Kunst og kultur i Aarhus

Sponset reise

Aarhus er en godtepose av berikende kunst og kulturopplevelser i alle regnbuens farger. Bli med på en sanselig oppdagelsesferd til Danmarks nest største by!

Sist jeg var i Aarhus lå jeg stort sett inne på et hotellrom oppløst i tårer over at min store kjærlighet skulle reise i militæret. Nå, 13 år senere, er vi fremdeles sammen og jeg fikk endelig opplevd Aarhus slik det skal oppleves – uten tårer og med kunstnerisk påfyll i bøtter i og spann.

Er du interessert i kunst og kultur så er Aarhus stedet å dra til. De har satset stort på kunst og ble i fjor kåret til Europas kulturhovedstad. Jeg tok en tur innom et par av de inspirerende museene som byen og regionen har å by på.

IMG_5007_edited
Stemningsfylt byliv ved kanalen

Regnbuesvev på ARoS 

Et av de mest kjent museumene i Aarhus er det karakteristike moderne museumet ARoS, som ligger midt i Aarhus sentrum. Museumet er lett å få øye på fra alle byens kanter takket være den fargerike regnbuegangen som ruver på toppen av taket.

Jeg har lenge hatt lyst til å besøke ARoS og ikke minst ta en spasertur i regnbuen -og turen dit ble like spektakulært som jeg hadde sett for meg.

fullsizeoutput_5e3b
Your rainbow panorama – ARoS

Du fylles av en merkelig følelse når du trer inn i regnbuen. Lyset der inne gjør noe med deg, det er litt vanskelig å sette fingeren på nøyaktig hva det er, men jeg kan se for meg at det er litt som å være på en syretripp. En god en vel og merke.

Regnbuen svever 50 meter over Aarhus by og her oppe får du en unik panoramautsikt over hele byen. Det er den islandske kunstneren Olafur Eliasson som har designet “Your rainbow panorama” og den er blitt et populært kjennetegn på Aarhus.

Men ARos er mer enn bare regnbuen, det gigantiske museumet på 9 etasjer og 17 000 kvadratmeter, huser hele 9000 verk fra 1700-tallet og frem til nåtid. Her er det ingen fare for å kjede seg og du kan lett bruke flere timer i det innholdsrike og inspirerende museumet.

Livlig festuke

Hvert år, i begynnelsen av september, våkner Aarhus ekstra til liv når Festugen blir stelt i stand og det arrangeres konserter, utstillinger, happenings, forestillinger og mye mye mer over hele byen.

Vi tok en spasertur gjennom Rådhusparken, rett ved ARoS, og havnet midt i et mylder av kunst, musikk, mat og festglade mennesker.

Jeg anbefaler absolutt at du tar turen til Aarhus i festuken, da er det ekstra mye som foregår i byen. Festivalen fokuserer på det kulturelle og det kunstneriske og er en nordens største og eldste kulturfestivaler. Det meste er gratis og Fetugen finner sted siste uka i august og 10 dager frem hvert år.

fullsizeoutput_5e4d

Lærerike Moesegaard 

En kort kjøretur utenfor Aarhus sentrum ligger det etnografiske og arkeologiske museumet Moesegaard. En våt drøm for en pensjonert sosialantropologistudent som meg.

fullsizeoutput_5e5e
MOMU – Moesegaard Museum

Museumet holder til i landlige miljø og designet på museumet sklir elegant inn i omgivelsene. Arkitekturen er inspirert av å ta et spadetak i jorden, noe som reflekteres i byggets horisontale linjer og det grønnekledde taket.

Det kulturhistoriske museumet som åpnet i 2014 har en rekke ulike utstillinger, både midlertidige og mer permanente. Jeg rakk en kjapp tur innom tre av de, men skulle nok veldig gjerne hatt bedre tid her. Årets spesialutstilling handler om Djengis Kahn, hvor du får være med på en nomadisk reise gjennom det mongolske steppelandskapet.

Moesgaard Museum er opptatt av at alle generasjoner skal ha glede av museumet og det gjenspeiles i deres utstillinger, som er opplysende, spennende og innovative. Museumet har også en imponerende samling av oldtidsgjenstander som er funnet ved arkeologiske utgravninger. Her kommer du tett på historien og menneskene i den.

Tidsreise i Den gamle by

Du kan ikke dra fra Aarhus uten å ha besøkt friluftsmuseumet Den Gamle by. Museumet har eksistert siden 1914 og er organisert som en autentisk by, med hus fra 1500 – 1800-tallet.

