13 steder du må besøke på Gotland

fullsizeoutput_8614
Sponset reise

For deg som leter etter noe av det mer eksotiske Norden har å by på, er Gotland stedet! Her møter Skandinavia den franske rivieraen, og atmosfæren er avslappet, maten er selvdyrket og folka finner du ofte i en fluktstol i hagen med lyse sommerklær og solbrun hud. Sommeridyllen lenge leve!

Hvite steinklipper, nyhøstede grønnsaker, unike B&B, middelalder-arkitektur, smakfulle restauranter, milelange sandstrender, sjarmerende kaféer, trøfler og inspirerende utstillinger – Gotland har det meste for en vellykket sommerferie.

Gotland er en levende øy, med en fascinerende historie. På øya kan du fremdeles finne spor fra vikigtiden da Gotland var en sentral handelsplass i Østersjøen, Visby var også et av de viktigste plassen for Hansaunionen, og har gjennom hele historien vært et knutepunkt for handel. Selv om resten av Sverige er stengt i år, er vakre, lille Gotland åpent, og godt er det, for hvem vil ikke tilbringe et par hete sommerdager på en koralløy i Østersjøen? Her er 13 ting du ikke må gå glipp av på Gotland:

Visby

Vakre Visby med sine karakteristike middelalderhus kan sjarmere fletta av hvem som helst. Den gamle UNESCO-byen var på 1300-tallet et viktig handelssentrum for Hanseatene, noe som har resultert i en spennende middelalder-arkitektur med over og fri flyt av safran.

Det finnes en ny og en gammel del av byen, men det er helt klart den gamle delen som er den fineste, og stedet du vil oppholde deg når du er i Visby. Rundt gamlebyen strekker Europas best bevarte ringmur seg, den ble oppført i 1288 og er 3,5 km lang og måler 11 meter høy. Innenfor bymuren finner du gamle koselige murhus, gode spisesteder og små nisjebutikker.

Visbys beliggenhet ved havet gjør byen unik. Ta en spasertur langs strandpromenaden og titt på folk og livet.

Info:

 • Bo: Clarion Hotel Wisby midt i sentrum av gamlebyen. Hotellet er et moderne hotell lokalisert i et av Visbys gamle hus, her oser det av middelalderatmosfære kombinert med moderne komfort og stil.
 • Spis: Surfers er mange gotlederes favoritt av god grunn. De serverer kinesiske Sichuan-retter i et hipt og kult miljø. Definitivt et sted å spise hvis du er i Visby. Surfers er meget populært, så husk å book bord i forkant. Amarillo er et annet bra spisested i Visby. De serverer småretter fra alle verdens hjørner, prøv også ølsmakingen deres når du er der. Tuppen Krog, en utrolig koselig restaurant i historisk miljø midt i Visby. Her får du friske grønnsaker fra søsterrestauranten Gula Hönan og fantastiske smaker.
 • Se: ringmuren rundt gamlebyen, den frodige Botaniska Trädgården, Stora Torget og Klosterruinene, Gotland Museum og strandpromenaden ved solnedgang.

Fabriken Furillen

Lärbro

Fabriken Furillen er en arkitektonisk perle og står som et landemerke på Gotland. Det som tidligere var et raffineri i kalkstein har blitt oppdatert og inneholder i dag en gourmetrestaurant og et designhotell.  I restauranten serveres menyer basert på lokale råvarer som dyrkes på nabogården.

Her er hver minste detalj gjennomtenk og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor dette stedet stadig vekk dukker opp i interiør- og motemagasiner.

Klatring på Högklint

På Gotlands vestkyst, like utenfor Visby, ligger det vakre naturområdet Högklint. De hvite klippene ruver 50 meter over havet og egner seg perfekt for klatring.

Gotland Active guidet meg gjennom min første klatretur noensinne og gjett om det falt i smak! For et adrenalinkick og mestringsfølelse det er når man når toppen. Ingen tvil om at dette skal gjentas.

Etter å ha klatret 12 meter opp, rappellerte vi ned fra toppen, ikke like skummelt og krevende, men veldig gøy!

Glamping på Surflogiet

Tofta Strand

Er du glad i telte, men ikke i primitive omstendigheter? Da er telthotellet Surflogiet noe for deg. De luksuriøse teltene er plassert like i nærheten av strandkanten ved Tofta strand og her får du både natur og komfort i samme pakke.

Heng i den hyggelige strandbaren på kveldstid, prøv surfing eller SUP på havet, smak på den berømte hamburgeren eller prøv deg på en morgen-yogaøkt under trærne. Dette er virkelig stedet for sansene, og den avslappende atmosfæren inntar deg så fort du setter føttene dine i sanden.

