Tretopptur i Horten

[Sponset opphold]

Jeg fant høststemningen og roen da jeg fikk leke tretoppdronning blant misteltegn, ekorn og småfugler i Horten. Bli med på hyttetur i tretoppene, hundre meter over havet og åtte meter over bakken!

Tretopphytter er blitt utrolig popluært de siste årene og stadig vekk dukker det opp nye hytter i tretopper rundt omkring i landet – og jammen har det ikke dukket opp noen skikkelig fine hytter der jeg selv har hytte, på Vegge utenfor Horten. Gjennom hele byggeprosessen og til ferdigstillingen har jeg fulgt prosjektet undeveis fra den lille røde hytta nede i skrenten. Jeg har sett de ta form en etter en mellom furutoppene og da alle sto ferdig oppført i år, var jeg ikke i tvil om at dette måtte jeg teste ut!

IMG_6171_edited

Totalt er det fem ulike hyttet som ligger plassert på toppen av Veggefjell, i Horten kommune i Vestfold. Hyttene har fått navn etter fugler i området og alle hyttene vender i ulike retninger og med en fantastisk utstikt over Oslofjorden. Når jeg besøker hyttene er det Øreneredet som skal få overnattingsbesøk, den ytterst plasserte hytta som ligger vendt mot Falkenstensbukta og Horten.

Dyreliv og svaiende tretopper

Fra min egen hytte i Frebergsvik tusler jeg opp bakken og et stykke inn i skogen, før jeg ankommer tretopphyttenes nyeste tilskudd, Ørneredet. Hyttene er solid bygd ved hjelp av furutrær, og med en stabil og bred trapp som leder opp til toppen. I det jeg runder svingen i enden av trappa møtes jeg av en fantastisk utsikt over Oslofjorden. Det er artig å se stedet jeg kjenner så godt fra en ny vinkel. Panoramautstikten strekker seg helt fra Langøya utenfor Holmestrand til Karljohansvern i Horten, og i det fjerne kan jeg skimte Bastøyferja som er på vei over fjorden til Moss. Jeg blir fullstendig bergtatt av utsikten og finner fram kikkerten som henger rett innenfor døra, her er det terreng som må studeres og båter som skal beskues.

IMG_6173_edited

Når jeg har fått orientert meg med omgivelsene går jeg inn i hytta for å installere meg, og det slår meg hvor romslig den lille hytta gir inntrykk av å være. Her er stue og kjøkken kombinert, og oppholdsrommet er utstyrt med en ovn, en gassdrevet komfyr, vask med innlagt vann, kjøleskap og en romslig sofa med spisebord til. Hele den ene veggen ut mot verandaen er dekket av store glassvinduer med skyvedører, og jeg mistenker at det er de som skaper den luftige romfølelsen. Resten av hytta består av et overraskende stort bad med dusj og do, et hovedsoverom med dobbeltseng og en stor hems i andre etasje, hvor det er god plass til at fem stykker kan sove. De to ytterste madrassene ligger rett under det store trekantende vinduet og jeg blir så fristet til å våkne med den utsikten at jeg tror det må bli nattens valg av seng.

Etter et par timer med utkikkstitting og fuglebesøk på verandaen dukker resten av reisefølget opp. De gir seg også over av begeistring for utsikten fra hytta i tretoppene, dette er helt klart noe for seg selv! Alt i alt er vi fire stykker som skal overnatte her, men vi kunne lett vært 2-3 stykker til, for det mangler ikke på senge- eller sitteplasser.

Litt etter kommer også verdens beste Tante ruslende med eplekake og kaffe, klar for å smake på hyttelivet over bakken med oss. Nå er vi blitt seks stykker og det er fremdeles plass til et par til. Denne hytta er fin å dele for gode venner og familie, selv om den ikke er så stor kvadratmetermessig, så er plassutnyttelsen god.

Når mørket senker seg drar to av gjestene hjem og vi fire som er igjen hiver oss over grytene for å diske opp med litt høstlam til middag. Stearinlysene tennes, rødvinen helles i glassene og lammet er akkurat passe rosa når vi setter oss ned for å nyte hyttekosen. Kvelden avsluttes med enda litt mer god rødvin og utallige runder med spillene som finnes på hytta, akkurat slik en hyttetur skal tilbringes.

