Guide til Stockholm

[delvis sponset reise]

Hippe, attraktive og livlige Stockholm er en storby det er lett å forelske seg i. I den deilige hovedstaden til söta bror florerer det av bra spisesteder, inspirerende muséum og trendy nabolag.

Jeg har samlet sammen en liten guide til steder, severdigheter, hoteller og restauranter som jeg mener du burde besøke når du er i byen.

Se og gjøre

Stockholm er full av spennende museum, inspirerende steder, koselige nabolag og morsomme aktiviteter. Her er noen av de:

Fotografiska

Stadsgårdshamnen 22

Mitt nye favorittmuseum! Fotografiska er en inspirerende plass, som alltid holder et meget høyt nivå på utstillingene sine. Museet er lokalisert i en gammel industribygning i Jugendstil ved Stadsgårdskajen. Teglsteingsbygningen ligger helt nede ved vannkanten, med utsikt til bykjernen på andre siden av elven.

Museet avholder årlig mellom 20-25 ulike utstillinger og har fokus på både nye og veletablerte kunstnere. Målet til museet er å være et bidrag i samfunnsdebatten og gjennom kunst skape engasjement og sette fokus på viktige spørsmål. Dette mestrer de fint. Kunsten her engasjerer, rører, provoserer og inspirerer. Helt klart et sted du MÅ besøke hvis du er i Stockholm, uavhengig om du er kunstinteressert eller ikke.

Pssst.. Fotografiske stenger ikke før kl 01.00 i helgene og kl 23.00 i hverdagen, dermed passer det ypperlig å kombinere en sen middag med en utstilling.

Gamla Stan

Det koselige området Gamla Stan sentralt i byen er absolutt verdt en visitt. De gamle sandfargede husene står tett i tett langs brosteinsbelagte gater, og det var nettopp her at Stockholm ble grunnlagt som by på 1200-tallet. Er du her i førjulstiden finnes det et julemarked på Stortorget i hjertet av Gamla Stan, hvor du finner håndverk og julegodter.

Kungliga Slottet

Mens du er i Gamla Stan burde du stikke en tur innom det kongelige slottet, som består av over 600 rom. Her finnes det vakre marmorsaler, utsmykkede tronstoler, lysekroner i krystall og gulldekor i bøtter og spann.

Söder

Södermalm er Stockholms svar på Grünerløkka og byens hipsterområde. Noen har kanskje sett serien SoFo på NRK, en humoristisk serie om noen unge hipsteres hverdagsliv i Södermalm. Mange av de bra restaurantene, hyggelige kaféene og de kule butikkene ligger i området SoFo – Sör om Folkungagatan i Söder. Her kan du handle fine vintage-skatter, drikke nylaget håndbrygg og nyte bylivet fra en fortauskafé.

Nationalmuseet

Södra Blasieholmshamnen 2

Sveriges største kunst- og designmuseum gjenåpnet i ny drakt i 2018 etter 5 år med oppussing. Renoveringen kostet 1,2 milliarder kroner og resultatet imponerer. Her finnes kunst fra 1500-tallet og frem til nåtid, ta turen for visuell nytelse og en vandring i kunsthistoriske høydepunkter.

Skeppsholmen

Stockholm er i praksis en by konstruert på en rekke ulike øyer i skjærgården, en av disse er Skeppsholmen, kun et stenkast fra Nationalmusset. Skeppsholmen er øya for kulturelt påfyll, den går nemlig under navnet museumsøya. Her ligger både Moderna Museet, ArkDes –  det svenske senteret for arkitektur og design og Östasiatiska museet. Det er altså ingen grunn til å kjede seg på Stockholms kunstneriske holme.


Spise og drikke

Stockholm begynner for alvor å bli kjent for sitt gode kulinariske utvalg. Byen har 12 restauranter med stjerne i Michelin-guiden og drøssevis med andre spisesteder av høy kvalitet. Her er noen av mine favoritter:

Pom och Flora

Odengatan 39, Vasastan

Pom och Flora finnes to steder i byen, en i Söder og en i Vasastan. “Frokost hele dagen” er Pom och Floras slagord og kaféen har raskt blitt et av Stockholms mest trendy steder. Stedet dukker stadig opp i feeden til svenske influensere og er uten tvil en populær plass. På menyen finner du frokost bestående av instagram-vennlig mat som acai bowls og matchalatte. Sunt, fresht og godt, men folksomt.

