer enn 14 grader maks. Akkurat det er ganske forfriskende i solsteika, for vannet er slik at man føler seg ordentlig avkjølt, men såpass kaldt at man ikke orker å ligge uti, kun såvidt ta et par tak.

Bekkvann og dårlig kondis

Vi blir ved den fantatiske lille badeplassen i et par timer, og får timene til å gå ved å bade, slappe av i skygge, titte på planter og alle de spennende insektene i området.  Vi skulle gjerne blitt lenger, men vi mistenker at turen opp er litt mer krevende enn turen ned og vi har flere steder som skal besøkes.

Det jeg trodde var gode rasjoner med vann viser seg å være lagt igjen i bilen, dermed fyller vi flaskene med bekkvann og krysser fingrene for at det ikke blir bakterie-fiesta i magen. Jeg bestemmer meg for at det siste jeg gjør før vi skal begynne oppklatringen er å bade med alle klærne på, slik at jeg er ordentlig avkjølt –  og det var absolutt ingen dårlig idè, for det tar omtrent fem minutter i oppoverbakke før jeg helt gjennomsvett.

Det blir litt av en treningsøkt den timen det tar før vi er 350 m over bakken igjen og alle tre hveser som noen idioter når vi når toppen. Jeg tenker på hvor varmt vannet som har ligget inne i den kokende bilen er og hvor utrolig lite fristende det virker. Men som verdens beste belønning dukker det magisk opp en mann med vannslange og frysekalde cola til salgs rett før bilen! Han spyler oss gladelig og vi heller i oss cola`n som tre små entusiastiske barn før vi skifter, kryper inn i den overopphetede bilen og kjører mot neste mål.

Info om Cavagrande de Cassibile:

 • Naturreservatet finner du 12 km utenfor byen Avola på sørøst-siden av Sicilia.
 • Dalen er 10 km lang og 500 meter dyp.
 • Det finnes flere stier og innganger til parken. Den mest kjente heter Laghetti Cavagrande og ligger ved restauranten “Pizzeria Cavagrande”. Selv endte vi tilfeldigvis opp ved en annen inngang, siden vi kom fra nordsiden.
 • Husk gode tursko eller joggesko, du kommer ikke inn i parken med slippers eller sko som ikke er tette.
 • Ta med rikelig med vann og mat på turen.
 • Det finnes over 400 ulike plantearter i området.
 • Det finnes ikke mobildekning nede i dalen.
 • Av erfaring er det lurt å ikke besøke parken midt på dagen. Dra dit før kl 09 og gå opp igjen etter kl 17.
 • Det tar ca en halv time å komme seg ned til bunden av dalen og litt over en time å komme seg opp igjen. Veien opp er ganske bratt så ta deg god tid og drikk mye vann underveis.

Tykertrappene

fullsizeoutput_5ddf

Scala dei Turchi eller tyrkertrappene som de heter å folkemunne tok fullstendig pusten fra meg. Et par mil utenfor byen Agrigento ligger de berømte trappene vakkert til ute ved havet. Vi bestemmer oss for å besøke plassen rett før solnedgang når de fleste turistene er dratt hjem.

Solnedgang ved havet

Etter å ha parkert bilen like i nærheten og trasket nedover mot sanddynene er himmelen på vei til å gli over i rosa og lukten av sjø ligger i lufta. Den lokalkjente personen som vi tilfeldigvis møtte på en bar tidligere i uka tipset oss om dette stedet, som han mente vi måtte besøke. Han hadde selvfølgelig helt rett. Stedet er helt nydelig.

fullsizeoutput_5de4

Ryktene sier at tyrkertrappene fikk navnet sitt etter de tyrkiske piratene som pleide å angripe Sicilia fra denne bukta. Over tid har de hvite klippene, som er sammasatt av kalkstein og leire, blitt formet av havet og vinden, som har etterlatt seg silkemyke bølgeformer i fjellet.

fullsizeoutput_5def

Vi klatrer opp trappene og setter oss ned for å nyte utsikten til havet. En liten ungdomsgjeng har flyttet vorspillet sitt hit og en tenåringsgutt prøver sitt beste å imponere jentene med den godt oppbrukte “Wonderwall” på gitar. Det har seriøst gått inflasjon i den sangen. Ungdommene har ihvertfall valgt verdens fineste plass for et vors, for makan til omgivelser skal man lete lenge etter. Vi er også særdeles fornøyde med valget av tidspunk for besøket, for etter køen i motgående retning å dømme var det nok ganske pakka her tidligere på dagen. Å sitte på tyrkertrappene i solnedgangen med klisjègitarspill er helt klart ikke det verste som har skjedd meg.

fullsizeoutput_5e06

Info om Scal dei Turchi

 • Du kommer deg til trappene med bil via SS 115 og deretter vei nr 68. Eller med buss fra Porto Empedolce.
 • På begge sider av trappene ligger det to finkornede sandstrender. Hvis du har tid så besøk den borterste, den har mindre turister.
 • Stedet er gratis å besøke, men det er relativt dyrt med parking.
 • Det er en restaurant og en strandbar der hvor det er mulig å kjøpe seg noen forfriskninger og mat.
 • Vær obs på tidspunktet du velger å besøke trappene. Det kan være veldig mye folk der, både turister og lokale, i helgene.

3 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.