Rundt i byen får du hilse på folk kledd i tidsriktige klær fra 1800-tallet og titte inn i hus og stuer innredet fra ulike tiår. Et underholdene, nostalgisk og morsomt museum!

Foto: Den Gamle by

Døden, kunst og natur i Slikeborg

Fordelen med Danmark er at det er så utrolig korte avstander til ting, alt er liksom i umiddelbar nærhet, noe som er et stort pluss for oss nordmenn som er vant til lange avstander. En halvtime utenfor Aarhus ligger det nydelige kunstsenteret Silkeborg Bad.

fullsizeoutput_5e70
Kunstscenter Silkeborg Bad

Silkeborg kunstsenter er et museum og en skulpturpark som ligger like utenfor den lille byen Silkeborg i Aarhusregionen. Stedet var tidligere et kurbad som utførte behandlinger med det helsebringende kildevannet som finnes på området. Kunstsenteret var også det tyske militæret sitt hovedkvarter i Danmark fra 43-45, før det igjen ble kurbad i etterkrigstiden og tilslutt omgjort til kunstsenter i 1992.

I det vakre naturområdet rundt museumet finnes det en imponerende skulpturpark med over 40 ulike verk gjemt mellom trær og busker. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor nettopp dette stedet ble brukt til kurbad, for det hviler en behagelig og avslappende atmosfære over området.

Inne i den gamle hovedbygningen finnes det et elegant og delikat museum som viser moderne kunst i byggets gamle rom og haller. Under vårt besøk var det utstillingen ” Beyond the Body” som omhandlet døden som stod på programmet. Den var mektig imponerende, rørende og samtidig litt skremmende. Noen vil vel kanskje også kalle den makaber, men jeg synes personlig den var mest vakker. Akkurat som døden også kan være vakker.

Det er mulig det var kombinasjonen av det duse, sarte og stilrene museumet i kontrast til de sterke og mørke verkene om døden, som skapte et interessant uttrykk. Kurator Anne Berk har gjort en fremragende jobb med å få folk til å reflektere over døden, livet og alt i mellom. Definitivt en utstilling du ikke går uberørt ut fra.

Jubilantbyen Viborg 

Kjører du enda en halvtime inn i landet fra Aarhus kommer du til den lille byen Viborg, som i år feirer 1000 år. Det har de valgt å feire med å dekorere byen i kunstverk fra den Ukrainske kollage-kunstneren Sergei Sviatchenko. Som en hyllest til Viborg historie har kunstneren Sergei og Viborg Museum inngått et samarbeid som snart er å finne i byens kriker og kroker. Kunstneren setter sammen bilder og tekst fra Viborgs tusen år gamle historie og kombinere både historie og kunst på en estetisk og leken måte.

Info om Aarhusregion

Komme seg til Aarhus: 

Nylig åpnet SAS nye direkteruter til Aarhus. Flyturen tar kun 1 time fra Oslo.

Bo:

Gl.Skovridergården like ved Silkeborg. Sjarmerende gammelt hotell som ligger fredelig til ved skogen. Restauranten Orangeriet serverer velsmakende retter.

Hotel Cabinn i Aarhus by – Et helt ok hotell med veldig god beliggenhet. Små rom med enkel standard, men kan bekrefte at hotellet har gode rutiner for brann (det begynte å brenne i hotellet i løpet av natta jeg overnattet der).

Spis: 

Aarhus Street Food Market – stort matmarked hvor du kan smake og oppleve ekte street food fra 30 ulike boder.

Salling Rooftop – opplev Aarhus fra taket på magasinet Salling. Kafèen har en urban uteterrasse med en imponerende glassbro 25 meter over gaten Strøget. Et deilig hang out sted i sola med upåklagelig utsikt.

Orangeriet – GL Skovridergården sin restaurant.

Brygger Bauers Grotter i Viborg serverer herlige retter i Viborgs historiske grotter. Småretter med spansk vri og historisk atmosfære.

IMG_4852
Salling Rooftop

Turen til Aarhus er sponset av VisitAarhusregion, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er helt og holdent mine egne opplevelser og erfaringer. 

7 thoughts

  1. Aarhus er flott, har vært der noen ganger tidligere, og er absolutt en by jeg gjerne drar tilbake til. Se om du kan få med deg Northside Festival i juni om du er interessert i musikk, de pleier å ha mange flotte band booket. 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.