Drop Coffee

Wollmar Yxkullsgatan 10, Mariatorget, Södermalm

En av Söders beste kaffesjapper. Drop Coffee holder til i koselige lokaler og serverer deilig kaffe (dog kanskje litt svak dryppkaffe) og fantastiske bakevarer. Test ut safranbollen, den er utenomjordisk god.

Svenskt Tenn Tesalong

Strandvägen 5

I andre etasje hos den berømte svenske designbutikken finner du den sjarmerende tesalongen. Tesalongen er fargerik, stilriktig og veldig koselig, perfekt for en afternoon tea eller litt petit four. Stedet passer fint for de som vil ta seg en te og en matbit i inspirerende design-omgivelser. Kan være lurt å booke bord, for det blir fort fullt.

Mr Cake

Rådmansgatan 12

Den røde croissanten på bildet juger ikke, den smaker akkurat like godt som den ser ut! Fylt med kremost er den noe av det bedre jeg har spist på kakefronten. Mr Cake er et folksomt sted, men kjøp for eksempel med noen kaker og sett deg i parken for å nyte.

Tyge & Sessil

Brahegatan 4

Er det noe Stockholm er gode på så er det vinbarer. Tyge & Sessil er en av byens beste og serverer naturvin i intime lokaler. Vi dro dit fredag ettermiddag og da var stemningen så uformell og avslappet at man kunne henge ved vinduskarmen med litt vin i glasset og en matbit. Stedet har en sør-europeisk touch over seg, og i tillegg til deilig vin har de også velsmakende småretter som passer perfekt til det du har i glasset.

19. glass

Stora Nygatan 19

19. glass i Gamla Stan er det ikke interiøret som står øverst på prioriteringslisten, men snarere vinen. Akkurat passe autentisk og lite jålete er 19. en vinbar hvor det er lett å tilbringe hele kveden. Skikkelig deilig mat har de også, hvis du trenger supplement til vinen.

Fotografiska

Stadsgårdshamnen 22

I øverste etasje på Fotografiska holder restauranten med samme navn som museumet til. Lokalene er mørke og utsikten ut de store vinduene er nesten som et kunstverk i seg selv. Her skuer du utover Skeppsholmen, havet og Gröna Lund. På menyen finner du retter hvor grønnsakene spiller hovedrollen, kjøtt får du bestille som siderett. Det er en interessant filosofi og jeg liker fokuset på grønnsaker. For meg som ofte har lyst på enten kjøtt eller fisk til maten, og ikke kun vegetar, er det perfekt å kunne supplere de velkomponerte grønnsaksrettene med valgfritt kjøtt.

I Fotografiskas restaurant brukes alle delene av råvarene og det økologiske og bærekraftige står i fokus. Du må kjøpe inngangsbillett til museumet for å få tilgang til restauranten og kaféen, men se på det som en ypperlig mulighet til å få med deg fotokunst i verdensklasse.

Hantverket

Sturegatan 15a

Jeg tror ikke du finner en eneste restaurant i Stockholm som ikke serverer ett eller annet med løyrom. Ingrediensen er utrolig populær hos svenskene og restaurant Hantverket er intet unntak. Deres mest berømte rett er hasselback poteter med løyrom, det er imidlertid ikke deres beste rett. Vinneren hos Hantverket er helt klart tartar av regnbuelaks med pepperrot, ingefærsyltet kålrot og – hold dere fast- løyrom! Jeg kunne reist tilbake til Stockholm ene og alene for å spise denne retten igjen.

Mathias Dalgren – Matbaren

Södra Blasieholmshamnen 6

Casual fine dining er stikkordene for Mathias Dalgren`s stjernerestaurant Matbaren. Restauranten er en moderne bistro som serverer raffinerte retter i medium størrelse. Her kan du både droppe in og reservere bord i lokalene vegg i vegg med Grand Hotel. Prisene per rett ligger på 145-795 per rett og du trenger hvertfall 3-4, spørs litt hvor sulten du er. Jeg fikk servert en fantastisk rett med rimmet torsk, fritert rosenkål, soya og brunet hollandaisesmør. Jeg får vann i munnen bare av å tenke på den. Fantastisk vin har de også, helt klart et sted verdt å ta turen!

Overnatting

Story Hotel Riddergata

 Riddargatan 6

Sentralt på Östermalm ligger Story Hotell, et fresht og stilig hotell. Rommene er rustikke, med et røft og industrielt preg og beliggenheten er meget sentral.

