Haisvømming, spa og vinterpadling – vannaktiviteter i Djursland

Sponset tur

På turen til Danmark i begynnelsen av november var det ikke bare hesteridning og MTB-sykling som stod på agendaen. Reisen inneholdt også en rekke aktiviteter på, i og med vann. Det viste seg at Djursland-regionen hadde mye å by på når det kommer til vannopplevelser!

Vinterpadling

Padling er ikke en  aktivitet som kun er forbeholdt sommeren, det er også fullt mulig å padle kajakk vinterstid!

Vi har kjørt leiebilen ca. en time fra Ebeltoft nordvestover til Kyst og Fjordcenteret, som ligger i Randers fjord. Her står det en gjeng padleglade mennesker som vi skal få bli med ut på tur. De er fra den lokale kajakklubben og vi innser plutselig at de tror vi er litt mer erfarne padlere enn hva som er realiteten. De gjennomskuer oss kjapt når vi padler ut fra brygga, for vi svinger fra side til side som to fulle sjømenn og padler kaotisk i utakt. Heldigvis er vi på kosetur denne lørdagen, og noen ventestopp i sola ser ikke ut til å plage reisefølge.

20181103_112551IMG_6982

Etter en liten stund på åpent hav padler vi inn til et område av tett gult siv. Gruppeleder Carsten kaller det siv-safari og gir oss beskjed om at vi kan padle først. Jeg tenker at det der kommer han til å angre på, og ikke lenge etter viser det seg at jeg får smertelig rett. Området vi har beveget oss inn i er som en labyrint, hvor noen av veiene er så smale og tette at kajakken trøbler med å komme seg fram. Det blir vel litt feil å legge all skyld på terrrenget her, for det er nok heller våre kajakkferdigheter det skorter på. Men etter møysommelig veiledning fra Carsten klarer vi å komme oss fram.

Området er utrolig vakkert og jeg glemmer helt at jeg er i Danmark og at vi befinner oss i november. Sola varmer i ansiktet, vannet er speilblankt og det gyldne sivet skaper en lun atmosfære inne i labyrinten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto GlobetrotterElisa

Etterhvert innser vi at Carsten, som oss, har mistet oversikten over hvor vi er og plutselig er vi fanget inne i siv-labyrinten. Imens Carsten leter etter mulige veier ut fisker en av de andre fra kajakklubben opp litt sjøgress med åren. Han påstår at det er veldig godt og smakfullt og jeg er litt fristet til å prøve, hadde det ikke vært for de kalde fingrene.

Carsten konkluderer med at vi må samme vei tilbake for å komme oss ut, noe som betyr at vi igjen må forsere de trangeste og vanskeligste kanalene. Men gang nr. to går det betydelig bedre, vi begynner å få litt mer dreisen på denne tandemkajakken og mestringsfølelsen da vi endelig kommer ut av labyrinten er stor.

IMG_7019

Etter to timer på vannet kjenner jeg at armene begynner å bli stive, men for en fantastisk måte å starte dagen på med sol i fjeset og blikkstille vann! Vi vrenger av oss de våte klærne og setter nesa mot neste vannaktivitet.

Info: 

Kyst og Fjordcenteret er et friluftssenter for barn og voksne i alle aldere. På området finnes det en rekke aktiviteter man kan delta i, som fisking, seiling, kanoturer, båltenning, skattejakt og mye mer. Senteret er åpent hele året og en kajakktur som vi tok koster hyggelige 90 kr.


Under vann med haier og rokker 

Neste aktivitet skal ikke foregå oppå vannet, men under vann! Vi har tatt turen til Kattegattcenteret i Grenaa for å dykke med haier!

Foto GlobetrotterElisa

De tette bihulene mine setter en stopper for dykkingen, men til min store glede får jeg lov til å snorkle med fiskene. Det hele skal foregå i noe som heter Oceanariet, som er et stort utendørs basseng med glassvinduer inn til akvariet.

Jeg blir utstyrt med en fuktig og iskald våtdrakt, som jeg åles inn i. Kompanjongen Elisabeth blir lastet med dykkertanker og vektbelte, og sammen kryper vi ned i den store tanken med fiskene.

Foto GlobetrotterElisa

Når jeg trer ned i vannet kjenner jeg plutselig noe som kiler meg på armen, og når jeg snur meg rundt står det en dansende rokke bak meg å skriker etter oppmerksomhet. Dykkeinstruktøren ler og uttrykker at de er noen sosiale fisker som er glad i vise seg frem, gjerne så tett på som mulig. Rokken er helskjønn! Når den ligger opp ned eller vertikalt i vannet ser den ut som den smiler og du kan ikke la vær å bli sjarmert.

Elisabeth synker sakte ned mot bunden, mens jeg holder meg i overflaten. Vannet er isende kaldt (ca 7 grader) og jeg må konstant holde meg i bevegelse for å ikke fryse. Rokkene kommer med jevne mellomrom bort for å holde meg med selskap mens jeg beundrer flere typer haier, hornfisk, makrellstimer, steinbitt og havål på avstand. Min favoritt i akvariet, for uten rokkene, må nok være støren. De er noen store underlige vesener. De svømmer dovent rundt i tanken og ser ut som havets hattifnatter med skjegg og en merkelig fremtoning.

Øverste bilde Foto GlobetrotterElisa 

Etter 20 minutter er kroppen iskald og rokkene har mistet interessen for meg, dermed er det greit å komme seg opp på land og tilbake i tørre klær igjen.

Info:

Kattegattcenteret ligger like utenfor byen Grenaa på Jylland. Det koster 800 danske kroner for et prøvedykk i Oceanariet, og det tar tilsammen 1,5 time inkludert omkledning og opplæring. Det er også mulig å dykke selv uten instruktør. Les mer om Kattegattcenteret her.


Avslappende vanndag på spa

Etter fire dager med sportslige aktiviteter som ridning, svømming, padling og sykling er kroppen rimelig mørbanket og stiv. Det passer dermed ypperlig at siste aktivitet på turen er yoga og spa.

Vi befinner oss på Lübker Spa og Golf Resort mellom byene Randers og Grenaa. Vi guides gjennom en privat yogatime med nydelig utsikt til skogen, og får løst opp i stive og støle muskler. Etter økten snører vi på oss morgenkåpene og trekker ut i spa-avdelingen.

Foto Lübker Spa og Wellness

Varmende vann, eteriske oljer og dampende badstue er akkurat det kroppen trenger etter dager med fysisk aktivitet. På Lïubker finner du alt du trenger for en dag fylt med velbehag og avslapping. Utendørsstampene som stod på taket er helt nydelige, bare pass på å gå i riktig, for to av de er fylt med kaldt vann! Hvis du har med deg barn finnes det også et badeanlegg i første etasje med sklier og ulike basseng.

Turen til Djursland er sponset av Visit Denmark og Visit Djursland , men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er mine egne meninger og opplevelser.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.