Besøk årets reisemål 2019: Luksusweekend i København

Sponset reise

Det er tydeligvis ikke bare jeg som synes Køben er en skikkelig deilig storby. Nylig ble København kåret til årets reisemål 2019 av profilerte Lonely Planet. En tur til danskenes hovedstad er aldri feil og spesielt ikke når man får bo på et av byen beste hoteller!

Er det ett sted jeg ofte havner på storbyferie så er det København. Sist jeg var i byen fikk jeg bo på et av Købens fineste hoteller , og gjett om det ga mersmak! Her er mine beste tips til luksuriøs overnatting, dansk hygge, god mat og kulturelle opplevelser i Køben i høst:


Bo

Stilfull luksus på Nimb

København har et bredt utvalg av hoteller, der noen er mer eksklusive og lekre enn andre – Nimb er et sånt hotell.

Friske blomster og ærverdig stil

Det eksklusive boutique hotellet åpnet i 1909 og  havner ofte på lister over verdens beste hoteller. Hotellets fasade inn mot tivoli er utsmykket som et maurisk palass og interiøret er moderne, herskapelig og stilig.  Det var tivolis husarkitekt Knud Arne-Petersen som designet Nimb som et arabisk fantastislott og siden den gang har de beholdt den orientalske og elegante stilen.

Nimb likner ingen hoteller jeg tidligere har bodd på, alle detaljer og interiøret var så gjennomført og vakkert. Noe av det jeg likte ekstra godt med hotellet er alle de grønne plantene og friske blomstene som finnes på hver vegg og hvert bord – og ikke minst de uttryksfulle veggtegningene i peisestua i 2 etasje.

Nimb mestrer kunsten å kombinere de gamle detaljene med nye og moderne designelementer. Hotellet har kun 38 rom og alle er unikt innredet. Jeg fikk et stort rom (som etter min standard minnet mer om en suite) med hyggelig utsikt til blomstene i tivolihagen. Nimb har en fantastisk beliggenhet midt i Tivoli og med sentralbanestasjon som nærmeste nabo.

Det er ikke så ofte jeg bor på fem stjerners hoteller, men når jeg gjør det, så har jeg mest lyst til å bare henge å hotellet. I løpet av døgnet jeg bodde på Nimb rakk jeg å slappe av en hel del på det deilige rommet mitt og ta et langt bad i badekaret, men jeg skulle gjerne ha testet ut det lekre bassenget på takterrassen eller hengt litt foran peisen i den lune peisestua også. Jeg kan se for meg hvor deilig det er å sitte der med et glass god rødvin foran flammene, når snøen har lagt seg over byen og julelysene fra Tivoli skinner utenfor – spørs om jeg ikke må tilbake snart.


Mat og drikke

Smørrebrød, grønn mat og grill 

Ikke bare er Nimb et fantastisk fem stjerners hotell, de har også stort fokus på god mat og drikke. De har et bredt tilbud av ulike resturanter og kaféer som holder et høyt nivå. Noe av det de kan tilby er blant annet et fransk brasseri med gourmetretter, smørrebrødrestauranten Fru Nimb, et vinotek, bar med cocktails og afternoon tea, den grønne og økologiske restauranten Gemyse, tivolikonditoriet Cakenhagen og Bar`n grill restauranten med kjøttfokus. Jeg var så heldig å fikk testet både Bar`n grill, Cakenhagen og Gemyse, som alle var tre veldig forskjellige men fantastiske steder.

Gemyse er Nimb sin sjarmerende grønne restaurant som ligger midt i Tivoli. Her er det dansk design, blomster, vekster og lys som står sentralt og lokalene er helt enkelt fantastiske. Gemyse behandler hver råvare med kjærlighet og respekt, og de serverer retter hvor det grønne er i fokus. Definitivt et sted du vil spise hvis du er i Tivoli.

Grillrestauranten Bar`n Grill ligger kun et steinkast fra hotellet og har en imponerende meny hvis du er glad i kjøtt. Jeg gikk for et klassisk oksemørbrad med deilige sauser og grønnsaker til, kan spesielt anbefale peppersausen. De server også grillet sjømat og jeg fikk prøvesmake hummeren som var aldeles nydelig.

Ønsker du å smake på de berømte danske smørrebrødene er restauranten Palægade i den gamle delen av byen stedet. Her får du tradisjonelle smørbrød av høyeste kvalitet og i alle mulig varianter. De klassiske smørbrødene med lun leverpostei og sild er selvfølgelig tilstede, i tillegg til varianter med hummertartar, pariserbiff, sopp og røkt viltkjøtt.  Et perfekt sted for “frokost”, eller lunsj som vi nordmenn kaller det, og en snaps.

