Flytende kunst i Glassriket

Sponset reise

Mellom tette furutrær, i de dype smålandske skoger, finner du det særegne og unike Glassriket. Hvor  den flytende massen forvandles til de vakreste gjenstander. Bli med på en opplevelse med eldgamle håndverkstradisjoner og glassmagi!

I Småland, lokalisert mellom byene Kalmar og Vaxjö, ligger området som er verdenskjent for sin glassproduksjon. Her har det blitt produsert glass siden 1742 og fremdeles er det yrende liv i en rekke av glasshyttene som finnes i området. Totalt finnes det i dag 12 ulike verksteder som lager de lekreste ting i glass. Du har helst sikkert hørt om flere av dem, som Kosta Boda, Orrefors, Målerås eller Skruf.

På Kosta kan du oppleve sveriges eldste glassverksted gjennom guidede visninger, besøke kjente formgivere som Bertil Vallien, Kjell engman og Anna Ehrner sine atelier, handle glass til en rimelig pris, bo på et glasshotell og ikke minst prøve deg som glassblåser.

Kosta glassbruk

I det lille tettstedet Kosta finner du de største utsalgene og ikke minst den største glasshytta. Å kalle Kosta glassbruk en glasshytte blir litt misvisende, det passer bedre med betegnelsen fabrikk. Totalt er det seks ulike verksteder inne i den store hallen på Kosta, og i hvert verksted er det igjen seks personer. Verkstedene ledes av en mester, og for å bli mester trenger du 10-12 år med praktisering. Alt glasset som lages her er håndblåst, noe er støpt i former mens annet er spesialdesignede kunstverk

Kosta sin reise begynte på 1700-tallet og ble stiftet av Anders Koskull og Georg Bogislaus Staël von Holstein. De slo sammen navnene sine og etablerte med det Ko-Sta. På slutten av 1800-tallet var produksjonen på topp, men ettersom konkurransen tilspisset seg mellom glassprodusentene begynte glasshyttene å tilknytte seg kunstnere for å gjøre sine produkter mer unike. Det ble viktigere å skille seg ut og produsere unikt glass. Kombinasjonen av glasshåndverkere og glasskunstnerne er en tradisjon som er blitt opprettholdt gjennom tiden og som idag også står sterkt hos merker som Kosta Boda og Orrefors.

Flytende magi

En disig og småfrossen høstdag tok jeg turen innom glassverkstedet til Orrefors og Kosta Boda, og fikk se glassblåserne i sving. Det ble en fascinerende og ikke minst imponerende tur!

Når du trer inn i den hete glassverden blir du straks tatt tilbake til fortiden, her er teknikkene og materialene det samme som de var for flere hundre år siden. Alle som jobber her har sin konkrete oppgave, noen blåser, andre former og enkelte kvalitetssjekker. Fra å se noe være en flytende masse til å forvandle seg til de lekreste glass og skåler, er litt som magi.

Vi blir vitne til at et av verkstedene lager glasskålen Planeten, designet av Lena Bergström. Det diskuteres og planlegges nøye før de setter i gang med verket. Hver og en i verkstedet har sin spesifikke oppgave og alt skjer så fort. Her er det ikke tid til å nøle. Planeten er en stor skål, som blir skåret ut av en glasskule. Fra å være en liten varm klump begynner kulen etterhvert å ta form og utvides til du tror at den ikke kan bli større. Glassblåserne svetter og konsentrasjonen er skyhøy når den lages. Jeg står måpende på sidelinjen og beundrer prosessen, for et håndverk og en presisjon!

Etter å ha vært vitne til fantastisk glasskunst er det påtide å lage egne glass. Jeg kan innrømme at forhåpningene til et bra resultatet er mildt sagt lave. Jeg kan også avsløre at å lage glass er like vanskelig som det ser ut! Jeg får heldigvis god hjelp av en glassblåser som instruerer, holder og hjelper meg mye underveis i prosessen. Jeg får selv rulle på glasset, blåse og forme det med verktøy og tilslutt står det igjen et, om jeg får si det selv, flott lite glass i blått og hvitt. Selv om det er litt skakt og ganske tykt så ser det jammen ikke så verst ut! De andre to sine glass er ganske lekre de også, mon tro om vi ikke skal skifte beite?

Glasset må hvile i en ovn over natta og mens den gjør det forflytter vi oss inn i Kosta Boda Art Hotel for en bedre middag og litt spa. Hotellet ligger kun et lite steinkast fra verkstedet og utsalget til Kosta. Hotellet har glass som gjennomgående tema og i alle rom og ganger finnes det glasskunst med ulik design. Her er det mye godt for øyet og glasskunsten gir hotellet et unikt preg. Du kan lese mer om hotellet her.

Neste dag plukker vi opp det selvlagde glasset og setter kursen hjemover mot Norge med bilen full av skjøre julegaver i alle former og farger.

Praktisk informasjon om Kosta

Skjermbilde 2018-11-20 kl. 19.41.12

  • Glasriket er et område som ligger i Småland mellom byene Vaxjö og Kalmar og som består av kommunene Emmaboda, Lessebo, Nybro og Uppvidinge.
  • I området finnes det 12 forskjellige glasshytter og årlig besøker 1 millioner turister stedet.
  • De fleste glasshyttene har egne utsalg med veldig gode priser og i tettstedet Kosta finnes det også flere store outlets som har et enormt bra utvalg av glass. Her kan du gjøre noen skikkelig gode kupp på glass av andre sortering, bruksglass og kunstglass.
  • Ta også turen innom The Glas Factory i Boda, som er et glassmuseum og opplevelsessenter med glass i fokus.
  • Prøv deg som glassblåser hos Kosta Boda, det over utrolig artig både for store og små. Prisen ligger på fra 150 kr – 500 kr, avhengig av hva du velger å blåse. Jeg lagde et glass som kostet 300 kr. Men husk at den trenger 3 timer for å avkjøle seg, imens kan du jo shoppe gaver eller ta en runde i verkstedet.
  • I Kosta finner du i tillegg til glassbruket Kosta Art Hotel, Basserie 1742, Kosta Outlet (og en rekke andre merkevare-outlets) Kosta Art Gallery og Spa.
  • Ta deg en avslappende ettermiddag i spaavdelingen til Kosta Art hotell og opplev glasskunst under vann og spabehandling med varmt glass.
  • Kosta arrangerer også et imponerende julemarked som finner sted neste hele desember. Julemarkedet byr på nisseparade, konserter, tryllekunstnere og glass-show. Her er det også snøgaranti når Kosta dekkes med snø for å skape en magisk vinterveden.
  • Les mer om Glassriket her

 

Turen til Småland var sponset av Visit Sweden men opplevelsene og meningene i teksten er helt og holdent mine egne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.