Tips til Tromsø

[Delvis sponsede aktiviteter]

Byen blant de spisse fjellene frister med sprellende fersk fisk, et av de beste stedene å se nordlys og fortryllende natur. Jeg tok turen både sommer og vinter og fikk se Tromsøs mangfoldige sider. Diamanten i nord er ikke uten grunn et av Norges mest populære reisemål. Her er mine beste tips til ting du må få med deg i Tromsø!

1. Vulkana

Nede ved kaia, sentralt i byen, ligger en gammel fiskeskøyte ved navn Vulkana. Den gamle skøyta er idag gjort om til en spabåt – høres ikke det ganske fantastisk ut? Ombord i båten finnes det et arabisk hamam, en zen lounge, finsk sauna og badstamp med saltvann på dekk. Året rundt kan du hoppe fra båten og ned i havet under, en iskald og tøff opplevelse på vinterstid.

Vulkana har ulike pakketilbud som inneholder alt fra seilturer til brunsj. Går du for det billigste alternativet koster det 900 kr for 2,5 time med spa og deilig lunsj. Mer unikt spa skal du lete lenge etter!

2. Fjellheisen

IMG_7072

Fjellheisen er en obligatorisk aktivitet hvis du er i Tromsø. Gondolbanen frakter deg 421 meter oppover til toppen av Storsteinen. Oppe på fjellknausen får du en fantastisk panoramautsikt over byen, havet og fjellene.

Det er veldig deilig å kunne komme seg opp på fjellet uten å måtte gå i en eneste oppoverbakke, sånt kan jeg like! Dog er billettprisen for den 4 minutter lange turen noe stiv, moroa koster 210 kr per voksen, men inkludert i den er også en sjelsettende utsikt.

3. Kaffe på Risø

Jada, de kan kaffe i nord også! Risø, som ligger i et av de gamle husene i Strandgata, har etter min mening byens beste kaffe!

Risø har også et godt utvalg av smørbrød og andre velsmakende lunsjretter – og la oss ikke glemme de utrolig saftige kanelbollene. Selv glutenallergien måtte vike for de.

4. Sommarøy

IMG_9028

Hvis du har et par dager til rådighet i Tromsø vil jeg anbefale deg å ta turen ut av byen til det lille tettstedet Sommarøya. Øya ligger helt ute ved havgapet, en time vest for Tromsø by. Du kan komme deg dit ved enten bil eller rutebuss, men husk å sjekke når siste buss går hjem. De går nemlig ikke så ofte og det har skjedd at turister har blitt strandet på det lille stedet.

Det finnes flere fine turmuligeter ute på Sommarøya og ikke minst mange flotte fotomotiver. Ta en rast og varm fingrene inne på Sommarøy Arctic Hotel, som har en nydelig beliggenhet nede ved vannet.

Hvis du har bil tilgjengelig vil jeg anbefale deg å kjøre på sørsiden av Kvaløya på vei ut til Sommarøya og på nordsiden tilbake. På den måten får du sett mye av den majestetiske naturen langs vannet.

IMG_7291

5. Nordlyset

Vi kommer ikke utenom Nordlyset, det mystiske grønne spillet som alle jakter på. Før jeg reiste til Tromsø i mars hadde jeg aldri sett nordlys før, ikke hadde jeg så store forhåpninger om å se det heller, men heldigvis hadde jeg flaks! Dag nr to på turen sto jeg ute på terrassen, midt i Tromsø sentrum, og var vitne til et fenomen som ikke likner noe annet jeg har sett. Det var akkurat like magisk som ryktet sier, derfor ble det ingen bilder. Dette nøt jeg for en gangs skyld ikke gjennom linsa, men med mine egne øyne – og fy søren så fint det var.

Psst: det er lurt å dra ut av byen for å se nordlyset. Hvis du har tilgang på bil er det fint å kjøre et lite stykke opp på fjellet på Kvaløya for å slipper lysforstyrrelser fra byen. Det finnes flere lommer og rasteplasser langs Rv 862 i nærheten av Kattfjordvatnet som egner seg godt for nordlys-spotting. Det er størst sjans for å se nordlyset mellom desember og februar. Det finnes flere apper som du kan laste ned og holde oversikt over når det er meldt nordlys.

6. Test en av byens fiskerestauranter

Tromsøs rike tilgang på fisk gjenspeiler også menyene på byens restauranter. Her er det ikke vanskelig å oppdrive delikatesser fra havet i alle mulig varianter.