Byens beste kaffe finner du på The Coffee Collectives filialer rundt omkring i byen. Jeg besøkte den som lå i Jægersborggade og kaffesnobben i meg var mer enn tilfreds. Hadde jeg bodd i København så hadde jeg nok hengt mye her i hverdagen.


Oppleve

Hey Captain båttur

Da jeg hørte at vi skulle på kanalbåttur i Køben ble jeg umiddelbart litt skeptisk, jeg har hatt litt varierende hell med kanalbåter i fortiden. Jeg så for meg en usjarmerende turistbåt proppfull av sånne turister jeg ikke vil identifisere meg med, men heldigvis viste det seg at det ble en langt hyggeligere tur enn forventet.

IMG_3994

Hey Captain er et selskap som tilbyr båtturer i København for små grupper på opp til 12 pers. Båtene er åpne og turen er ment til å være en sosial og interaktiv tur, med fokus på hygge. Enten kan du leie hele båten, da koster det 2000 kr eller så kan du kjøpe deg en enkeltbillett til 200 kr for en time (inkludert øl og vin). De har turer fra mars til midten av desember og i løpet av en time cruiser de rundt på Købens mange kanaler. Under turen vår kjørte vi på kryss og tvers gjennom store deler av byen, forbi Kristianshavn, Papirøen, Cirkelbroen, Diamanten bibliotek, Christiania og Vor Frelsers kirke – tilslutt mistet jeg litt oversikten over hvor vi var. Men en ting er sikkert, jeg rakk å se utrolig mye av byen på kun en time!

IMG_3990_edited

Båttur med Hey Captain er en ordentlig fin måte å se København fra et nytt og annerledes  perspektiv. Jeg oppdaget nye sider ved Køben som jeg aldri har sett før og nøt hvert sekund på vannet med sola i fjeset.

Hipstergatene i Nørrebro

Jægerborggade og Blågårdsgade i bydelen Nørrebro florerer av små nisjebutikker, bra spisesteder og koselige kafèer. I Jægerborggade finner du over 40 små butikker og spisesteder som vinoteker, michelin restauranten Relæ, kaffebaren The coffee collective, designbutikker og karamellkokeri. Definitivt et sted du burde titte innom for inspirasjon og shopping.

Lei sykkel

Den beste måten å komme seg rundt i Køben på er å leie en sykkel. Byen er flat og godt tilrettelagt for sykkeltrafikk, syklene har egne veier og jeg vil tørre å påstå at det tar kortere tid å komme seg fram i byen med sykkel enn med bil og kollektivtransport. Ta deg en sykkeltur til Kødbyen og spis på en av de bra restaurantene eller opplev eksentriske Christiania fra sykkelsetet, på to hjul rekker du rundt byen på en fortere og mer effektiv måte.

Rosenborg slott

Det gamle slottet fra 1600-tallet er en kulturskatt og har noe av det villeste interiøret jeg noen gang har sett – her er det maksimalisme som gjelder. “More is more” må ha vært mottoet til interiørdesigneren til slottet. Hit er det verdt å ta turen for å se det imponerende marmorrommet, de gullbelagte tronstolene i slottets øverste sal eller noen av kryptens godt voktede kronjuveler.

Tivoli

Tivoli er en deilig liten oase midt i København. Inne på området finnes det gode restauranter, karuseller og opplevelser for både store og små. Tivoli er mer enn bare en fornøyelsespark, den er stilfull, koselige og et fint sted å slappe av i sola. Klassiske byggverk pryder parken og det som slo meg mest var hvor utrolig grønt og fargerikt det var der. Blomster og grønne områder setter et frodig preg på parken og stedet føles som et pusterom i kontrast til storbyens murbygninger.

IMG_4424

Kunstutstilling i cisternene

De underjordiske cisterne er lokalisert under parken Sødermarken rett ved Frederiksberg slott, og fungerer i dag som lokaler for ulike kunstutstillinger. Når vi steg inn i de underjordiske rommene var det en mørk og sakral stemning som møtte oss. Her har installasjonskunstneren Jeppe Hein fått boltre seg i cisternees tre store rom, og resultatet er blitt utstillingen “In is the only way out”. Kunstverkene er store sirkelformede uroer som henger ned fra taket og som beveger seg sakte i ring, en kjempeflamme som minner om Saurons øye og tilslutt svevende hvite baller som lager meditative lyder på tibetanske boller. Utstillingen er en av de mest imponerende og fineste kunstutstillingene jeg har opplevd på lenge og du burde absolutt ta turen hvis du befinner deg i København i løpet av november (den står frem til 30.november).

Christine Baglo fra Dagsavsien har skrevet en fabelaktig anmeldelse av den, les den her

Turen til København var sponset av Visit Denmark, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er helt og holdent mine egne opplevelser og meninger. 

6 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.