Hotellet føles ungdommelig og kult og passer bra for par eller venner på storbyferie. Estetisk falt det meg veldig i smak både med farger, kunst og design.

Pris: fra 1300 kr og oppover. 

Downtown Camper by Scandic

 Brunkebergstorg 9

Dette hotellet er virkelig noe for seg selv, for et artig, lekent og morsomt sted! Nylig stakk hotellet av med prisen for “Mest innovative hotell” i White Guides kåring av Sveriges beste hoteller. Det er virkelig ingen tvil om at hotellet har en kreativ profil, her kan du slappe av i det store nettet med puter over resepsjonen eller låne et skateboard for å farte rundt i byen med.

Å bo på Downtown Camper føles litt som å være på en veldig luksuriøs leirskole. Her møter naturen storbyen i en spennende og morsom miks. Fargene er naturlige og varme, og elementer av mose, treverk og grønne planter har flyttet inn på hotellet. Dette er et sted som faller i smak både hos voksne og barn.

Hotellet har flere tilbud (uten ekstra kostnad) for gjester, som yoga-timer og utlån av sykler. Vi benyttet oss av sistnevnte og brukte en hel dag på oppdage Stockholm fra sykkelsete, en fin måte å komme seg fort og effektivt rundt på. For skreddersydde storbyopplevelser så forhør deg med hotellets lifestyle concierge som hjelper deg med dine ønsker for oppholdet.

Downtown Camper har selvfølgelig også en fabelaktig spa-avdeling på taket av bygget. Ruvende over hustakene finner du rooftop-basseng, badstuer og relax-avdeling. Vi startet morgenen med et bad i utendørsbassenget mens vi skuet utover byen som sakte våknet til liv. Bedre blir det ikke.

Pris: fra 1800 kr og oppover.

The Winery

The Winery er unikt i sitt slag, det er nemlig Sveriges eneste vinhotell. Urbant vineri kaller de seg, av den grunn at de produserer vin i hotellets lokaler. Druene blir fraktet fra Terreno vineyard i Toscana, og de har naturlig nok et godt utvalg av vin. Spør om en guidet tur i vineriet og hør historien bak konseptet.

Det ser ut som hotellet har hentet inspirasjon fra New York når det kommer til design. De massive mursteinsveggene og industrivinduene skaper et urbant uttrykk. Selve rosinen i pølse finner du på taket, en takbar og svømmebasseng med utsikt over by og hus. Et deilig sted å både avslutte og starte en dag.

The Winery ligger 10 min med t-banen utenfor Stockholm i bydelen Solna.

Haymarket by Scandic

Det er ingen tvil om at det finnes mange hotell i Stockholm med spennende konsept. Haymarket by Scandic føyer seg pent inn i rekken.

IMG_9496 (2)

Hotellet er som skapt for Instagram-bilder og smakfullt innredet med fløyel, marmor, messing og Art Deco- interiør. Innredningen reflekterer byggets tidsalder, 1920-tallet,  og du finner detaljer fra tiåret kombinert med nåtidens design. Resultatet er elegant og vakkert, og jeg forelsket meg umiddelbart i Haymarket.

Totalt har hotellet over 400 rom, kinosal og flere restauranter. Beliggenheten midt i sentrum, vis á vis Operaen, gjør at de fleste steder befinner seg i umiddelbar nærhet til hotellet. Et mer sentralt hotell enn dette skal du lete lenge etter.

Guiden vil oppdateres med flere steder i fremtiden.

Turen til Stockholm er delvis sponset av Visit Sweden, Visit Stockholm og Story Hotel.

2 thoughts

  1. Så utrolig mange fine tips! Skal definitivt sjekke ut flere av disse ved neste besøk til Stockholm. Faktisk trodde jeg lenge at jeg ikke hadde vært i Stockholm, helt til jeg snakket med mamma om det, og hun ble helt rystet. “Hallo, vi var jo der sammen i flere dager på tur sammen! Husker du virkelig ikke det?!” Det må være en 15-20 år siden, så det er kanskje ikke så rart at jeg ikke husker alle detaljene (kremt, husket at jeg hadde vært der overhodet), så det er kanskje på tide med en ny tur? 😀

    1. Haha ja, da tror jeg nok det er på tide med en ny tur 🙂 Er ofte sånn med turer i barndommen, steder som glemmes og som man kanskje burde besøke pånytt i voksen alder!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.