13 tips til Gotland gotland

13 steder du må besøke på Gotland

Sponset reise

For deg som leter etter noe av det mer eksotiske Norden har å by på så er Gotland stedet! Her møter Skandinavia den franske rivieraen, og atmosfæren er avslappet, maten er selvdyrket og folka finner du ofte i en fluktstol i hagen med lyse sommerklær og solbrun hud. Sommeridyllen lenge leve!

Hvite steinslipper, beitende lam, nyhøstede grønnsaker, unike B&B, ferske kanelbullar, middelalder-arkitektur, smaksfulle restauranter, milelange sandstrender, sjarmerende kafèer og inspirerende utstillinger, Gotland har det meste for en vellykket sommerferie.

Endelig fikk jeg ta turen tilbake til deilige Gotland, alle svensker og inkludert meg selv sin feriefavoritt! Hva er ikke mer eksotisk enn å tilbringe et par hete sommerdager på en koralløy i Østersjøen? Her er 13 ting du ikke må gå glipp av på Gotland:

Visby

Vakre Visby med sine karakteristike middelalderhus kan sjarmere fletta av hvem som helst. Den gamle UNESCO-byen var på 1300-tallet hovedsete for hanseatene og et viktig handelssentrum. Dette har resultert i en spennende arkitektur med over 200 middelalderhus og at safran er et av de mest brukte krydderene på Gotland.

Det finnes en ny og en gammel del av byen, men det er helt klart den gamle delen som er den fineste og stedet man burde oppholde seg når man er i Visby. Rundt gamlebyen strekker det seg en 3,5 km ringmur som ble oppført i 1288 og som måler 11 meter høy. Innenfor bymuren finner du de gamle koselige murhusene, gode spisesteder og små nisjebutikker.

Visbys beliggenhet ved havet gjør også byen unik. Ta en spasertur langs strandpromenaden og titt på folk og livet.

Denne lysbildefremvisningen krever JavaScript.

Info:

  • Bo: Clarion Hotell Wisby midt i sentrum av gamlebyen. Hotellet er et moderne hotell lokalisert i et av Visbys gamle hus, her oser det av middelalderatmosføre kombinert med moderne komfort og stil.
  • Spis: Surfers er mange gotlederes favoritt av god grunn. De serverer kinesiske Sichuan-retter i et hipt og kult miljø. Definitvt et sted å spise hvis du er i Visby. Surfers er meget populært, så husk å book bord i forkant. Amarillo er et annet bra spisested i Visby. De serverer småretter fra alle verdens hjørner, prøv også ølsmakingen deres når du er der.
  • Se: ringmuren rundt gamlebyen, den frodige Botaniska Trädgården og strandpromenaden ved solnedgang, der får kan man få noen fantastiske bilder.

Klatring på Högklint

På Gotlands vestkyst, like utenfor Visby, ligger det vakre naturområdet Högklint. De hvite klippene ruver 50 meter over havet og egner seg perfekt for klatring.

Gotland Active guidet meg gjennom min første klatretur noensinne og gjett om det falt i smak! For et adrenalinkick og mestringsfølelse det er når man når toppen. Ingen tvil om at dette skal gjentas.

Etter å ha klatret 12 meter opp, rappellerte vi ned fra toppen, ikke like skummelt og krevende, men veldig gøy!

Telthotellet Surflogiet

Er du glad i telte, men ikke i primitive omstendigheter, så er telthotellet på Surflogiet noe for deg. De luksuriøse teltene er plassert like i nærheten av strandkanten ved Tofta strand og her får du både natur og komfort i samme pakke.

Heng i den hyggelige strandbaren på kveldstid, prøv surfing eller SUP på havet, smak på den berømte hamburgeren eller prøv deg på en morgen-yogaøkt under trærne. Dette er virkelig stedet for sansene og den avslappende atmøsfæren inntar deg så fort du setter føttene dine der.

Fårö

Nordøst på Gotland ligger det en liten øy kalt Fårö. Mange forbinder nok Fårö med den kjente sveneske filmskaperen Ingmar Bergmann som bodde nettopp her.

Frem til 1990-tallet var området stengt for utlendinger, det var kun svensker som fikk ferdes der, siden deler av øya var militær basestasjon. Men nå er den åpen for alle og øya bugner av bra spisesteder og flotte naturområder.

Den karrige naturen, de lange sandstrendene og de fascinerende raukeområdene gjør at Fårö virkelig er verdt en visitt. Og sist men ikke minst så må man få med seg kultinstitusjonen Kutens Bensin med sine bilvrak, franske galetter, rustne kjøleskap og koselige restauranter.

Den Blå Lagune

Kan du tro at dette stedet faktisk er i Sverige? Hvem trenger å reise til syden når det finnes slike plasser rett over grensa? For et sted!

Den Blå lagunen er et gammel klakbrudd som er blitt fyllt med vann og som i dag fungerer som badeplass for strandglade besøkende.

Ville Villekulla i Kneippbyn

Min store barndomshelt var Pippi, jeg synes hun var verdens kuleste med sin uovervinnelige styrke, fargerike hus og prikkete hest. Visst du at Pipps hus faktisk ligger på Gotland? I Kneippbyen kan du besøke Villa Villekulla og dra på oppdagelsesferd inne i det eksentriske huset. Perfekt for barn, men også morsomt for voksne Pippifans.

