Svenske juletradisjoner og førjulskos i Vestsverige

Sponset reise

På jakt etter julestemningen og advendtskos tok jeg turen over grensen til vestsverige. I nabolandet tar de julen på alvor og disker opp til en stemningsfull førjulstid med sild, julemarkeder og tente lys.

To gode venner og reisebloggere (Hamcareise og Urbania Magasin) og jeg setter oss bilen torsdag ettermiddag og kjører 3 timer sørover fra Oslo til øya Tjörn, som ligger ca 5 mil nord for Göteborg. Været er ruskete og jo lenger ut mot kysten vi kommer jo verre blir det. Vi krysser øya Tjörn og kjører videre over broen til den lille øya Klädesholmen. Vi skimter ut bilvinduet at dette er en skjærgårdsperle på godværsdager, men akkurat i dag minner det mer om kulissene i en krimfilm.

Salt & Sill

Når vi ankommer Klädesholmen er gleden stor og vi sjekker inn på det lune og koselige hotellet Salt og Sill. Inne på Salt og Sill er det fyr i peisen og det lukter gløgg i lokalet. Vi får utdelt nøkler og sjekker inn på hvert vårt rom, som er av en unik karakter. Salt og Sill er nemlig et flytende hotell! Det er første gangen jeg bor på et flytende hotell og været utenfor gjør sitt for å minne oss på nettopp dette.

IMG_8620_edited

Historisk sildested

Som navnet indikerer er det sild som gjelder på Salt & Sill. Her har sild hatt en viktig rolle helt siden 1500-tallet og er det noe svenskene er glad i så er det nettopp silden sin. Vi nordmenn spiser jo også sild, men ikke like religiøst som söta bror. I havet rundt Klädesholmen har det gjennom tidene blitt fisket mye sild, de kaller det sildeperioder, det vil si flere tiår gjennom historien hvor det har vært mye sild på Bohuslänkysten. Selv den dag i dag produseres det sild av ulike typer på Klädesholmen, og nesten halvparten av all matjessild som produserer er herfra.

Naturlig nok består også julebordet på Salt og Sill av en hel del sild, faktisk så mye at jeg kom ut av tellingen. Her finner du sild i alle smaker og varianter. Jeg jobber stadig med å like sild og er havnet helt riktig sted for å øve meg på den lille fisken. Det var flere varianter som falt veldig i smak. Noen av de mest populære typene er blant annet sennepssild med maltwhisky, tyttebær og punsjkrydret sild og solbærsild.

Etter å ha smakt oss gjennom sild, røkt fisk og andre svenske julespesialiteter kryper vi tilbake til de vuggende rommene våre. Stormen har ikke akkurat avtatt og havet piskes opp mot bryggekanten. Rommene ligger fantastisk til med utsikt til sjøen og badstigen kun et par meter fra døra. Jeg fantaserer om morgenbad og varme sommerdager på dette stedet.

Stormen utenfor vugger meg i søvn, mens det uler rundt hotellets vegger. Det er litt som å være på kombinert hytte- og båttur og jeg sover som et lite barn. Neste morgen våkner vi til akkurat like mye regn og vind som dagen før.

Vi forlater Salt og Sill litt tidligere enn ønsket, jeg skulle så gjerne blitt litt lenger, og testet ut den flytende badstuen med et vinterbad til eller gått en tur på de runde svabergene. Det får bli en annen gang. Vi har en avtale om å bake lussekatter med en lokal dame og kjører i retning Alingsås.

Meet the locals

Like utenfor Alingsås møter vi Anna, fra nettverket Meet the Locals . Vi er invitert hjem til henne for å bake lussekatter. Meet the locals er et nettverk av folk i Västsverige som tilbyr turister/nyinnflyttere/nysgjerrige tilreisende en måte å komme i kontakt med hverdagslivet og menneskene som lever i Vestsverige. Totalt finnes det 28 locals i Vestsverige og Göteborg, og du kan bli med på alt fra joggeturer ute i naturen og  pølsegrilling til raggetur med bil og krabbefiske. Konseptet går ut på å komme i kontakt med de lokale og oppleve svensk kultur på en genuin måte.

