Smålandske designhotell

Unik og særegen overnatting blir mer og mer populært når vi er på ferie. Nå er vi i større grad ute etter spesielle opplevelser og vi er også villig til å betale for det. Jeg har besøkt fire designhotell i Småland som tilbyr overnatting litt utenom det vanlige. 

Gullkant på ferie
Den reisende nordmannen har fått en bevisst holdning til mat, omgivelser og overnatting. Vi stiller høyere krav til kvalitet og særpreg, og i følge målgruppeananlysen til Visit Sweden, ønsker nordmenn helst å bo på 4-stjerners hotell når de er på tur i Sverige. Selv om jeg ikke har noe imot å bo enkelt og billig, så setter jeg utrolig pris på en gang i mellom å unne meg litt luksus. Og når jeg gjør det synes jeg det er deilig å bare kunne henge på hotellet og benytte meg av de tilbudene som hotellet har, som spa, god mat og komfort.

Vi nordmenn vil ikke bare bo bra, vi vil også ha en helhetspakke, som består av at både det psykiske og det fysiske skal tilfredstilles når vi er på tur. En reise skal gjerne inneholde god mat, aktivitet og stimuli for sjelen. Reisen skal være i balanse og gi sinnsro, både for kropp og hode. Jeg kan selv erkjenne at ettersom alderen stiger får jeg høyere krav og standarder, ganske enkelt fordi jeg har mer penger nå enn før. Før var det viktigst å se og oppleve mest mulig, mens nå er også avkobling en stor del av reisen. God mat har alltid vært utrolig viktig for meg når jeg er ute å reiser og det er herlig å kunne kombinere bra mat med bra overnatting. Slenger du på et spa på toppen av det hele og fokus på kunst og design blir helhetsopplevelsen eksepsjonell!

I Småland finnes det en rekke fantastiske designhoteller som tilbyr den komplette pakka og som er verdt et besøk hvis du er interessert i interiør, god mat, velvære, design og luksus. Her kommer fire tips til hoteller med det lille ekstra:

PM & Vänner

Växjö

PM & Vänner er et prisbelønnet designhotell som ligger i byen Vaxjö. Luksushotellet har sitt utspring i den kjente restauranten PM& Vänner, som markerte sitt 20-årsjubileum ved å åpne Nordens første gastrohotell. Dette betyr med andre ord at på PM finner du luksuriøs overnatting i kombinasjon med Michelin-stjerne mat. Det er til å leve med!

PM er et hotell med internasjonalt preg, det kunne like godt ligget i New York eller Paris som i Vaxjö. På det 5500 kvadratmeter store hotellet finner du designinnredede rom og suiter, et japansk spa, en fantastisk takterrasse og bar, en av norden største vinkjellere og utmerkede restauranter.

PM har to restauranter, en med Michelin-stjerne og en nedtonet bistro i første etasje. I restaurantene er det de smålandske smakene som står i fokus og grønnsakene henter kokkene fra drivhuset på taket og fra nærliggende gårder. Det er ikke bare maten som er kortreist på PM, også materialene som er tatt i bruk på hotellet er hentet fra Småland. Badene er laget med vakre kalstensplater fra Öland, alle glassene er KostBoda/Orrefors og eikegulvene er hentet fra smålands dype skoger. Den verdenskjente designeren og arkitekten Jonas Lindvall står for rominnredningen på hotellet og Sveriges grand lady innenfor design, Ingegerd Råman, er kunstnerisk rådgiver. Da er det ikke rart at resultatet blir bra.

Hele hotellet er gjennomgående delikat, skandinavisk og ikke minst veldig gjennomført. PM har mestret kunsten å skapen en helhetlig profil som reflekterer Smålandsk design og mat på sitt beste. Helt klart et av de flotteste designhotellene jeg har bodd på!

Nylig gikk PM & Vänner helt til topps i White Guides kåring av “Sveriges beste hotellopplevelse 2019”. Prisen stakk de av med for å ha skapt et eget univers med et urtypisk svensk snitt, der den klassiske smålandske karrigheten omvandles til en suveren kvalitetsopplevelse  hvor alt fra designløsninger, materialvalg og service til gastronomi er eksepsjonell. Her finner du en av Sveriges beste frokoster og unike matopplevelser.

Vox Hotel

Jönköping

Petter Stordalens Vox hotell i Jönköping er en deilig liten designperle ved innsjøen Vättern, sentralt i Jönköping. Hotellet har totalt 143 rom og 14 suiter og deluxerom med utsikt over innsjøen. Interiøret på hotellet er tungt, mørkt og med innslag av gull og velurmøbler i sterke farger. På mange måter minner det litt om Stordalens The Thief på Tjuvholmen.

Noe av det jeg likte best  med rommene er definitvt diskoflisene på badet og de fargerike elementene av velur. Vox er et sånt hotell man blir glad av, interiøret er humørspredene og inspirerende. I restauranten serveres det herlige retter med en asiatisk vri og frokosten er upåklagelig bra.

Foto: Vox Hotel

Scandic Värnamo

Värnamo

Scandic Värnamo er et historisk hotell hvor deler av innredningen fra 1950-tallet fremdeles er godt bevart, samtidig som de har moderne innredede suiter og rom. Her har kjente interørdesginere Bruno Matsson, Kallemo og Jonas Ihrebron innredet enkelte av rommene og det bugner av designklassikere.

Det er helt klart den elegante hovedtrappen som er stjernen på hotellet. Den svinger seg oppover etasjene og ligner et sneglehus i formen. Når du først er i Värnamo må du også ta en tur innom Bruno Mathssons senteret som ligger en kort spasertur fra hotellet.

Kosta Art hotel

Kosta

I det berømte glassriket, Kosta Boda og Orrefors sitt hjemsted, finner du kunsthotellet Kosta. Hotellet er møysommelig utsmykket med glasskunst i alle rom og fløyer og det er litt som å være i et gigantisk galleri.

Hotellet er utsmykket med glass fra Kosta Bodas kunstnere, som har fått viet hver sin del av hotellet. Totalt er det 7 forskjellige forgivere som har satt sitt preg på hotellet og i hver krik og krok finnes det glass i alle varianter. Allerede i resepsjonen møtes du av en imponerende lysekrone, signert av kunsteren Bertil Vallien, laget av 600 håndblåste glassdråper. Den setter virkelig standaren for hotellet allerede ved ankomst og er et fantastisk kunstverk.

Foruten håndblåste vaser, lamper, vasker og lysekroner i glass, finner du også en helt unik glassbar, hvor alt fra stoler til bardisk er laget av glass. Kjell Engman, designeren bak baren, gir der gir deg følelsen av å være i en undervannsverden, for glasset i baren er fargelagt i blåtoner av ulikt slag.

I tillegg til fantastisk visuell utsmykking har også hotellet to deilige restauranter (Linnea og Brasseri 1742) og sist men ikke minst et fantastisk spa med utendørsbasseng, jacuzzier og badstuer! Til og med her har glass hovedrollen, både i behandlingene og som undervannskunst i bassenget inne.

Alt glasset du ser på hotellet er til salgs. Her kan du kjøpe med deg hjem glassene du drikker av eller kunstverkene på veggen. Ikke nok med det,  rundt hotellet ligger også glassverkstedet til Kosta Boda og ikke minst flere gigantiske glassutsalg fra både Kosta Boda og Orrefors. Det lille glassriket er rikt på shoppingmuligheter, gode matopplevelser og avkobling i vakre omgivelser.

Les mer om design i Småland her

Turen til Småland var sponset av Visit Sweden , men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten. 

2 thoughts

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.