Jeg sovner den natta mens hytta varsomt vugger meg i søvn ved hjelp av vinden utenfor. Det er vel lite som er så beroligende som akkurat det. Jeg sover som et lite barn gjennom natten og ikke en gang Pappas repetative snorking forstyrrer søvnen – neste morgen våkner jeg uthvilt til verdens fineste utsikt.

Det blå havet utenfor vinduet glitrer i solen og en liten sulten gjest har funnet veien til fuglematkassen på verandaen. Det er et ekorn som sitter henrykt i matfatet og koser seg med solsikkefrøene som jeg la ut kvelden i forveien. Jeg går ut på verandaen og det lille ekornet er ikke det minste brydd over mitt selskap. Det forsetter å jafse i seg maten og jungeltelegrafen må ha gått, for like etter dukker enda en sulten kamerat opp. Det er tydlig at disse ekorna er vant til mennesker for de poserer villig for kamera mens de fråtser i solsikkefrø. Jeg føler meg litt som Snøhvit der jeg sitter under misteltegnen med småfuglene og ekorne lekende rundt meg, for en fin måte å være i ett med naturen på.

Etter en deilig frokost og kaffe ute i sola på verandaen tar vi en gåtur i området rundt hytta. En 15 minutters spasertur gjennom skogen finner vi et fantastisk utkikspunkt, som på folkemunne bare blir kalt Utsikten. Opprinnelig heter stedet Slettefjell og ligger 113 meter over havet. Her oppe ser du på klarværsdager ut over store deler av Holmestrand, Sande, Horten og til og med helt til Drammen.

Det finnes mange fine turmuligheter i området rundt tretopphyttene, hvor mine favoritter blant annet er Utsikten, Fellesstranda, Katten, Løvøya eller Varnestangen. Besøker du hytta på sommerstid burde du legge inn et besøk til en av de mange badeplassene som ligger i nærheten. Eller ta en svipptur til det fine fotomuseumet Preus på Karljohansvern i Horten.

Etter turen til utsikten pakker vi sekken og sier hade til den svevende hytta. Jeg kan tenke meg at det også er ganske koselig her når snøen ligger rundt trærna og det er fyr i bålpanna, det kan hende jeg må tilbake for å oppleve nettopp det.

Praktisk info:

 • Hyttene er lokalisert 1 time sør for Oslo i Horten kommune.
  Totalt er det fem hytter ved navn Ørneredet, Falkeredet, Haukeredet, Ugleredet og Våkeredet.
 • Det er plass til fra 7-9 personer i hyttene, to i dobbeltsenga i første etasje, fem sengeplasser på hemsen og to på sofaen i stua.
 • Store deler av interiøret er snekret av Trond Bath Andersen, hovedeieren bak hyttene. Trematerialene som er brukt er hentet fra skogen rundt hyttene.
 • Trond syklet til forskjellige steder i Vestfold for å finne den perfekte plasseringen av hyttene, før han landet på Vegge.
 • Pris per hytte er 2.990 kr per døgn i hverdager og 4.990 kr i helger og hellidager. Er
  man en gruppe på 7-8 pers blir det ikke så mye på hver.
 • Hyttene kan brukes hele året rundt, i alle sesonger.
 • Ugleredet er tilpasset rullestol og barnevogn med en bro tilknyttet hytten i stede for trapp.
 • – Horten ligger ca 10 min kjøring fra hyttene og er en fin liten svipptur hvis du har
  lyst på kulturell innputt. På det tidligere militæret området Karljohansvern finner du Marinemuseumet – hvor du kan oppleve norsk marinehistorie, koselige kafèer, nisjebutikker, en utstillingsubåt som du kan gå inn i, det kjente fotomuseumet Preus og gallerier med utstillinger av lokale kunstnere.
 • For booking og mer informasjon om hyttene trykk her

Turen til Tretopphyttene Oslofjord var sponset, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er basert på mine egne meninger og opplevelser. 

9 thoughts

 1. Jeg kan bare bekrefte at alt du skriver om tretopphyttene er riktig. Det var helt magisk å være der høyt oppe i trærne. Toppers opplevelse. Hilsen tanta som var på et lite besøk🤗

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.