Når jeg er ute å reise er jeg veldig opptatt av å snakke med de lokale og ikke minst forstå kulturen på stedet jeg besøker. Nå er jo ikke svensk kultur så veldig forskjellig fra norsk, men det er alltid fint å få et innblikk i folks hverdag og ikke minst lære mer om svenske juletradisjoner.

Näas hotell og fabriker

Vi drar fra Anna mette på hundekos og lussekatter og kjører til Nääs Fabrikker et par mil sørover.

Nääs Fabriker er et område som består av en rekke butikker med inspirerende varer innen design, mat, interør og klær, en kafè og et prisbelønnet hotell. Det historiske miljøet på Nääs lager perfekte rammer rundt julehandel og førjulskos. Vi titter innom Nääs hotell, som vi alle forelsker oss i. Vi skal ikke bo her denne gangen, men hit må jeg tilbake for å overnatte kjenner jeg! For et fargesprakende og deilig sted.

Svensk julebord på Bjertorp Slott

Natten skal vi tilbringe på Bjertorp Slott i Kvänum. Det er ingen hemmelighet at jeg er stor fan av å bo på slott og Bjertorp skuffer ikke. Jeg tror faktisk at det seiler opp som et av de fineste slottene jeg har bodd på. En av grunnene til det er at slottet er innredet i min favorittstil, art nouveau.

img_0618

Bjørnen ved inngangen hilser oss velkommen med gjesteboka mellom klørne og vi sjekker inn på hvert vårt fasjonable rom i andre etasje. Vi hører noen rykter om at det spøker i rommene i andre etasje og i trappen ned til foajèen, men det eneste jeg senser er god stemning og lyden av feststemte gjester i første etasje.

I hotellets første etasje står alt klart til kveldens julebord og slottet er fylt til randen av sultne gjester. Vi er spendt på hva svensk julebord innebærer, mon tro om det blir like rølpete som det norske? Vi får en ventegløgg i hånda og nyter den i det som må være en av de fineste barene jeg har sett. Deretter blir vi vist inn i en av matsalene for å innta middagen.

En hel sal er viet til den imponerende julebuffeten som består av sild, røkt fisk, spekeskinker, patéer, jansons fristelse og andre delikatesser. Utvalget er enromt og atter en gang lesser jeg på litt for mye på tallerken. Det er alltid litt vanskelig å begrense seg når det er så mye godt, men jeg blir uvel av å tenke på all maten som kastes, så jeg ligger i hardtrening på å forsyne meg med passe mengder mat.

Svenskene har ikke utvalgte varme retter som de serverer til jul, som oss nordmenn. Her finnes det hverken ribbe eller pinnekjøtt, men en rikelig julebuffet, eller julebord som de kaller det. Rettene på julebuffeten serveres både i førjulstiden og på selve julaften. De fleste av rettene er kalde og det er egentlig en streng rutine for hvordan man forsyner seg av herligheten. Du skal visstnok gå 7 ganger og begynne med sild og deretter jobbe deg gjennom røkt fisk og kaldt kjøtt før du avslutter med den varme maten. Jeg må nok øve meg litt på det der.

Kveldens vinner fra julebordet ble helt klart den møre reven (!) og de ulike variantene av røkt laks. Dessertmagen fylles også opp av herlige julegodter, hvor mesteparten av utvalget består av konfekt, polkagriser og karameller, og svært lite kake. Men riskrem har de, en skikkelig god en også!

Svensk julebord må sies å gå ganske rolig for seg, det er få som er overstadig beruset og ingen scener med #metoo utspiller seg. Hvor representativt akkurat dette julebordet er , er vel heller uvisst, men for oss ble det en koselig kveld fylt med masse god mat, vakre  omgivelser og godt selskap. Vi avslutter kvelden med et glass vin i hver vår velurstol og skåler for en fantastisk start på førjulstiden.

Les mer om julemarkeder i vestsvergie her
Turen til Sverige var sponset avVisit Sweden men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten, som er mine egne opplevelser og meninger.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.