Julemarkeder i Gøteborg

Sponset reise

I adventstiden kan Sveriges nest største by friste med millioner av julelys, et bredt utvalg av julemarkeder, gløgg, syngende juletrær og julestemning. Opplev julebyen Gøteborg når den pynter seg til høytiden. Bli med på julemarked over grensa!

Julen er en tid for kos og hygge, men ofte synes jeg jula er fylt med stress og høye forventning. Derfor prøver jeg alltid å stresse ned og gjøre hyggelige ting som jeg setter pris på i denne tiden. Reising er utvilsomt en ting jeg setter pris på, og dermed er det ypperlig å kombinere det jeg liker aller best med koselige førjulsting – slik at høytiden blir akkurat slik jeg ønsker at den skal være. En tur til julebyen Gøteborg – ja, de kaller seg faktisk det – ga meg nøyaktig den julestemningen og kosen jeg var ute etter!

IMG_9210Bilde 01.12.2018, 14 27 48

Svenskene sparer ikke på kruttet når det nærmer seg jul, og en av byene som virkelig slår på stortromma i advent er Gøteborg. Storbyen på den svenske vestkysten lyses opp av millioner av julelys, pyntes til randen og har syngende juletrær i gatene når Gøteborg forvandles til en skinnende juleby i adventstiden. I tillegg arrangeres det en rekke julemarked her, og mange av byens restauranter duker opp til julebord. Julebyen Gøteborg varer fra 29. november til 06. januar.

Her kommer mine beste juletips til Gøteborg og en oversikt over byens sjarmerende julemarkeder:

Lokalt julemarked i bydelen Haga

Min favorittbydel i Gøteborg er koselig Haga, en av byens eldste områder. Her finner du drøssevis med koselige kaféer, retro-butikker, Hagabadet og gode spisesteder. Ta en spasertur ned Haga Nygata, som fra slutten av november og de tre første helgene i desember forvandles til et stemningsfullt julemarked.

julemarkedet selges det håndverk, lokalproduserte varer og design fra områdets mange inspirerende butikker og lokale selgere. Haga ligger i ca 15 minutters gåavstand fra sentrum.

Når: hver helg fra 30. november til 22. desember Hvor: Haga.

Jul på Liseberg

Jul på Liseberg er det største julemarkedet i Sverige og hvert år forvandles  fornøyelsesparken  til et glitrende juleeventyr.

Bilde 01.12.2018, 14 21 57 (1)

Julemarkedet i Liseberg er Sveriges største med 500 000 årlige besøkende. Gå på julegavejakt blant 80 ulike boder eller få opp varmen i vinteråpne karuseller. For barna finnes det et eget nisseverksted, hvor de kan levere ønskeliste til julenissen, gå på skattejakt og se is-show. Nesten fem millioner julelys glitrer i vintermørke rundt omkring i parken og sørger for en stemningsfull atmosfære. Savner du snø, så fortvil ikke, Liseberg har disket opp med kunstsnø for å gjøre julestemningen komplett.

I tillegg til det tradisjonelle julemarkedet vil det også bli holdt et eget designmarked hvor du kan finne kjente merkevarer og unike utstillere.

Når: 15. november – 30. desember. Hvor: Liseberg

På lørdager går den hyggelige Lisebergtrikken gjennom byen med endestasjon på Liseberg. En sjarmerende måte å ta seg til parken på.

Kreativt julemarked i kunsthallen Röda Sten

Dette er en annen Gøteborgfavoritt som du absloutt burde få med deg, uavhengig av jul. Röda Sten er en kunsthall som ligger i bydelen Sandarna ved havnen i Gøteborg.

Hver år den første helgen i desember fylles Röda Sten kunsthall med et stort spekter av nye og etablerte formgivere og designere. Julemarkedet tilbyr et bredt utvalg av unik kunst og designprodukter. Her finner du helt sikkert en julegave til enten deg selv, eller til venner og familie. Jeg fant verdens kuleste genser fra Dvala, et nyoppstartet feministisk klesmerke som produserer fete gensere laget av økologiske materialer. Sjekk det ut!