Rauker

En ting du ikke kommer utenom på Gotland er fenomenet rauker. Rakuer er steinformasjoner som gjennom årene har blitt formet av vær og vind.

Gotland har en rekke rauke-felt, hvor blant annet Langhammars er et av de mest imponerende. Øya har totalt 7 forskjellige raukeområder, hvor Digerhuvud er det mest kjente. Bildet under er fra Lergrav raukeområde og de øverste er fra Langhammars.

IMG_3117

Den Gula hönan

Denne lille deilige oasen serverer deg de ferskeste grønnsaksretter og landsbysjarm. I det gamle gule huset finnes det to fantastiske restauranter, hytter og rom og ikke minst en sjarmerende hage. Vil du oppleve skikkelig Gotlandsk sommeridyll så forslår jeg at du tar et glass vin på verandaen, smaker deg gjennom kjøkkenhagens delikatesser i restauranten og tar en avslappende hvil i hengekøya hos den Gula Hönan.

Furillen

Designperlen Furillen er lokalisert i et gammelt kalkbrudd rett ved havet. Her er hver minste detalj gjennomtenkt og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor dette stedet stadig vekk dukker opp i interiør- og motemagasiner.

Enholmen fort

Like utenfor området Slite ligger Enholmen, en liten øy med et tilhørende fort. Enholmen festning ble oppført på 1800-tallet og skulle beskytte Gotland mot fiender. På bestemte tidspunkt er festningen åpen for besøkende som er nysgjerrige på Gotlands militære historie.

Körsbärsgården

På Gotlands sydspiss, Sundre, ligger kunsthallen, kafèen og skulpturparken Körsbärsgården. Kunsthallen og skulpturgalleriet åpnet i 2013 og har siden den gang vist fram svensk og internasjonal samtidskunst. Hallen og galleriet ligger vakkert til i landlige miljø, og er designet til å passe inn i naturen rundt.

Hvert år stiller en rekke kunstnere ut i hallen i tillegg til at det arrangeres performance, poesikvelder, kunstverksted for barn, konserter og kunstnere som stiller ut får også mulighet til å bo og jobbe her under sommeren. Her kan man bli i flere timer, enten ute i hagen med velsmakende italiensk mat, på oppdagelsesferd i kjøkkenhagen eller med kunstnerisk påfyll fra utstillingene.

Bungenäs

Dra på utflukt til naturskjønne Bungenäs på nordsiden av øya. Dette var også et tidligere militært avstengt område som nå er åpnet for publikum. Her finnes det sjarmerende kafèer, flotte turmuligheter og ikke minst en norskdrevet vinbar (Calles vinbar) som disker opp med herlige retter på verandaen.

Rute stenovnsbakeri

Gotlands beste kaker finner du på Rute Stenovnsbakeri i Rute. Dette bakeriet er definitivt verdt å kjøre en omvei for! Rute serverer fantastiske kaker og steinovnsbakt brød i ulike sorter. Bakeriet holder til i en gammel smie ute på landet nordøst på Gotland.

Medeltidsveckan

Hvert år i uke 32 arrangeres det en storstilt middelalderfestival i Visby hvor folk kler seg opp i middelalderklær og det blir holdt markeder, forestillinger, konserter og leker i autentisk middeladerstil.

På plassen bortenfor den botaniske hagen finner du et stort middelaldermarked hvor det selges smykker, mat, kurver, kniver, vesker og mye mye mer. De fleste som oppholder seg på markedet og i området er kled i tidsriktige klær og man får lyst til å tre på seg hjelmen og svinge med sverdet.

Under hele sommeren arrangerer også Visby en egen middelalderforestilling kalt Tornerspelet.  Forestillingen foregår utendørs og inkluderer riddere på hest, pil og bueskyttere, adelsmenn og akrobater som turnerer mot hverandre. Publikum inkluderes aktivt i forestillingen og selv om den egentlig er beregnet på barn så er det underholdene for folk i alle aldre.

Les mer om middelalderuka her.

Gotlands natur

Gotland har en helt unik natur og ligner ikke noe jeg tidligere har sett. Øya i Østersjøen er en gammel koralløy og Gotland har 100 ulike naturreservater fordelt rundt omkring på øya. Den lange kystlinjen med sandstrender, rauker og klipper er perfekt for vandre- eller sykkelturer. Det er lagt godt til rette for både turer på sykkel og til fots på øya og det finnes en hel del oppmerkede stier og løyper. Les mer her.

Les flere innlegg om Gotland finner du her:Unik overnatting på Gotland , Min Gotlandske matfavoritter og Nord-Gotland

Turen til Gotland var sponset av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne meninger og synspunkter. 

2 comments on “13 steder du må besøke på Gotland

  1. For et flott, og utrolig variert sted. Ser ut som et sted en absolutt ikke trenger å kjede seg, og hvor det finnes noe for enhver smak. 🙂

    Liker

  2. Spennende 🤗

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: