Aktiv vintermoro i Dalarna

Sponset reise

Dalarna, innlandsregionen på høyde med Lillehammer, er akkurat like sjarmerende om sommeren som om vinteren. Jeg dro dit for å teste ut hva stedet hadde å by på av vinterlige uteaktiviter og prøvde både langdistanseskøyting, ridning og truger.

De siste årene har jeg funnet oppskriften på å like vinteren bedre: å være ute. For mange er kanskje dette en selvfølge, men jeg har personlig ikke vært så flink til å være ute vinterstid.  Jeg er ingen langrennsentusiast og det har dermed blitt viktig å finne andre givende aktiviteter ute på vinterstid. I begynnelsen av mars bar det østover mot idylliske Dalarna i Sverige for å prøve meg på noen nye uteaktiviteter.

Trugetur gjennom furuskogen

Jeg har prøvd truger en gang før, men da var jeg mer opptatt av reinsdyrene ved siden av meg enn trugene på beina. Derfor kan man vel si at dette ble min første ordentlige trugetur.

Mireille og Willem fra Näsets Marcusgård introduserer reisebloggkollega GlobetrotterElisa og meg for aktiviteten en solfylt vinterdag i Furudal. De driver et overnattingssted  på det lille tettstedet og tilbyr blant annet aktiviteter som trugeturer til gjestene på gården.

Vi snører på oss trugene og trasker breibeint inn i skogen. Det er viktig å holde litt avstand mellom trugene slik at de ikke skraper borti hverandre, men bortsett fra den brede beinstillingen er det lite som er avansert med denne aktiviteten. Dette behersker de fleste lett og for en som ikke er så komfortabel på ski er dette en flott måte å komme seg ut i skogen på mens det er snø.

Vi går en fin liten runde fra gården og et stykke innover i skogen  i retning Furudal sentrum. Vi beveger oss langs deler av Siljansleden, som er en 35 mil lang led som går rundt Siljan og Orsa sjøene. Med jevne mellomrom tar vi en avstikker fra stien og går off road med trugene. Det enkleste er, overraskende nok, å bevege seg i puddersnø og ikke hard snø som du finner på stiene. Trugene fungerer best på løst underlag.

Etter en herlig tur gjennom skogen stopper vi for lunsj på Furudals hyggelige bakeri, Snitths hantverksbakeri. Et renovert gammelt hus som ligger i sentrum av tettstedet. Der blir vi servert smakfull lunsj i koselige omgivelser og vi topper besøket med en svensk favoritt kalt semla, siden det er den store Fettisdagen. Fettisdagen er på godt norsk fetetirsdag og semla er som en fastelavensbolle med mandelmasse. En perfekt måte å avslutte en deilig utedag på.

Hestetur i vinterlandskap

Aktivitet nummer to som står på agendaen i Dalarna er ridning, til min store skrekk/ begeistring. De siste årene har jeg stadig utfordret hesteskrekken og på denne turen fikk jeg jammen meg også prøvd meg på hestryggen.

Det er bitende kaldt, men finvær når vi drar vi ut til Silverhill Stable, som ligger et par mil nord for byen Rättvik. Eier Bertil møter oss  med cowboy hatt og bredt smil når vi ankommer og viser oss til hver vår hest. Jeg ber pent om å få en ekstra snill en og blir tildelt gentlemanen Valle.

Foto: GlobetrotterElisa – Elisabeth Eriksen

Vi børster hestene, mater dem, godsnakker litt og sadler de opp før vi kaster oss opp på ryggen og trasker innover i skogen. I starten går det i et bedagelig tempo, men det er helt fram til Elisabeth sin hest, Pjär, bestemmer seg for at han helst vil hoppe og galoppere – og de andre hestene også kommer på at det er ganske gøy. Da blir det med ett litt mer utfordrende og spontangalopp er noe som er langt utenfor min komfortsone . Heldigvis lystrer Valle kommandoene jeg sender og vi fortsetter i et roligere tempo. Men med jevne mellomrom tar galopplysten overhånd og jeg må stadig bli strengere med han. Dette er nordsvenske brukshester, som kan sammenlignes med norsk dølahest. De er en sterk rase som tåler mye og de synes nok at tempo på turen var litt for sakte.

Vi rir gjennom snøen, over åkre og mellom snødekte greiner og trær i 1,5 time før vi er tilbake på gården. Det er en fantastisk måte å få oppleve vinterlandskapet fra hesteryggen og for en nybegynner som meg er en times tur ute i -10 akkurat passe. Etter turen godsnakker jeg litt med Valle og takker for en flott tur, før hestene får litt etterlengtet mat og en baserunde i snøen.

Kilkenny, stallens sjefshest (til venstre) og Bertil og Fakse (til høyre)

Bertil inviterer oss på kaffe og hjemmelagd kake i en liten “stuga” på tunet og vi takker selvfølgelig ja. Bertil, som sammen med sin kone, driver Silverhill, er en sånn person man kunne sittet å pratet med i timevis.  Han forteller oss engasjerende om bjørnene i området (som heldgvis sover), svenske hesteraser og kjærligheten for dyrene på gården. Tilslutt må vi motvillig dra derifra og vi klemmer Bertil farvel, for en herlig fyr!

For meg som er litt hesteredd skapte både Bertil og hestene en god atmosfære som fikk meg til å føle meg trygg både i hestenes nærvær og oppå ryggen. Og jeg tror nesten at hesteskrekken er kurert! Jeg kan varmt anbefale en tur med både Bertil og hestene. De tilbyr en rekke ulike turer ute i naturen hele året rundt, les mer om Silverhill her.

Langdistanseskøyting på naturis

Visste du at sporten langdistanseskøyting opprinnelig kommer i fra Sverige? I nabolandet er sporten betraktelig mer populær enn her hjemme og i nabolandet brøytes det milelange skøytebaner på frosne innsjøer.

Dalarna er et lite eldorado når det kommer til sporten og endelig var det min tur til å prøve denne vinteraktiviteten som jeg hadde hørt så mange rykter om.

En rekordkort skøytetur for noen år siden resulterte i en skulder ute av ledd, men bortsett fra den har jeg ikke stått på skøyter siden jeg var barn. Den gang var det danseskøyter som gjaldt, mens på langdistanseskyøting står du på skøyter som du fester til langrenns-sko. Vi starter skøyteturen på Orsasjön, hvor det er brøytet en bane på 15 kilometer. Skøyteguide Bjørn Hagelby har lånt oss et par skøyter med tilhørende sko og er kommet for å bistå oss på vår første tur.

Jeg spenner på meg skøytene og vakler usikkert ut på isen, og skjønner fort at dette er litt mer avansert enn danseskøytene jeg er vant med fra barndommen. Bjørn påstår at det er lettere å beherske teknikken hvis man er vandt med å skøyte på ski. Noe jeg helt klart ikke er. Elisabeth derimot tar teknikken fort og får god bruk for sine skitekniske- ferdigheter.

Foto: GlobetrotterElisa – Elisabeth Eriksen

– Du må tørre å lene all vekten på ett bein, formaner Bjørn bak meg, mens jeg stabber meg avgårde med skulderskaden friskt i minnet.

Etterhvert bestemmer jeg meg for å ta til meg tipset og lener meg mer og mer over til en side – og det funker! Plutselig får jeg fart på skøytene og stilen tar seg opp, jeg seiler (relativt) elegant bortover isen. Elisabeth ser ut som hun ikke har gjort annet og begge er skjønt enige om at dette er gøy!

IMG_3709_editedIMG_3604

Senere på dagen sier vi hadet til Bjørn før vi reiser til Mora for å teste ut den 3 km lange banen i Saxviken på Siljan.

Når vi kommer til Mora og Saxviken har vi begge blitt varme i trøya og en runde går lekende lett, men i det vi bestemmer oss for å ta runde to så går jeg rett på trynet. Jeg hadde igrunn forventet dette, men jeg er fornøyd med at jeg landet riktig i det minste. Når man går på naturis kan det være sprekker i isen som man må se opp for, og det var en slik en jeg kjørte skøyta ned i. Uansett så gir vi oss mens leken er god og humøret er på topp. Skøyting på naturis frister definitivt til gjentakelse, det er helt klart noe eget ved å gå på skøyter ute i naturen og ikke på en innestengt bane.

Les mer her om skøyting i Dalarna og hvor du kan leie skøyter.

Turen til Dalarna var sponset av Visit Sweden og Visit Dalarna, men det er ikke lagt noen føringer på innholdet i teksten som er helt og holdent mine egne meninger og opplevelser.

 

6 thoughts

  1. Turskøyting ser gøy ut, men det hadde nok blitt mye vakling og stabbing på meg også, for nå er det år og dag siden jeg gikk på skøyter. Ikke har jeg skiteknikken inne heller, har knapt hatt ski på beina etter året på folkehøgskole i 2002/03 😀 Truger har jeg aldri prøvd, det hadde vært gøy å teste en gang!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.