Sjekk også ut den fine kaféen i første etasje, de serverer skikkelig deilig vegetarmat og hyggelig atmosfære.

Hvor: Röda Sten Konsthall Når: 29. november – 1. desember

Tradisjonelt julemarked i Kronhusbodarna

I en av Göteborgs eldste bygninger, fra 1654, finner du det tradisjonelle julemarkedet med fokus på håndverk av ulikt slag. Sug til deg julestemning i historiske omgivelser.

IMG_9468

Pølse og gløgg serveres fra et gammelt feltkjøkken fra 1936.

Her blir det juleinspirerte aktiviteter for både store og små, og kafé Kronhuset byr på mat og søtsaker. Ta også turen innom Göteborgs Choklad- og Karamellfabrikk som ligger på området, de har et imponerende stort utvalg av sjokolade, julekaker og godteri i alle smaker og varianter.

Når:  hver helg fra 30. november – 21. desember Hvor: Kronshusbodarna

Den syngende julegranen

På Kungsportsplatsen i Gøteborg sentrum synger et levende juletre julen inn hver dag fra 29. november til 22. desember. Koret stemmer i med både internasjonale og svenske julesanger. Den sjungande julgranen som de heter er en stemningsfull og morsom aktivitet som man absolutt burde stoppe innom.

Når: sjekk her. Hvor: Kungsportsplatsen

Andre fine julemarkeder i Gøteborg og Vestsverige

À la London design market

Gøteborgs mest oppadkommende designere stiller ut på dette London-inspirerte julemarkedet. Totalt vil 80 designere stille ut håndlagde julegaver som klær, tilbehør og kunstverk.

Når: hver helg fra 30. november – 21. desember. Hvor: Auktionsverket Kulturarena, Gøteborg

Julemarked på Remfabriken

Ulike håndverkere selger sine produkter blant gamle vevstoler i den historiske Remfabriken i Gøteborg. Her finner du hjemmelagde kaker, selvdyrkede grønnsaker, sløyd, keramikk og mye, mye mer.

Når: 29. november – 1. desember Hvor: Remfabriken, Gøteborg

Julemarked på Gunnebo slott

Gunnebo slott og hager slår opp dørene til et økologisk julemarked i 1700-tallsmiljø. Opplev slottet i sin vinterprakt, finn inspirasjon til julegaver og dra på hest- og kjerretur. Fra den store grillen serverer Gunnebo Kaffehus og Krog økologisk snadder og ved lantgården bor Nissemor, som disker opp med julegrøt i sin lille røde hytte. Inne på slottet arrangeres det guidede visninger.

Når: 23 – 24. november og 30. november – 1. desember Hvor: Gunnebo slott og Trädgårdar, Mölndal, Västsverige.

Julemarked i Hjo

I førjulstiden arrangerer den koselige lille byen Hjo et stemningsfullt julemarked. Det første finner sted i den gamle trebebyggelsen ved Vättern og byr på håndverk, klassisk julemusikk, gløgg, turer med hest og vogn og møte med nissen. Her blir det for de modige anledning til å ta seg et vinterbad i Vättern!
Det andre julemarkedet holdes andre helgen i advent i Fågelås og er et tradisjonelt julemarked, hvor besøkende kommer fra både fjern og nær. Her sitter du på halmballer, spiser vafler og drikker gløgg mens et 30 talls utstillere selger ost, brød, røkt rådyr og diverse håndverk. Klokken 16 på lørdag og søndag blir det også arrangert et eget Luciatog.

Når: 23. november Hvor: Hjo, Västsverige.

Julemarked på Tofta Herregård

Opplev julestemning på ærverdige Tofta Herregård, en hyggelig utflukt for hele familien. Nyt en koselig fika i kaféen, bli inspirert av ulike utstillere eller kjøp en fin julegave. For barna finnes det ponnyriding, teater og muligheter for å hilse på kyrne og sauene på gården.

Hvor: Tofta Herregård, Västsverige.

Les om alle julemarkedene i Sverige her

Turen til Sverige var sponset av Visit Sweden, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er mine egne meninger og opplevelser.

One thought

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.