Fårö

Nordøst på Gotland ligger det en liten øy kalt Fårö. Mange forbinder nok Fårö med den kjente svenske filmskaperen Ingmar Bergmann, som bodde nettopp her.

Frem til 1990-tallet var området stengt for utlendinger, det var kun svensker som fikk ferdes her, siden deler av øya var militær basestasjon. Men nå er den åpen for alle og øya bugner av bra spisesteder og flotte naturområder.

Den karrige naturen, de lange sandstrendene og de fascinerende raukeområdene gjør at Fårö virkelig er verdt en visitt. Sist men ikke minst må du få med deg kultinstitusjonen Kutens Bensin, med sine bilvrak, franske galetter, rustne kjøleskap og koselige restaurant.

Blå Lagunen

Lärbro

Kan du tro at dette stedet faktisk er i Sverige? Hvem trenger å reise til syden når det finnes slike plasser rett over grensa? For et sted!

Den Blå lagunen er et gammel kalkbrudd som er blitt fylt med vann, og som i dag fungerer som badeplass for strandglade besøkende. Her kan du hoppe fra klippene eller nyte det deilige turkise vannet, den Blå lagune er en fantastisk liten perle!

Ville Villekulla i Kneippbyn

Kneippbyn

Min store barndomshelt var Pippi, jeg synes hun var verdens kuleste med sin uovervinnelige styrke, fargerike hus og prikkete hest. Visste du at Pippis hus faktisk ligger på Gotland? I Kneippbyen kan du besøke Villa Villekulla og dra på oppdagelsesferd inne i det eksentriske huset. Perfekt for barn, men også morsomt for voksne Pippifans.

Rauker

En ting du ikke kommer utenom på Gotland er fenomenet rauker. Rakuer er steinformasjoner som gjennom årene har blitt formet av vær og vind, og hvor kjernesteiene tilslutt står igjen.

Gotland har en rekke rauke-felt, hvor blant annet Langhammars er et av de mest imponerende. Øya har totalt 7 forskjellige raukeområder, hvor Digerhuvud er det mest kjente. Bildet under er fra Lergrav raukeområde og de øverste er fra Langhammars.

IMG_3117

Gula hönan

Ronehamn

Denne lille oasen serverer de ferske grønnsaksretter og herlig landsbysjarm. I det gamle, gule huset finnes det to fantastiske restauranter, hytter og rom til utleie og ikke minst en frodig hage som bugner av vekster og vakre blomster. Vil du oppleve skikkelig Gotlandsk sommeridyll så forslår jeg at du tar et glass vin på verandaen, smaker deg gjennom kjøkkenhagens delikatesser i restauranten og tar en avslappende hvil i hengekøya hos den Gula Hönan

Enholmen fort

Slite

Like utenfor området Slite ligger Enholmen, en liten øy med et tilhørende fort. Enholmen festning ble oppført på 1800-tallet og skulle beskytte Gotland mot fiender. På bestemte tidspunkt er festningen åpen for besøkende som er nysgjerrige på Gotlands militære historie.

Körsbärsgården

Burgsvik

På Gotlands sydspiss, Sundre, ligger kunsthallen, kaféen og skulpturparken Körsbärsgården. Kunsthallen og skulpturgalleriet åpnet i 2013 og har siden den gang vist fram svensk og internasjonal samtidskunst. Hallen og galleriet ligger vakkert til i landlig miljø, og arkitekturen er designet til å passe elegant inn i naturen rundt.

Hvert år stiller en rekke kunstnere ut i hallen, i tillegg til at det arrangeres performance, poesikvelder, kunstverksted for barn og konserter. Körsbärsgården har også et tilbud til kunstnere som stiller ut i galleriet om å bo og jobbe her under sommeren. Her kan man bli i flere timer, enten ute i hagen med velsmakende italiensk mat, på oppdagelsesferd i kjøkkenhagen eller med kunstnerisk påfyll fra de mange imponerende verkene i kunsthallen.

Bungenäs

Dra på utflukt til naturskjønne Bungenäs på nordsiden av øya. Dette var også et tidligere militært avstengt område, som nå er åpnet for publikum. Her finnes det sjarmerende kaféer, flotte turmuligheter og ikke minst en norskdrevet vinbar (Calles vinbar) som disker opp med herlige retter på verandaen.

Rute stenovnsbakeri

Rute

Gotlands beste kaker finner du på Rute Stenovnsbakeri i Rute. Dette bakeriet er definitivt verdt å kjøre en omvei for! Rute serverer fantastiske kaker og steinovnsbakt brød i ulike sorter. Bakeriet holder til i en gammel smie ute på landet nordøst på Gotland.