Både Fiskekompaniet og Skarvens Arctandria er fabelaktige alternativ hvis du vil spise sjømat av høy kvalitet. Arctandria er litt mer “nedpå” i stilen enn Fiskekompaniet, som du finner i moderne lokaler med utsikt til Ishavskatedralen og havet. Prismessig ligger de på samme nivå, ca rundt 350 kr for en hovedrett. Atmosfæren på Arctandria er lun og vertshusaktig og den vittig formulerte menyen klarer å underholde gjestene ved et besøk. På Fiskekompaniet er det satset mer på det stilrene, både når der gjelder interiør og mat. Med andre ord, to helt ulike opplevelser.

Et annet alternativ er også restaurant Bardus Bistro, etter min mening en av byens koseligste. Bardus serverer retter med hjemmelaget preg, komponert med lokale og ferske råvarer. Litt billigere enn de to over og kanskje enda hyggeligere enn begge tilsammen.

7. Hundesledetur

Når du er i Tromsø må du komme deg ut i naturen, og en fin måte å gjøre det på er med hunder og slede. Det finnes mange tilbydere av turer med hundeslede, men Villmarkssenteret er den største aktøren på feltet. De har flere daglige gruppeturer og holder til på Kvaløya, like utenfor Tromsø. Det går daglige avganger fra Radisson Blu Hotell inne i byen, hvor de fyller busser (!) med turister som har booket tur. På Villmarkssenteret finnes det 300 huskier og du får tildelt alt av utstyr som trengs til turen. Den varer i 4 timer (ca 1 time med hundekjøring) og koster 1890 kr (inkludert transport og mat).

Det er en helt fantastisk opplevelse å være ute i naturen i samspill med trekkvillige hunder. Det anbefales på det sterkeste, det eneste som etter min mening satt en liten demper på opplevelsen var de store gruppene på turen. Det hele virket litt stressende og med en gang vi var ferdig med runden sto neste gruppe klar til å dra, et lite snev av samlebåndturisme der altså. Men uten tvil en morsom, fartsfylt og annerledes aktivitet som passer for de fleste.

8. Tromsø Ice Dome

I Tamokdalen utenfor Tromsø finner du en isverden utenom det vanlige. Tromsø Ice Dome består av to barer, hotell og restaurant hvor alt er utformet i snø og is. Motivene på skulpturene og dekorasjonen er hentet fra lokal samisk kunst og et besøk hit er som å tre inn i et artisk iseventyr.

Foto: Tromsø Ice Dome

Turen til ishotellet tar totalt 5 timer (1 time og 15 min kjøring hver vei med flott utsikt ut vinduet) og koster 879 kr per person. Turene til Ice Domen blir arrangert to ganger daglig med avgang fra Clarion The Edge Hotel kl 13.30 og 13.00.

Info:

  • Vinteren er høysesong i Tromsø, så hvis du skal reise mellom november og mars burde du være tidlig ute med å booke hotell, aktiviteter og bord på restaurant.
  • Ta turen innom Polarmuseet i byen for en innføring i arktisk historie. Tromsø har siden midten av 1800-tallet vært porten til ishavet og museet viser et bredt utvalg av gjenstander og historier fra ekspedisjoner og forskningsprosjekter. Verdt en tur!
  • Tromsø har et rikt kulturliv og er flinke til å dra igang arrangemeter av ulikt slag. Legg turen til Tromsø i forbindelse med for eksempel Tromsø internasjonale filmfestivalMørketidsløpet, Nordlysfestivalen, Buktafestivalen eller den samiske Riddu Riddu festivalen.
  • Pågrunn av Golfstrømmen har Tromsø et relativt mildt klima sammenliknet med andre områder i nord. Gjennomsnittstemperaturen om vinteren er -4 grader, men kle deg uansett godt for vinden kan være sur langs kysten.
  • Det går en rekke direkteflygninger til Tromsø fra flere norske byer. Både SAS og Norwegian flyr direkte og en tur-retur Oslo-Tromsø ligger på ca 1500 kr.
  • Du finner mer informasjon om Tromsø på Visit Tromsø.

Nysgjerrig på flere steder rundt Tromsø? Sjekk ut dette innlegg.

Noen av aktivitetene er delvis sponset av Visit Tromsø. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.