Medeltidsveckan

Hvert år i uke 32 arrangeres det en storstilt middelalderfestival i Visby, hvor folk kler seg opp i middelalderklær og det blir holdt markeder, forestillinger, konserter og leker i autentisk middeladerstil.

På plassen bortenfor den Botaniska Trädgården finner du et stort middelaldermarked hvor det selges smykker, mat, kurver, kniver, vesker og mye mye mer. De fleste som oppholder seg på markedet er kledd i tidsriktige klær, og det kan være fristende å tre på seg hjelmen og svinge med sverdet når du trer inn i middelalderverden.

Under hele sommeren arrangerer også Visby en egen middelalderforestilling kalt Tornerspelet.  Forestillingen foregår utendørs og inkluderer riddere på hest, pil og bueskyttere, adelsmenn og akrobater som turnerer mot hverandre. Publikum inkluderes aktivt i forestillingen og selv om den egentlig er beregnet på barn, så er det underholdende for folk i alle aldre.

Les mer om middelalderuka her.

Gotlands natur

Gotland har en helt unik natur og ligner ikke noe jeg tidligere har sett. Øya i Østersjøen er en gammel koralløy og har 100 ulike naturreservater fordelt rundt på øya. Den lange kystlinjen med sandstrender, rauker og klipper, er perfekt for vandre- eller sykkelturer. Det er lagt godt til rette for både turer på sykkel og til fots, og det finnes en hel del oppmerkede stier og løyper. Les mer her.

Info om Gotland:

 • Gotland ligger i Østersjøen like utenfor østkysten av Sverige.
 • Øya er det stedet i Sverige med flest soldager og mikroklimaet fører til varme sommere og milde vintre.
 • For 400 millioner år siden lå Gotland ved ekvator. Øya er en koralløy, som vil si at jordsmonnet er kalkrikt. Dette gjør at grønnsakene som vokser her smaker ekstra godt. Faktisk så godt at de eksporteres til det svenske slottet og Noma i København.
 • Det finnes trøffel her, hvor fantastisk er ikke det?! Den berømte Bourgogne-trøffelen vokser vilt rundt omkring på øya og hver november vies det en hel festival til den eksklusive råvaren. Les om festivalen her.
 • Gotland er også kjent for sitt velsmakende lam.
 • Siden Visby var en viktig handelsby i middelalderen finnes det varer som fremdeles henger igjen fra den tiden, som for eksempel safran. Her er de rause på krydderet og husk å smak på den berømte safranpannekaken når du er der.
 • Den kjente filmregissøren Ingmar Bergman la sin elsk på Fårö, øya nord på Gotland. Han spilte inn flere filmer her og levde store deler av livet sitt på den lille øya. I dag finnes det eget museum på Fårö i Ingmar Bergmans ånd.
 • SAS flyr til Gotland via Stockholm.
 • Du kan også ta deg til øya via båt, det går to ulike båter med avganger fra forskjellige steder på fastlandet (Nynäshamn – rett utenfor Stockholm og Oskarshamn i Småland). Båten tar 3 timer.
 • Jeg anbefaler deg å ha enten bil (kan leies) eller sykkel når du besøker øya, slik at du kan reise rundt til alle de hyggelige små gårdsbutikkene, de familiedrevne restaurantene,  de inspirerende galleriene og ikke minst de fantastiske naturområdene.

Les flere innlegg om Gotland her: Unik overnatting på Gotland , Min Gotlandske matfavoritter og Nord-Gotland

Kart over tipsene på Gotland

Turen til Gotland var sponset av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne meninger og synspunkter. 

12 thoughts

 1. Å nevne 13 steder på Gotland uten å få plass til Stånga, Hoburgen og Ljugarn er godt gjort. Kanskje den som skrev dette ikke har vært på Gotland?

  1. Hei Stein-Ole! Jeg har vært på Gotland to ganger, men har dessverre ikke rukket rundt alle stedene på øya. Jeg har plukket ut mine favoritter fra Gotland. Men takk for tips, får reise dit ved neste besøk.

 2. Mangler bilder og kommentarer om alle de fantastiske kirkene på Gotland som alltid er åpne.

 3. Jeg er sommergotlending og har snart 20 somre på øya. Synes du har fått med deg mye fint, og man finner stadig nye perler her😎

  1. Åh, så herlig å være sommergotlending, litt misunnelig på det! Jeg kommer helt klart tilbake mange mange ganger og gleder meg til å oppdage nye fantastiske steder 😀 Kanskje jeg kan spørre deg om noen tips neste gang?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.